Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi byste udělali něco pro svoje zdraví, ale nevíte jak začít? Prvním krokem může být nahrazení klasických tuků olivovým olejem, který se hodí do studené i teplé kuchyně. Olivové oleje mají totiž kromě nezaměnitelné chuti také velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Máte-li tedy chuť na lehký letní salát, pořádný kus grilovaného masa nebo na něco sladkého, s kvalitním olivovým olejem zvládnete vše.

Inspirujte se u dávných Řeků, kteří již v antických dobách věděli, jak si zdravě pochutnat. Využití olivového oleje však přesahuje rozsah Řecka a středomoří. Kvalitní olivový olej můžete bez obav zařadit do svého každodenního jídelníčku. Jedná se totiž o jeden z nejlepších stolních olejů, a to nejen díky své vynikající chuti, ale také obsahu cenných látek. Mimo to mohou pokrmy s olivovým olejem s umírněnými porcemi fungovat jako výborná redukční dieta

Začněte léto zdravě a chutně

Na grilované maso nebo do salátu se hodí Minerva Extra panenský olivový olej, který mimo jiné skvěle poslouží i při pečení sladkých dobrot. Vyrábí se výhradně lisováním za studena, díky kterému si zachovává vynikající aroma. Je neocenitelným pokladem, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Má výraznou chuť, příjemné aroma a velice nízkou kyselost. Kromě lahodné chuti dodává tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení.

Více o řeckých olivových olejích Minerva naleznete na www.minerva-foods.com/cz

Tip pro Vás - Aioli z extra panenského olivového oleje

Na přípravu Aioli potřebujete:

1 žloutek

šťávu z poloviny citrónu

1 lžičku dijonské hořčice

1 malý propasírovaný stroužek česneku (ten není třeba ve variantě s medvědím česnekem)

1/4 lžičky mořské soli nebo i více podle chuti

čerstvě mletý pepř

125 ml kvalitního olivového oleje (ideálně skombinujte extra panenský a méně chuťově výrazný například na smažení)

Varianta 1:

2 lžičky nasekaných kapar

4 lžíce nasekaného čerstvého estragonu

Varianta 2:

4 lžíce nasekané čerstvé petržele

špetka citrónové kůry

Varianta 3:

2 lžíce jemně nasekaného medvědího česneku

Varianta 4:

2 lžíce nasekané bazalky

Varianta 5:

špetka šafránu

1 lžíce vroucí vody

Postup přípravy:

Do malé mističky dejte žloutek, citrónovou šťávu, dijonskou hořčici, stroužek česneku, mořskou sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a začněte šlehat ručně metličkou nebo ponorným tyčovým mixérem.
Nyní začněte kapku po kapce přilévat olej. Postupujte opravdu trpělivě a pomalu. Tímto způsobem přidejte všechen olej. Po chvíli by se měl začít tvořit pěkně žlutý, hustý krém.
Na závěr přidejte dodatečné ingredience, kterými můžete Aioli ještě doladit, tak aby chuťově přesně pasoval k vašemu pokrmu.