Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodné vanilkové rohlíčky, tentokrát bez použití ořechů. Oblíbené cukroví připravíme jednoduše a rychle
Top recepty

Vanilkové rohlíčky patří mezi vánoční klasiku. Existuje řada receptů, ale ve většině figurují ať už vlašské, nebo lískové ořechy. My se podíváme, jak vanilkové rohlíčky připravit bez nich, aby si je mohli vychutnat i ti, kteří nechtějí či nemohou ořechy konzumovat.

Ořechy výrazně zvyšují výživnou hodnotu moučníků a cukroví, pokud ale nemáme vlastní, může nás od jejich použití někdy odradit vyšší cena, alergie někoho z rodiny nebo zdlouhavé vylupování. Jindy je zrovna nemáme po ruce, tak zvolíme jiné možnosti.

Těsto na bezořechové vanilkové rohlíčky

Připrava těsta na vanilkové rohlíčky je jednoduchá. Na jednu dávku těsta potřebujeme:
  • 200 g hladké mouky,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 1 žloutek,
  • 120 g tuku.

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne v lednici odležet.

Pečení bezořechových vanilkových rohlíčků

Druhý den tvarujeme z těsta rohlíčky a klademe je na vymazaný či pečicím papírem vyložený plech. Vanilkové rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C dokud nezačnou růžovět, což je asi 10 minut. Raději je pečlivě hlídáme, protože každá trouba peče trochu jinak.

Obalování rohlíčků v cukru

Ještě před dopečením si připravíme v nádobě směs moučkového cukru a vanilkového cukru. Po vyjmutí plechu z trouby necháme rohlíčky lehce zchladnout (přibližně 2 až 3 minuty, aby nebyly tolik rozehřáté), a pak, ještě teplé, je obalujeme ve směsi cukrů. Kdybychom obalovali ihned, cukr natáhne mastnotu z rozehřátého tuku a výsledek nebude tak estetický.

A jak upéct klasické vanilkové rohlíčky s ořechy vidíme v následujícím videu:

Pokud přemýšíme, kdy se pustit do pečení a přípravy jednotivých druhů cukroví, pak nám poradí kalendář vánočního pečení

 

 

 
 
 
 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky