Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Zdroj: Top recepty

Moučníky z kynutého těsta milujeme, ať už to jsou malé koláčky, plněné tvarohovou, makovou nebo jinou náplní, nebo lité buchty s ovocem. Nestačí jen mít správně připravené kynuté těsto, ale musíme ho také řádně a správně upéct, jinak nás výsledek nenadchne. Stačí se ale řídit jednoduchými pravidly a každá začínající hospodyňka bude mít skvělé výsledky.

Dobroty z kynutého těsta

Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do těsta "jen tak" nepřidáme, ale zvlášť z nich umícháme kvásek. Necháme ho pak vzejít, abychom "aktivním složkám" usnadnili práci, která je čeká ve větším objemu těsta.

Jak péct kynuté moučníky

Těsto musí být dobře vykynuté. Pokud z něj po vykynutí tvarujeme koláčky, necháme je na plechu ještě dokynout, protože během tvarování těsto vždy poněkud zmenší objem. 

  1. Kynuté moučníky dáváme péct vždy do předehřáté trouby.
  2. Po krátkém zapečení (5–10 minut) se těsto zpevní a teplotu můžeme snížit
  3. Poté moučníky již dopékáme pozvolna, aby se dobře propekly.
  4. Po upečení by měly mít moučníky (koláče, buchty) na povrchu krásnou zlatavou barvu, proto dáváme pozor, aby příliš neztmavly. Pokud se nám na povrchu příliš rychle barví, ale uvnitř by ještě potřebovaly čas na pečení, přikryjeme plech raději alobalem.
  5. Alobal se nám může hodit i při pečení vánoček a jiných vyšších tvarů, které potřebují delší čas na pečení. Pokud jejich povrch tmavne, raději je včas zakryjeme.
  6. Tip: Pokud chceme, aby naše koláčky měly po upečení pěknou barvu, potíráme je před pečením rozkvedlaným vajíčkem, můžeme k němu přidat pár kapek vody.

A co dobrého upéct z kynutého těsta? Třeba výborné koláčky, které můžeme plnit libovolnou náplní. Připravíme je podle názorného videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více