Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného
Top recepty

Knedlíky s ovocem jsou oblíbenou dobrotou naší kuchyně. Vhodně zvolená náplň a posypka jejich chuť ještě vylepší, ale každý dá přednost něčemu jinému. Tvaroh, práškový cukr a rozpuštěné máslo - to je jedna z nejžádanějších variant.

Knedlíky s ovocem jsou oblíbeným sladkým jídlem, mají je rády děti a pochutnají si na nich dospělí. Připravujeme je z různých těst, ať už kynutých, tvarohových, odpalovaných nebo třeba bramborových. Výběr těsta záleží na zvolené náplni knedlíků.

Čím plníme knedlíky

Knedlíky plníme sezonním ovocem. Na začátku léta připravujeme kynuté knedlíky s rebarborou, pak následují knedlíky jahodové, třešňové, borůvkové a meruňkové. Sezona končí oblíbenými švestkovými knedlíky. Stejně jako švestky lze využít různé odrůdy rynglí a mirabelek. Ovoce používáme především čerstvé, ale během chladného období roku přichází na řadu zásoby z mrazničky nebo ovoce kompotované. Mražené ovoce balíme do těsta hned po vytažení z mrazničky. Kompotované ovoce necháme na sítku nejprve dobře okapat, aby těsto zbytečně nevlhlo, a navíc ho zlehka obalíme v hrubé mouce - ovoce pak půjde dobře zabalit a nebude knedlíky zbytečně provlhčovat.

Čím knedlíky posypat

K letním kynutým knedlíkům s ovocem mají mnozí nejraději strouhaný tvrdý tvaroh, práškový cukr a rozpuštěné máslo. Použít se ale může i měkký tvaroh, zakysaná smetana nebo šlehačka - buď některá z  těchto možností nebo kombinace více možností dohromady. 

Jiné varianty posypu

Další možnosti, čím sladké knedlíky posypat, jsou mletá skořice, granko nebo osmažená strouhanka. Skořice je velmi rychlé řešení. Strouhanku smažíme opatrně na pánvi, neodcházíme od ní a poctivě ji mícháme, aby nedošlo k připálení. Knedlíky můžeme sypat i strouhaným kokosem nebo mletými vlašskými ořechy. Pokud jsou náplní hrušky, švestky a další peckoviny, je chutnou posypkou mletý mák, který s tímto ovocem velmi dobře chutná. Mák je zároveň výborný ve spojení s bramborovým těstem. Pokud se rozhodneme pro bramborové knedlíky se švestkami nebo hruškami, bude mletý mák skvělou volbou.

Ovocné omáčky na polití knedlíků

Jiným oblíbeným způsobem, jak ochutit sladké knedlíky, jsou ovocné omáčky. Připravujeme je z čerstvého, mraženého nebo zavařeného ovoce, přidáme k nim kousek másla, na dochucení použijeme koření (např. skořice, badyán), k zahuštění trochu škrobové moučky nebo pudinku. Ovocné omáčce se říká žahour, jedna z nejoblíbenějších se připravuje z borůvek. Knedlíky na talíři lze také dochutit karamelovým, čokoládovým nebo jiným toppingem.
Ovocné knedlíky jsou jednou z nejmilejších lahůdek našeho dětství, užijme si je během letní sezony, výborná chuť za to stojí. O tom, jak připravit ovocné knedlíky z tvarohového těsta, pojednává náš další článek.
 
 

 

Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky