Domácí griliáš využijeme do jogurtu, kaší, pohárů či krémů. Poradíme, jak ho připravit
Griliáš je směs mandlí nebo ořechů a karamelu, neobejdou se bez něho některé klasické dezerty (např. Dobošův dort, laskonky). Tato křupavá sladká směs může také ozdobit moučníky, poháry a sladká jídla. Griliášem plníme oplatky, zákusky, dokonce bývá součástí výtečných krémů.
Jak připravit domácí griliáš
Připravit griliáš není nic složitého. Stačí cukr a mandle nebo ořechy, případně kousek másla. Cukr použijeme krystal nebo krupicový (pískový). Moučkový cukr špatně karamelizuje. Z ořechů jsou asi nejběžnější lískové oříšky nebo mandle, ale můžeme vyzkoušet i jiné druhy (pekanové, vlašské, makadamové či pistácie a další). Můžeme je ponechat se slupkou, loupání není důležité, ale pokud si chcete dát práci, předem je oloupejte. Ořechy před vhozením do karamelu musí být suché.
Jak postupovat při tvorbě griliáše
Postup jsme shrnuli do několika bodů:
- Cukr necháme na pánvi zvolna zkaramelizovat.
- Do horkého světle hnědého karamelu vsypeme ořechy a promícháme.
- Jakmile jsou ořechy obalené karamelem, vyklopíme hmotu na plech nebo porcelán potřený olejem a necháme zchladnout. POZOR, hmota z pánve je velmi horká a tudíž nebezpečná.
- Zchladlou hmotu rozdrtíme. Můžeme použít dřevěný váleček na nudle či paličku, ale nejlépe hmotu rozdrtíme v drtiči (chopperu), který bývá součástí mixéru. Hrubost určujeme sami podle potřeby. Hotovou drť lze ještě přesít cedníkem s většími otvory.
- Griliáš uchováváme v suchu.
Kde použít griliáš
Griliáš ochutí i ozdobí jogurt, poháry, kaše, ovocné knedlíky, krémy v zákuscích, využijeme jej jako náplň do oplatků. Je součástí klasických laskonek nebo Dobošova dortu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 7 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 10 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 12 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře