Marokánky a florentýnky vypadají hodně podobně. Přesto jsme několik rozdílů vypátrali
Připadají vám marokánky a florentýnky podobné? Zdánlivě jde o totožnou sladkost s různými názvy, ale není to tak. Rozdíly jsou v přípravě i ve složení, třebaže vypadají hodně podobně.
Florentýnky neobsahují mouku, zato místo směsi ovoce a rozinek je v nich kandovaná pomerančová kůra, která jim dodává typickou chuť. Jsou také hodně tenoučké, roztečou se do síly papíru.
Jak na marokánky
Známější marokánky můžete zkusit podle tohoto receptu:
V hrnci promícháte 150 ml smetany ke šlehání, 75 g másla, 100 g hnědého cukru, 40 g medu a 115 g hladké mouky a povaříte nad mírným plamenem do zhoustnutí.
Pak odstavíte a vmícháte 150 g směsi sekaných mandlí a ořechů, 160 g směsi pokrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce a 50 g rozinek.
Dvěma lžičkami děláte hromádky dál od sebe na plech vyložený fólií na pečení, trošku rozplácnete a pečete při 170 °C dozlatova.
Na florentýnky je potřeba pomerančová kůra
Na florentýnky si připravte hlavně kandovanou pomerančovou kůru a mandle oloupané a nakrájené na hranolky nebo plátky.
150 g cukru, 90 g medu a 175 g (2 dl) smetany ke šlehání svařte a odstavte. Pak přidáte 150 g posekané kandované pomerančové kůry a 150 g mandlových hranolků nebo lupínků.
Ze vzniklé hmoty tvarujete placičky na plech vyložený teflonovou nebo silikonovou fólií na pečení a upečete v mírné troubě při 150 °C dorůžova. Naše šikovná uživatelka hmotu dávala na linecká kolečka a pekla společně.
Marokánky i florentýnky po upečení zdobíte na spodní straně čokoládou. Uchovávejte je v suchu a chladnu. Tak příjemné pečení!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Banana split
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Komentáře
14. 12. 2023 11:41
12. 12. 2023 17:15