Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové pomazánky patří k těm nejjednodušším na přípravu, stačí přidat několik surovin a máme hotovo. Navíc vyjdou levně. Mazat je můžeme na čerstvé pečivo a výborně chutnají i na počesnekovaných topinkách.

Jak udělat rozhudu

Základem této jednoduché pomazánky, kterou pro nás připravovaly už naše babičky, je samozřejmě tvaroh, dále trochu másla nebo kysané smetany. K tomu potřebujeme sůl, mletý kmín, a rozhodně nesmí chybět zelené bylinky. Použijeme ty, které zrovna máme po ruce. Nejběžněji pažitku nebo cibulovou nať, vhodná je i petrželka, a na jaře, když roste medvědí česnek, určitě se také hodí.

Tip: Místo másla a kysané smetany můžeme k tvarohu přidat trochu olivového oleje, pomazánka chutná výborně.

Rozhuda pro pravé chlapy

V našem receptáři je i tento recept na rozhudu. Je méně obvyklý, ale určitě si najde své příznivce.
  1. Potřebujeme 250 g měkkého tvarohu, 200 g tvarůžků, 1 cibuli, 40–50 g másla, 100–150 ml mléka, pálivou papriku, pepř, sůl a pažitku.
  2. Nejprve vyšleháme tvaroh s máslem a mlékem. 
  3. Přidáme nastrouhané tvarůžky a nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Dále přimícháme koření a sůl podle chuti.
  5. Nakonec vmícháme nakrájenou pažitku a pomazánku necháme chvíli uležet.
  6. Mažeme na pečivo, můžeme použít i na jednohubky.

Další pomazánky z tvarohu

Z tvarohu připravujeme i další chutné pomazánky, třeba budapešťskou, která krásně chutná po červené paprice (kapii). Patří do ní sušená paprika, ale přidat můžeme i sterilovanou, a na ozdobu čerstvou. Pomazánku snadno umícháme podle názorného videa:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více