Jak nastrouhat křen. Rostlina je prospěšná pro zdraví a v kuchyni ji oceníme
Křen je oblíbenou surovinou pro dochucování některých pokrmů, zejména masitých, a význam má i při nakládání zeleniny. Můžeme ho pěstovat na zahradě a podle potřeby vždy část vyrýt, kořen se dá také jednoduše koupit.
Křen je vytrvalá nenáročná rostlina, která dobře snáší mráz a snadno se rozrůstá - proto ji musíme vysadit na místo, na kterém nám nebude překážet. Pokud není půda zmrzlá, křen můžeme vyrývat podle potřeby. Je to jednodušší, než ho vyrýt do zásoby a pak skladovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak strouhat křen
Při strouhání se uvolňují látky, které nám dráždí oči až k slzám. Můžeme použít ochranné brýle, ale strouhání jde rychle.
- Křen nejprve oloupeme nebo oškrábeme a pak ho nastrouháme na jemném struhadle.
- Během strouhání s křenem postupně otáčíme a strouháme ho "do špičky", aby nezůstávaly po stranách nenastrouhané části.
- Nastrouhaný křen co nejdříve spotřebujeme.
- Případný přebytek strouhaného křenu lze zmrazit, nicméně k mražení se více hodí celý oloupaný křen - po vyjmutí z mrazničky ho ihned nastrouháme, nečekáme na rozmrznutí.
Využití strouhaného křenu
Křen používáme na dochucení pokrmů. Je skvělý do křenové omáčky nebo na tradiční vejmrdu. Můžeme si z něho připravit také domácí krenex.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 8 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 11 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 13 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Komentáře