Jak na klasické italské krémové rizoto s dýní? Základem je správný druh rýže, dokonalou chuť zajistí silný vývar
27. 9. 2023 Vaření
V kuchyních to hraje oranžovou barvou, kterou přinášejí právě dozrávající dýně. A to je skvělá příležitost připravit si třeba právě italské krémové dýňové rizoto a na chvíli se přenést na slunný jih Evropy.
Italské krémové rizoto
U nás se často připravuje srbské rizoto, jehož základem je dlouhozrnná rýže. Italské rizoto je naprosto jiné. Risotto parmigiano, jak se v Itálii jídlo jmenuje, má zcela odlišnou podobu i chuť.
Mohlo by vás zajímat
Správně připravená rýže na rizoto
V italském rizotu je důležité připravit rýži tak, aby byla krémovitá. Používá se kulatozrná rýže (druh Arborio, Carnaroli). Rýže se předem neproplachuje vodou, aby neztratila potřebný škrob.
Karamelová chuť dýně hokkaidó
Na rizoto je chuťově skvělá dýně hokkaidó. Dobře a rychle se s ní pracuje. Stačí ji jen umýt, zbavit stopky, rozpůlit, vydlabat semínka a dužinu nakrájet na kousky. Aby získala krásnou karamelovou chuť, je dobré dýni upéct. Troubu rozehřejeme na 190 °C, pokrájenou dýni rozložíme na pečicí papír do pekáčku, pokapeme olejem, trošku osolíme a upečeme doměkka.
Mohlo by vás zajímat
Správné vaření italského rizota
Důležitá je správně upravená cibule. Cibule má být osmažená dosklovita a nesmí být nahnědlá. Smažíme ji ve vrstvičce másla a pak k ní přidáme nepropláchnutou rýži. Krátce ji opečeme a zalijte vývarem. Využijeme ten, který máme doma. Kdybychom rýži jen zalili vodou, na chuti by to bylo hodně znát. Někdy se rýže ještě předem zalije skleničkou vína, které se nechává odpařit. Pak ale má následovat již zmíněný vývar. Rýže se vaří tak dlouho, dokud nebude "na skus". Nesmí být rozvařená. Pak můžeme přidat upečenou dýni.
Na závěr, po odstavení z tepla vmícháme nastrouhaný sýr. Používá se zásadně některý z druhů parmazánu. Dosolovat pokrm většinou není potřeba, protože sůl bývá ve vývaru a hodně slaný je i parmazán.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Italské krémové dýňové rizoto
Na přípravu tohoto italského rizota budete potřebovat: 280 g kulatozrnné rýže (Arborio, Carnaroli), silnější plátek másla, 1 cibuli, ½ menší dýně, asi 250 ml suchého bílého vína, cca 750 ml kuřecího vývaru, pepř a strouhaný parmazán.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nasekejte ji nadrobno. V kastrolu rozpusťte máslo a cibuli nechte zesklovatět. Dýni omyjte a nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte ji asi pět minut. Přisypejte rýži a opékejte, dokud nezačne být průhledná. Trvá to chvilku.
Zalijte vínem tak, aby bylo vše ponořené. Víno nechte odpařit. Pak postupně přilévejte vývar. Vždy jen tolik, aby byla vidět hladina. Po odpaření znovu dolijte a pokračujte, dokud nebude rýže měkká na skus. Může to trvat zhruba 15-20 minut. Na závěr vypněte sporák, hrnec sundejte z plotny, přidejte do něj nastrouhaný parmazán a navrch rizoto ochuťte čerstvě namletým pepřem.
Náš tip: Připravte si krémové rizoto podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby během přípravy rizota: Pozor na rozvařenou rýži i na množství tekutin
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová
Slavná minestrone: Italská polévka ze zbytků má kořeny už v římské říši
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 10 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 12 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 15 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry