Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Loupaná rajčata potřebujeme občas do různých pokrmů, kde by nám ale po jejich rozvaření slupky vadily. Oceníme je především v omáčkách na těstoviny.
Nejzdravější je jíst rajčata neloupaná, protože právě ve slupce se nachází nejvíce zdraví prospěšného lykopenu. Ale do některých pokrmů, někdy i z estetického hlediska, potřebujeme přece jenom rajčata loupaná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rajčata loupeme
Loupeme pouze zralá rajčata, nedozrálá jdou loupat špatně a se slupkou bychom se zbytečně připravili o část dužniny.
- Rajčata omyjeme.
- Na opačném konci plodu, než má stopku, narušíme slupku ostrým nožíkem do tvaru kříže.
- Pak rajčata blanšírujeme - asi jednu minutu.
- Můžeme také rajčata zalít vroucí vodou a nechat v ní 5 minut stát, aby se uvolnila slupka - viz video.
- Následně je zchladíme ve studené vodě a můžeme loupat. Jde to většinou velmi rychle.
- Vodu na blanšírování udržujeme těsně pod bodem varu.
- Na lovení rajčat z horké vody se osvědčila děrovaná lžíce (naběračka).
Hodně zralá rajčata stačí oloupat i bez spařování ostrým nožíkem.
Loupaná rajčata můžeme také sterilovat jako polokonzervu. Ta z vlastní sklizně budou určitě výborná. Při vaření protlaku nebo kečupu je rychlejší rozvařená rajčata propasírovat, aniž bychom je loupali.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 4 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 5 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 12 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 12 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Španělská studená polévka gazpacho z rajčat příjemně osvěží i ochladí a s přidanými krutony i skvěle zasytí
Rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě: Ideální polotovar na zimu, příprava je jednoduchá, rajčata jsou totiž jedinou ingrediencí
Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
Komentáře