Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Zdroj: Top recepty

Nepečené kuličky výborně chutnají a jsou snadné, mohou je s námi tvořit i děti. Navíc na nich není moc co zkazit. Může se ale stát, že nám suroviny nechtějí držet pohromadě, nebo je naopak těsto příliš řídké.

Vzhledem k tomu, že se do kuliček často snažíme zpracovat "zbytky", což znamená např. rozlomené kousky různých druhů cukroví, může se stát, že dobře neodhadneme hustotu těsta a tvarování se nám nedaří. V takové situaci vyzkoušejte naše jednoduché rady.

Co když je těsto příliš řídké

Je-li těsto řídké, potřebuje získat hustší konzistenci.

  • Můžeme samozřejmě těsto zahustit dalšími drobečky z cukroví, mletými oříšky nebo nadrcenými piškoty, ale mohlo by se stát že chuť kuliček pak bude příliš "hutná". 
  • Někdy stačí dát hmotu na chvíli do lednice, aby ztuhla. Modelování kuliček pak půjde daleko lépe.
  • Při obalování v sypkém materiálu (např. kokos, mleté ořechy, kakao, drobečky) se okraje kuliček ještě více zpevní. Po vychlazení a proležení pak budou kuličky ideální.

Co když je těsto příliš husté

V této situaci naopak potřebujeme konzistenci zředit, a to tak, abychom neubrali na chuti, kvalitě a trvanlivosti kuliček. Pomůže také, když kuličky budeme tvořit navlhčenýma rukama.

  • Pokud jsme hmotu na kuličky příliš vychladili, naopak ji nyní necháme trochu zahřát. I naše teplé ruce pomohou při modelování hmotu zjemnit.
  • Do příliš hustého těsta lze přidat trochu tuku (změklého másla), salka (i karamelizovaného) nebo rumu.
  • Přidat můžeme také trochu dušených jablek, chutné marmelády, povidlí nebo jáhlové kaše.
  • Použít můžeme i předem namočené a rozmixované datle.
A jaké nepečené kuličky připravit? Můžeme vybírat z našeho bohatého receptáře.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více