Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky jsou nerozlučně spojeny s českou kuchyní a patří mezi naše poklady - národní i rodinné. Připravují se v mnoha verzích a s různými přílohami. V našem receptáři najdeme osvědčené postupy a vylepšení od mnoha hospodyněk.
Omáčky české kuchyně
Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke každé omáčce se více hodí jiná příloha. Nejčastěji je podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami. K některým omáčkám se velmi dobře hodí brambory.
Mohlo by vás zajímat
Svíčková omáčka
Svíčková omáčka je často považována za omáčku sváteční. Její příprava nám nemusí zabrat mnoho času. Krásně voní po koření a je v ní dostatek kořenové zeleniny a cibule. Výbornou chuť jí dá smetana ke šlehání. Dochucuje se citrónovou šťávou. Podává se s knedlíkem a obvykle se k ní připravuje maso.
Rajská omáčka
Rajská je omáčkou našeho dětství, pro mnohé z nás zůstává nejoblíbenější na celý život. Má krásnou barvu a jemnou sladkou chuť. Chutná nám nejen s knedlíkem, rýží a těstovinami, ale můžeme vyzkoušet i bulgur nebo kuskus. Podáváme ji na různé způsoby. Nejjednodušší je se špagetami, posypaná strouhaným sýrem.
Koprová omáčka
Koprová omáčka je nejlepší s čerstvým koprem, lze použít i mražený. Výbornou chuť jí dá smetana ke šlehání. Kdo přidává ocet, nechá ho zvlášť svařit a teprve přilije. Podáváme ji s knedlíkem a uvařeným vajíčkem nebo s hovězím masem. Místo knedlíků můžeme použít uvařené brambory a vejce - buď připravené na způsob volského oka nebo uvařené.
Houbová omáčka
Máme-li zásoby nasušených nebo v mrazničce uložených hřibovitých hub z poslední houbařské sezóny, houbová omáčka je pro nás jedním z oblíbených způsobů, jak je chutně připravit. Stejně tak si pochutnáme na omáčce z koupených žampiónů nebo z populární hlívy ústřičné.
Kuře na paprice
Naše babičky připravovaly slepici na paprice, my vaříme kuře. Tato krásně zbarvená smetanová omáčka, připravovaná na cibulce a plná vůně sladké prapriky, se obvykle podává s knedlíkem a patří mezi nejoblíbenější mezi dětmi. Lze ji podávat s těstovinami.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 3 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
10 jídel, která zvládnete levou zadní: Menu od polévky až po dezert nejen pro začátečníky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Komentáře