Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte výborný krém našich babiček k plnění a zdobení dortů, rolád a cukroví? Vyzkoušejte klasický vaječný podle tohoto receptu
Zdroj: Toprecepty.cz

Krém z vajec šlehaných nad párou je jedním z nejoblíbenějších krémů do dortů, rolád, zákusků i cukroví. Je jemný a nadýchaný, lze ho dobře a různými způsoby dochutit. Poradíme, jak ho nejlépe připravit.

Velká výhoda vaječného krému je ta, že je variabilní a poměrně trvanlivý. Moučníky a zákusky s ním bychom měli zkonzumovat do 3 týdnů. Používáme ho především do dortů a rolád, o kterých víme, že se brzy spotřebují.

Jak připravíme vaječný krém

Na krém si nachystáme misku (raději nerezovou), kterou můžeme posadit nad hrnec s vroucí vodou, budeme totiž vařit v páře.

  • Dále si připravíme 3 čerstvá vejce, 150 g krupicového cukru a 250 g másla. Krém z tohoto množství vystačí na 1 klasický dort.
  • Vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a začneme šlehat.
  • Když hmota zesvětlá, posadíme misku nad páru a stále zvolna šleháme. Dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody v hrnku. Vaříme jen v páře.
  • Vejce zhoustnou.
  • Ve chvíli, kdy vejce na okraji misky začnou zasychat, je uvařeno.
  • Misku s vejci sundáme z hrnku a ještě je šleháme až do vychladnutí. V této fázi můžeme přidat ochucení (např. oříšky, změklou čokoládu, rum, mletou kávu). Tip: dokonalé lískové oříšky do krému připravíme tak, že je nasucho opražíme, v utěrce vymneme ze slupek a pak nastrouháme nebo umeleme. Praženými oříšky získá krém báječnou chuť.
  • Změklé máslo v pokojové teplotě šleháme s prosátým moučkovým cukrem (množství cukru podle chuti) do pěny, a do něj po lžících přidáváme vaječnou směs také v pokojové teplotě. Vyšleháme na hladký krém.

 

Videorecept názorně předvede, jak takový krém připravíme:
Krémem plníme dortové nebo roládové korpusy, můžeme jím pomocí sáčku s řezanou trubičkou také zdobit pečivo a cukroví. Ať se dílo podaří!

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více