Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí salko je lepší a levnější než to kupované. Vyjde vás na 30 Kč!
Zdroj: Hana Malénková

Slazené kondenzované mléko patří k oblíbeným mléčným výrobkům. Výborně zjemní a dosladí kávu či čaj, neobejdete se bez něj při přípravě domácího likéru a upotřebíte ho i do mnoha moučníků. A nejlépe se mlsá jen tak na lžičce. Pokud to v konzervě neseženete, snadno si připravíte domácí.

Mléko, na které nepotřebujete lednici

Slazené kondenzované mléko je produkt, který většinu kupujeme v plechovce. Je tak trochu zlepšenou verzí kondenzovaného neboli zahuštěného mléka, což je částečně dehydrované mléko, jehož předností je delší trvanlivost a možnost uchovávat je až do otevření mimo ledničku. Je tak ideální potravinou, kterou si můžete vzít tam, kde není lednice, třeba pod stan nebo na chatu. Kondenzované mléko je také oblíbené v zemích, kde panují vysoké teploty, třeba v zemích Latinské Ameriky nebo jihovýchodní Asie.

Slazené zahuštěné mléko ochutí kávu i čaj

Ještě víc než klasická neslazená verze je populární ta doslazovaná, které u nás říkáme podle nejslavnějšího výrobku „salko“. To je husté nejen díky tomu, že se z něj odpaří voda, ale také díky velké dávce cukru. Právě cukr působí jako konzervant, takže ještě víc prodlužuje trvanlivost mléka a dělá z něj neskutečně sladkou pochutinu, kterou dnes spíš používáme na přípravu různých dezertů. Třeba v Asii ale slazené kondenzované mléko stále používají do nápojů – v Singupuru ho s oblibou dávají do čaje a ve Vietnamu je jednu z důležitých součástí místní kávy překapávané přes speciální filtr.

S domácím „salkem“ ušetříte

Pokud patříte k těm, kteří nedůvěřují polotovarům a raději si vše uděláte sami doma, můžete vyzkoušet domácí slazené kondenzované mléko. Nepotřebujete žádné speciální stroje ani ingredience. Vystačíte si jen s hrncem, plnotučným mlékem, cukrem a případně trochou másla. Výroba je pak velice snadná a dokonce i ušetříte. Konzerva Salka o váze 400 g dnes stojí cca 53 Kč. Abyste dosáhli stejného množství, připravte si asi 800 ml mléka, což vás vyjde na 19 Kč, když není v akci. Když připočtete cenu másla a cukru cca 8 Kč a cenu za spotřebovanou elektřinu 3-5 kč, dostanete se na cca 32 Kč. Pokud seženete mléko či máslo v akci, budete s cenou ještě níž.

Jak na přípravu zahuštěného mléka?

Slazené kondenzované mléko můžete připravit několika způsoby – z klasického plnotučného mléka a cukru nebo svařením neslazeného kondenzovaného mléka s cukrem. S druhou variantu ale příliš neušetříte, vyzkoušeli jsme proto tu první. Budete potřebovat: 600 ml mléka, 200 g krupicového cukru a 40 g másla. Do hrnce se silnějším dnem nalijte mléko, přisypte cukr a přidejte máslo. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit asi 30-40 minut. Voda se bude pomalu odpařovat a směs houstnout. Během vaření doporučujeme směs párkrát promíchat nebo klidně i prošlehat metličkou. Mléko se sráží na stěnách hrnce, díky šlehání je pak „salko“ krásně hladké.

Jak se nám to dařilo? Po 20 minutách vaření se už z hrnce linula krásně sladká mléčná vůně. Směs byla hustší již po 30 minutách, my jsme raději ještě přidali dalších 10 minut vaření, aby bylo mléko opravdu husté. Nelekejte se, že i po tak dlouhé době bude mléko ještě trochu tekuté. Když jej přendáte do sklenice a uložíte do chladu, do rána krásně ztuhne a vypadá pak opravdu jako kondenzované mléko z plechovky. Počítejte, že z uvedeného množství získáte asi 300 ml mléka. Je možná sice ještě sladší než to z plechovky, ale chuť a konzistence jsou dokonalé. Pokud byste je chtěli ještě trochu vylepšit, můžete do něj na konci vaření vmíchat trochu vanilkového extraktu. Hotové mléko skladujte ve sklenici s víčkem. V lednici vám vydrží asi týden.

Kondenzované mléko může být i kokosové

Hotové sladké kondenzované mléko můžete použít pro přípravu různých krémů a náplní. Když jej smícháte s rumem nebo whisky a třeba kávou či čokoládou, získáte lahodný likér. Z domácího salka připravíte i vynikající zmrzlinu, vylepší mléčný koktejl s banány či jahodami a je jednou z nejdůležitějších ingrediencí na přípravu třímlékového koláče Tres leches nebo banánového koláče Banoffee pie. Pokud se kravskému mléku vyhýbáte, snadno si kondenzované mléko vyrobíte svařením mléka kokosového. K doslazení (stejně jako v případě originální verze) můžete použít nejen cukr, ale třeba i med nebo javorový sirup.

Náš tip: Další levná jídla do 50 Kč najdete zde

Recepty k tomuto článku