Sluníčkový chleba

cathleen Kuchařka: cathleen

Domácí pekárna 33 názorů

Suroviny

Na omládek:
60 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
200 g hladké mouky
15 g droždí
220 g syrovátky (zbyla mi po jogurtu a domácím kefíru, překapaných na tzatziky)
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
180-190 g pšeničné chlebové mouky
100 g ovesných vloček
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, asi 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, pšeničnou mouku dosypáváme postupně, už při hnětení pekárny.

  2. Znovu necháme těsto jen umíchat, vykynout jsem nechala v míse - díky většímu podílu chlebových mouk je těsto trošínku lepivější a nahřátím v pekárně by se tahle vlastnost ještě zhoršila.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba, velice mírně podsypneme moukou. Uděláme kulatý bochník, který svrchu sploštíme a žiletkou nařežeme sluníčko.

  4. Bochník necháme vykynout (asi hodinu, záleží na teplotě okolí) a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/asi 45min).

Poznámka

Kůrka je vypečená, střída naopak měkounká. Druhý den po upečení je chleba stále velice dobrý, kůrka navíc zvláční.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sluníčkový chleba

  • hafikov hafikov

    Nádhera:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-O:-p páni, ten je krásný, jen se zakousnout:yes::-K

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Bára: Baruš, ošatku můžete objednat např. tady http://www.osatky.wz.cz/ Ale těsto v ošatce pouze kyne, NIKDY se v ní nepeče! Mamka vyválí bochník, pomoučený ho dá kynout do ošatky a když vykyne, opatrně ho vykulí na plech a vsadí do trouby....

    Odpovědět

  • Bára Bára(neregistrovaná)

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde bych sehnala ošatku na kynutí a pečení chleba. Maminku tento recept moc zaujal, ale chtěla by ho péct v ošatce. Nějak nikde nemůžu najít ošatku, která by mohla jít i do trouby. Předem děkuji za info:-)

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Opravdu Sluníčkový a voní až ke mně:yes::yes::yes:+22

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mirca75: Miri, menší tvary půjdou udělat určitě, peč je na vyšší teplotu a kratší dobu - pak nebudou vysušené (220°C/odhadem 20-30 min - musíš sledovat očkem);-)

    A ještě jednou děkuju všem za tak velikou chválu:-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    finneta::-Oteda, ty jsi rychlovka! Dík za vyzkoušení:-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Co k tomu všemu dodat?Chlebík, jako všechna tvá díla, úžasný:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • finneta finneta

    Ivčo, jak jsem slíbila, tak plním. včera jsem ho pekla a co dodat? slintali doma všichni. včera byla kůrka krásně křupavá a střed nadýchaný. měla jsi pravdu v tom, že jeden krajíček zasytí, ale nikdo nevydržel dát si jen jeden. dneska jsem ho posnídala. kůrka trošku změkla (což je dobře, jinak bych asi byla bez jediné plomby;-)), ale je pořád hrozně moc dobrý. posílám bod a ještě jednou díky;-):-)):-)):yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    No co dodat...krása:yes::yes:+16

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Cathleen:-), jako vždy vyšla z Tvých rukou nádhera:yes:. Takhle krásně vypečený chlebík jsem už dlouho neviděla a přitom bych tak ráda ochutnala:-p. Přidávám boďku č. 15 pro královnu pečení:-K a chlebík ukládám. Myslíš, že z tohoto těsta lze udělat takové malé "chlebánky" - něco na způsob dalamánků? Myslím, jestli se při pečení uvnitř příliš "nevysuší"....

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    cathleen: jestli si vzpomenu, vyfotím ti ho. Je to tmavý chleba a strašně krásně voní, jenže my celý nesníme a třetí den už to není to pravé ořechové. Nevím, co obsahuje, ale asi ne vločky. Každopádně věřím, že domácí je domácí.;-)

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Jaj, ten voní už i přes ten papír tady :yes::yes:+

    Odpovědět

  • srettka srettka

    toť ale simpatický chlebíček, jak by jej pekla babička z Bělidla;-) kráása, už se vidím...já...chleb náš vezdejší..ééé sluncový...hrnek čerstvě nadojeného krabicového mléka, máslo-opravdové...mana nebeská:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: recepty na chléb chleba recept recept na chleba slunicko recept na slunicovy chleba co obsahuje kurka chleba chleb od cathleen pizza slunicko recepty diskuse chleba s pekarnou nebo bez recept na chléb pečený v ošatce kefir domaci chleb tmavy ořechový chléb domácí chléb sluníčko recept kolik sladovitu domaci chleb-slunicko testo na chleba krabicove jak se dělá chleba z many kolik lzicek sladovitu do chleba lehký recept s jogurtu co se nepeče sluncový chléb sluníčkové rohlíky