Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Moučníky z kynutého těsta milujeme, ať už to jsou malé koláčky, plněné tvarohovou, makovou nebo jinou náplní, nebo lité buchty s ovocem. Nestačí jen mít správně připravené kynuté těsto, ale musíme ho také řádně a správně upéct, jinak nás výsledek nenadchne. Stačí se ale řídit jednoduchými pravidly a každá začínající hospodyňka bude mít skvělé výsledky.
Dobroty z kynutého těsta
Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do těsta "jen tak" nepřidáme, ale zvlášť z nich umícháme kvásek. Necháme ho pak vzejít, abychom "aktivním složkám" usnadnili práci, která je čeká ve větším objemu těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct kynuté moučníky
Těsto musí být dobře vykynuté. Pokud z něj po vykynutí tvarujeme koláčky, necháme je na plechu ještě dokynout, protože během tvarování těsto vždy poněkud zmenší objem.
- Kynuté moučníky dáváme péct vždy do předehřáté trouby.
- Po krátkém zapečení (5–10 minut) se těsto zpevní a teplotu můžeme snížit.
- Poté moučníky již dopékáme pozvolna, aby se dobře propekly.
- Po upečení by měly mít moučníky (koláče, buchty) na povrchu krásnou zlatavou barvu, proto dáváme pozor, aby příliš neztmavly. Pokud se nám na povrchu příliš rychle barví, ale uvnitř by ještě potřebovaly čas na pečení, přikryjeme plech raději alobalem.
- Alobal se nám může hodit i při pečení vánoček a jiných vyšších tvarů, které potřebují delší čas na pečení. Pokud jejich povrch tmavne, raději je včas zakryjeme.
- Tip: Pokud chceme, aby naše koláčky měly po upečení pěknou barvu, potíráme je před pečením rozkvedlaným vajíčkem, můžeme k němu přidat pár kapek vody.
A co dobrého upéct z kynutého těsta? Třeba výborné koláčky, které můžeme plnit libovolnou náplní. Připravíme je podle názorného videa:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 4 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 17 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Posvícenská mětýnka z Kouřimi: Sladký závin podle receptu ze skanzenu voní skořicí a mákem a chutná skvěle
Komentáře