Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Loupaná rajčata potřebujeme občas do různých pokrmů, kde by nám ale po jejich rozvaření slupky vadily. Oceníme je především v omáčkách na těstoviny.

Nejzdravější je jíst rajčata neloupaná, protože právě ve slupce se nachází nejvíce zdraví prospěšného lykopenu. Ale do některých pokrmů, někdy i z estetického hlediska, potřebujeme přece jenom rajčata loupaná.

Jak rajčata loupeme

Loupeme pouze zralá rajčata, nedozrálá jdou loupat špatně a se slupkou bychom se zbytečně připravili o část dužniny.

  • Rajčata omyjeme.
  • Na opačném konci plodu, než má stopku, narušíme slupku ostrým nožíkem do tvaru kříže.
  • Pak rajčata blanšírujeme - asi jednu minutu
  • Můžeme také rajčata zalít vroucí vodou a nechat v ní 5 minut stát, aby se uvolnila slupka - viz video.
  • Následně je zchladíme ve studené vodě a můžeme loupat. Jde to většinou velmi rychle.
  • Vodu na blanšírování udržujeme těsně pod bodem varu.
  • Na lovení rajčat z horké vody se osvědčila děrovaná lžíce (naběračka).

Hodně zralá rajčata stačí oloupat i bez spařování ostrým nožíkem.

Loupaná rajčata můžeme také sterilovat jako polokonzervu. Ta z vlastní sklizně budou určitě výborná. Při vaření protlaku nebo kečupu je rychlejší rozvařená rajčata propasírovat, aniž bychom je loupali.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více