Rybí vývar čirý

Suroviny

Na vývar:
2 kg odřezků z kapra (ryb)
2 mrkve
1/4 bulvy celeru
1 petržel
3 řapíky celeru
1/2 bulvy fenyklu
2 cibule
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
0,1 dl (extra) suchého martini
sůl
Na dokončení:
4 lžíce másla
0,4 kg jiker a mlíčí
1 mrkev
kousek bulvy celeru
1/2 petržele
1 řapík celeru
1/4 bulvy fenyklu
(5 růžičkových kapustiček)
(3 lžíce zeleného hrášku)
sůl
citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Odřezky z ryb a zeleninu, nakrájenou na velké kusy, včetně koření, dejte do studené vody a přiveďte k varu. Přilijte martini. Nechte táhnout klidně 2 hodiny. Zchladlou tekutinu přeceďte přes jemné síto, odřezky ryb, zeleninu a koření vyhoďte.

  2. Mrkev, celer a petržel nastrouhejte nahrubo, fenykl a řapíkatý celer nakrájejte na nudličky, osmahněte je v hrnci na másle, zalijte vývarem a přidejte očištěné jikry a mlíčí. Krátce povařte.

  3. Použijete-li kapustičky a hrášek, povařte je doměkka v malém množství osolené vody. Tekutinu uchovejte a na závěr přidejte do polévky.

Poznámka od kuchařky

Vývar v bodě jedna můžete zredukovat a zamrazit na příště, nebo, jako v mém případě, jde k dalším strávníkům pro libovolné použití, třeba krémová rybí polévka, halászlé, bouilabaisse... Suroviny na vývar - martini a bulvu fenyklu můžete nahradit bílým vínem a dvěma lehce podrcenými semínky fenyklu.

Komentáře k receptu Rybí vývar čirý

  • Dorabety Dorabety

    Nikdy nelze obalamutit, jak píšete - strávníka, aby nepoznal z vývaru rybinu! Poznat bude, i kdyby jste se zbláznila! To, že může být polévka chuťově snesitelná, že nebude tak agresivní rybí chuti, to ještě neznamená, že to nikdo nepoznal. Jo, a mimochodem, jikry se vaří zvlášť, cedí se a pak dávají do polévky

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    Ja nakupuju rybi hlavy a vnitrnosti na trzisti.Urcite vyzkousim,chci si ho zamrazit.Dam vedet:-K

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autor receptu)

    jemmy: obalamutila jsem i strávníky, kteří tvrdili, že by nikdy rybí polévku nejedli. A protože neznali jikry a mlíčí, nepoznali. Prozradila jsem až za pár dní.

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    To se mi moc libi.Musi byt moc dobry.:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: rybí vývar rybí vývar recept ryby vyvar rybí polévka vývar recept na rybí vývar rybí vvar vývar z ryb recept rybi vyvar rybí polévka rybi vyvat vyvar rybi recept jak nahradit jikry do rybí do polévky rybý vývar recept jak nahradit a jikry rybí vývar polevka rybí vývar asijský rybí vývar jak na rybi vyvar vývar rybí silný rybí vývar