Jak uvařit dokonale krémové rizoto jako z restaurace? Poradíme, jakou rýži zvolit
Rizoto by mělo být vždy dokonale krémové, lesklé a plné chutí. Tento tradiční italský pokrm má více variací, ale vždy stejný základ, a to kvalitní rýži s vyšším obsahem škrobu, dále cibuli, víno a máslo na zjemnění.
Rýže je báječná potravina plná minerálních látek i vitamínů, navíc je lehce stravitelná. Připravit ji můžeme jak na sladký způsob, tak i na slaný formou přílohy k masu nebo uvařením oblíbeného rizota. Poradíme, jak by mělo rizoto správně vypadat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně uvařit rizoto
Abychom měli na talíři báječně krémové rizoto jako z restaurace, je třeba se řídit správným výběrem rýže a také postupem při vaření. Poradíme, jak na to:
- Vybírejte správný typ rýže, která je tvarem kulatozrnná a více škrobovitá, tím zajistíte správnou konzistenci rizota.
- Rýži předem neproplachujte, zbytečně byste vymývali cenný škrob.
- Před vařením rýži krátce osmahněte na menším množství oleje nebo másla.
- Teprve když zrnka v oleji zprůhlední, je čas přilévat vždy horký vývar nebo vodu, aby se rýže stále vařila. Tekutinu přilévejte po malých dávkách.
- Během vaření rizoto stále promíchávejte, tím se uvolňuje škrob a získáte správnou konzistenci. Vaření může trvat 20–30 minut, dokud nebudou zrnka rýže al-dente - tedy měkká, ale stále pevná.
- Na závěr do rizota přidejte kousek másla nebo parmezánu, který jej dokonale zjemní.
Jak připravit krémové rizoto s kuřecím masem vám poradí tento videorecept. Jaké rizoto máte nejraději vy? Napište nám své tipy do komentáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 19 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Jak na klasické italské krémové rizoto s dýní? Základem je správný druh rýže, dokonalou chuť zajistí silný vývar
Jak připravit silný masový vývar. Máme pro vás jednoduchý postup
Komentáře