Hledáte výborný krém našich babiček k plnění a zdobení dortů, rolád a cukroví? Vyzkoušejte klasický vaječný podle tohoto receptu
Krém z vajec šlehaných nad párou je jedním z nejoblíbenějších krémů do dortů, rolád, zákusků i cukroví. Je jemný a nadýchaný, lze ho dobře a různými způsoby dochutit. Poradíme, jak ho nejlépe připravit.
Velká výhoda vaječného krému je ta, že je variabilní a poměrně trvanlivý. Moučníky a zákusky s ním bychom měli zkonzumovat do 3 týdnů. Používáme ho především do dortů a rolád, o kterých víme, že se brzy spotřebují.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak připravíme vaječný krém
Na krém si nachystáme misku (raději nerezovou), kterou můžeme posadit nad hrnec s vroucí vodou, budeme totiž vařit v páře.
- Dále si připravíme 3 čerstvá vejce, 150 g krupicového cukru a 250 g másla. Krém z tohoto množství vystačí na 1 klasický dort.
- Vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a začneme šlehat.
- Když hmota zesvětlá, posadíme misku nad páru a stále zvolna šleháme. Dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody v hrnku. Vaříme jen v páře.
- Vejce zhoustnou.
- Ve chvíli, kdy vejce na okraji misky začnou zasychat, je uvařeno.
- Misku s vejci sundáme z hrnku a ještě je šleháme až do vychladnutí. V této fázi můžeme přidat ochucení (např. oříšky, změklou čokoládu, rum, mletou kávu). Tip: dokonalé lískové oříšky do krému připravíme tak, že je nasucho opražíme, v utěrce vymneme ze slupek a pak nastrouháme nebo umeleme. Praženými oříšky získá krém báječnou chuť.
- Změklé máslo v pokojové teplotě šleháme s prosátým moučkovým cukrem (množství cukru podle chuti) do pěny, a do něj po lžících přidáváme vaječnou směs také v pokojové teplotě. Vyšleháme na hladký krém.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno před 15 hodinami

Můj játrový guláš
Přidáno 30. 3. 2023 19:58

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno 30. 3. 2023 19:26

Tvarůžková smaženka
Přidáno 30. 3. 2023 13:02

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.