Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nastrouhat křen. Rostlina je prospěšná pro zdraví a v kuchyni ji oceníme
Zdroj: Pixabay, Ulrike Mai

Křen je oblíbenou surovinou pro dochucování některých pokrmů, zejména masitých, a význam má i při nakládání zeleniny. Můžeme ho pěstovat na zahradě a podle potřeby vždy část vyrýt, kořen se dá také jednoduše koupit.

Křen je vytrvalá nenáročná rostlina, která dobře snáší mráz a snadno se rozrůstá - proto ji musíme vysadit na místo, na kterém nám nebude překážet. Pokud není půda zmrzlá, křen můžeme vyrývat podle potřeby. Je to jednodušší, než ho vyrýt do zásoby a pak skladovat.

Jak strouhat křen

Při strouhání se uvolňují látky, které nám dráždí oči až k slzám. Můžeme použít ochranné brýle, ale strouhání jde rychle.

  • Křen nejprve oloupeme nebo oškrábeme a pak ho nastrouháme na jemném struhadle.
  • Během strouhání s křenem postupně otáčíme a strouháme ho "do špičky", aby nezůstávaly po stranách nenastrouhané části.
  • Nastrouhaný křen co nejdříve spotřebujeme.
  • Případný přebytek strouhaného křenu lze zmrazit, nicméně k mražení se více hodí celý oloupaný křen - po vyjmutí z mrazničky ho ihned nastrouháme, nečekáme na rozmrznutí.

Využití strouhaného křenu

Křen používáme na dochucení pokrmů. Je skvělý do křenové omáčky nebo na tradiční vejmrdu. Můžeme si z něho připravit také domácí krenex.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více