Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar je zeleninová směs, kterou využijeme v mnoha dalších pokrmech nebo jako pikantní přílohu. Na jeho přípravu budeme potřebovat především různou plodovou zeleninu.
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata. Směs je ochucená česnekem, feferonkou, kořením, octem a cukrem. Ajvar má široké použití.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ajvar je čalamáda z pečených červených paprik, česneku, lilku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a byl dlouho známý jako "srbský" salát. Dnes je oblíbený na Balkáně. Používá se jako příloha, pomazánka na chléb nebo salát. Doma se vyrábí z paprik a pečených lilků, průmyslově se vaří.
Jak připravíme zeleninu
Papriky opečeme nad plamenem nebo v troubě do objevení hnědých puchýřů na celém povrchu, poté zavřeme do mikrotenu nebo misky s víkem a necháme zapařit. Pak oloupeme a zbavíme jadřinců. Pěkně vybarvená rajčata (nemusí být) spaříme horkou vodou a také oloupeme. Lilek rozkrojíme, potřeme olejem a upečeme doměkka, vydlabeme z něj dužninu.
Očištěnou zeleninu umeleme pomocí masového mlýnku nebo drobně nasekáme, ochutíme a vaříme při mírné teplotě několik hodin do zhoustnutí.
Mohlo by vás zajímat
Jak ajvar zavaříme
Ajvar nalijeme do sklenic a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut. Také můžeme horkou směs nalít do suchých a horkých sklenic, uzavřít a otočit na 10 minut na víčko jako marmeládu.
Kam ajvar využijeme
Možností máme více, některé z nich vám představíme:
- Ajvar je skvělý místo hořčice nebo čatní k ochucení masa při grilování.
- Může tvořit základ zeleninových pomazánek třeba na topinky nebo pečivo. Chutná i samotný nebo promíchaný se žervé a případně dochucený. Také masové nebo rybí pomazánky lze ajvarem výborně dochutit.
- Přidáme jej do omáčky k těstovinám. Ajvarem ochutíme omáčku, navíc přidáme bazalku nebo jiné bylinky.
- Základ suga (omáčky) na pizzu. Ajvarem můžeme potřít těsto na pizzu, obložit podle chuti a upéct.
- Ajvar lze použít místo pikantního dipu k hranolkům nebo nachos.
- Jako přílohu ve studené kuchyni. Hodí se k šunce, masu i sýrům.
Jedna z možností, jak zpracovat papriky
Domácí ajvar je výborný a navíc mnohem levnější než kupovaný.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 2 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 4 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Aksamitník je nenáročná letnička. Poradíme, jak rostlinu pěstovat, aby bohatě kvetla
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Tajemství dokonalého ajvaru: Na přípravu stačí jen 4 suroviny, ale jedna je zásadní
Komentáře