Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Nejrůznější typy knedlíků jsou důležitou součástí české kuchyně
Toprecepty.cz

Nejrůznějšími druhy knedlíků je česká kuchyně proslavená, ale někdy se inspiruje i u sousedů (Polsko, Německo, Rakousko). Používá je jako oblíbené přílohy k hlavním jídlům nebo samostatný chod

.

Z čeho se dělají knedlíky

Základní součástí bývá nejčastěji hrubá mouka. Přidává se proto, aby byl knedlík kyprý a nerozvářel se. Vejce přidáváme buď celá nebo jen žloutky, některé recepty vejce zcela vynechávají. Těsto na některé druhy knedlíků ředíme vlažnou tekutinou, nejčastěji mlékem, ale lze i vodou nebo sodovkou, jejíž bublinky pomáhají těsto nakypřit. Naše prababičky dokázaly vařit knedlíky i bez kypřidel, záleželo na dobrém vypracování (tzv. vytlučení) těsta. Moderní rychlá doba si pomáhá droždím, už zmíněnou sodovkou, práškem do pečiva nebo sněhem z bílků.

Tvarování a vaření knedlíků

Knedlíky tvarujeme buď kulaté nebo jako šišku. Vaříme je ve větším množství osolené vody nebo v páře. U jemných knedlíků použijeme látkový ubrousek, v kterém těsto vaříme, aby se nerozpadlo a neoslizlo. Místo ubrousku se v poslední době s úspěchem prosazuje fresh fólie. Také oblíbené vaření knedlíků v hrnečcích vymazaných máslem pomůže udržet těsto pohromadě a dát mu pěkný tvar.

Kynuté knedlíky

Kynuté knedlíky kypřené droždím jsou jemné a nadýchané. Většinou se dělají kulaté a plněné ovocem nebo povidly. Přílohové kynuté knedlíky podáváme nejčastěji ke smetanovým omáčkám, protože výpek z masa by se do nich vsákl a nebyly by chutné. Po uvaření je musíme roztrhnout nebo propíchat, aby mohla vyjít pára a knedlík se nesrazil.

Houskové knedlíky

Běžnější houskové knedlíky mívají jako vložku nakrájené a opečené bílé pečivo a bývají nejčastěji kypřené práškem do pečiva, sodovkou nebo droždím. Tvarujeme je jako šišky a po uvaření podáváme nakrájené na plátky k pečenému masu, ale i omáčkám.

Karlovarské, vídeňské a špekové knedlíky

Oblíbené a efektní karlovarské a jim podobné vídeňské knedlíky Tvarují se jako šišky, pak se vaří v hrnečku, ubrousku nebo fresh fólii. Ve tvaru koule se vaří často v páře. Jsou tvořeny na kostičky nakrájeným opečeným bílým pečivem, spojeným žloutky, menším množstvím mléka a mouky a kypřené sněhem z bílků. Pro větší barevnost se do nich přidávají nasekané bylinky, někdy nastrouhaná mrkev nebo smažená cibulka, rozpečená slanina apod. Podobného druhu jsou i špekové knedlíky.

Bramborové knedlíky, šišky a noky

Bramborové knedlíky se vaří z moučných brambor varného typu C. Brambory se nejčastěji vaří ve slupce, po uvaření se oloupou a ještě teplé prolisují nebo zcela zchladlé nastrouhají. K osoleným bramborám přidáváme vejce a mouku a musíme pracovat rychle, protože těsto stáním řídne. Jako hlavní chod bramborové těsto plníme ovocem, uzeným masem, špenátem a podobně. Zakulatíme a vaříme ve vodě nebo v páře. Chceme-li vařit bramborové knedlíky jako přílohu k pečenému masu, tvoříme z nich nejčastěji šišky a po uvaření je krájíme na plátky. Ze stejného nebo podobného těsta děláme i drobné šišky nebo noky.

Chlupaté knedlíky

Ze syrových brambor vaříme chlupaté knedlíky, které mají pro svou oblibu různé krajové názvy. Z vytvořeného těsta většinou lžící odkrajujeme velké noky rovnou do vařící osolené vody. Po uvaření je musíme promastit, aby se neslepily. Někdy se k syrovým bramborám přidávají ve stejném množství brambory vařené, pak se většinou tvarují jako koule a vaří ve vodě nebo nad párou.

Speciální knedlíky

Sem patří netradiční knedlíky vytvořené pro různé diety nebo zahraniční lahůdky. Inspirace není nikdy dost a i běžný strávník si může čas od času dát třeba zdravější knedlík místo klasiky. Zahraniční speciality nám také pomohou obohatit jídelníček.
 

Jak servírujeme knedlíky?

Uvařené knedlíky krájíme překříženou nití, která uřízne pěkné plátky, po zchladnutí už můžeme i ostrým nožem. Aby knedlíky neoschly, potřeme je rozpuštěným tukem. Knedlíky servírujeme k pravému okraji talíře v plátcích za sebou. Omáčku lijeme pod maso, nikdy přes knedlíky. Knedlíky, které nabízíme hostům, raději vyrovnáme na velký plochý talíř doprostřed stolu, aby si mohl každý nabrat podle sebe.

Zbylé knedlíky ohříváme nad párou, můžeme je i opékat.

Tento tip je užitečný  (15x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům