Kapr na modro: Co se za tímto nezvyklým názvem skrývá a jak rybu na modro připravit
Kapr na modro je tradiční sváteční pokrm, který nechybí v mnoha restauracích. Víte ale, proč na modro? V následujícím článku si řekneme, jak si toto jídlo připravit a jak dosáhnout neobvyklé modré barvy.
Kapr na modro je bohatším bratříčkem kapra na černo. Jedná se o porce kapra uvařeného v silném rybím vývaru, který je těsně před podáváním přelit horkým octem. Ocet způsobí, že maso zmodrá a netradiční jídlo je hotové. Pojďme se na přípravu podívat krok za krokem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kapra na modro
Rybí vývar se nepřipravuje dlouho, stačí povařit 20–30 minut.
-
Nejprve si připravíme silný rybí vývar, do kterého přidáme kořenovou zeleninu a divoké koření, a dochutíme ho solí a octem.
-
Porce kapra i s kůží dáme pomalu vařit, tzv. táhnout, na 5–7 minut do vývaru.
-
Mezitím si svaříme 60 ml octa, 50 g cukru krupice a 50 g másla.
-
Když máme porce ryby uvařené, přelijeme je na talíři vroucí octovou směsí.
-
Do talíře můžeme přidat rybí vývar i zeleninu z vývaru na dochucení.
-
Podáváme s bramborami nebo s čerstvým chlebem.
Pokud vás tento způsob přípravy kapra příliš nezaujal, můžete vyzkoušet třeba báječného kapra pečeného na cibuli.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 19 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Komentáře