Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Zdroj: Toprecepty.cz

Ajvar je zeleninová směs, kterou využijeme v mnoha dalších pokrmech nebo jako pikantní přílohu. Na jeho přípravu budeme potřebovat především různou plodovou zeleninu.

Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata. Směs je ochucená česnekem, feferonkou, kořením, octem a cukrem. Ajvar má široké použití.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ajvar

Ajvar je čalamáda z pečených červených paprik, česneku, lilku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a byl dlouho známý jako "srbský" salát. Dnes je oblíbený na Balkáně. Používá se jako příloha, pomazánka na chléb nebo salát. Doma se vyrábí z paprik a pečených lilků, průmyslově se vaří.

Jak připravíme zeleninu

Papriky opečeme nad plamenem nebo v troubě do objevení hnědých puchýřů na celém povrchu, poté zavřeme do mikrotenu nebo misky s víkem a necháme zapařit. Pak oloupeme a zbavíme jadřincůPěkně vybarvená rajčata (nemusí být) spaříme horkou vodou a také oloupeme. Lilek rozkrojíme, potřeme olejem a upečeme doměkka, vydlabeme z něj dužninu.

Očištěnou zeleninu umeleme pomocí masového mlýnku nebo drobně nasekáme, ochutíme a vaříme při mírné teplotě několik hodin do zhoustnutí.

Ajvar nalijeme do sklenic a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut. Také můžeme horkou směs nalít do suchých a horkých sklenic, uzavřít a otočit na 10 minut na víčko jako marmeládu.

Kam ajvar využijeme

Možností máme více, některé z nich vám představíme:

  • Ajvar je skvělý místo hořčice nebo čatní k ochucení masa při grilování.
  • Může tvořit základ zeleninových pomazánek třeba na topinky nebo pečivo. Chutná i samotný nebo promíchaný se žervé a případně dochucený. Také masové nebo rybí pomazánky lze ajvarem výborně dochutit.
  • Přidáme jej do omáčky k těstovinám. Ajvarem ochutíme omáčku, navíc přidáme bazalku nebo jiné bylinky.
  • Základ suga (omáčky) na pizzu. Ajvarem můžeme potřít těsto na pizzu, obložit podle chuti a upéct.
  • Ajvar lze použít místo pikantního dipu k hranolkům nebo nachos.
  • Jako přílohu ve studené kuchyni. Hodí se k šunce, masu i sýrům.

Jedna z možností, jak zpracovat papriky

Domácí ajvar je výborný a navíc mnohem levnější než kupovaný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více