Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší knedlíčky do polévek: Jak udělat výborné drožďové, chlebové či morkové?
Zdroj: Toprecepty, Bobina77

Milujete pořádné, poctivé domácí vývary a chcete je občas něčím ozvláštnit? Nudle jsou klasika, která neomrzí. Ale co takhle podávat polévku s knedlíčky? Připomeňte si s námi kromě klasických játrových i další druhy.

Knedlíčky jsou boží

Knedlíčky patří mezi oblíbené zavářky do polévek. Připravují se tradičně z jater, mletého masa, ale také z různých druhů mouky, z krupice, rýže nebo ze zeleniny. Hotové těsto tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě a případně knedlíčky ještě lehce obalíme v mouce nebo ve strouhance. Velikost knedlíčků by měla odpovídat asi vlašskému ořechu. Knedlíčky je vždycky lepší vařit zvlášť v osolené vroucí vodě, aby již hotovou polévku nezakalily. Pokud knedlíčky po uvaření nepodáváme hned, raději je nad sítem rychle zchladíme studenou vodou, aby neoschly a aby se později v polévce nerozvářely. Při samotném použití pak předvařené knedlíčky stačí v již horké polévce jen krátce prohřát.

Kam s nimi

Knedlíčky se hodí do všech masových, zeleninových i rybích vývarů, ale také do mléčných nebo krémových, ne moc hustých, polévek. Obvykle se servírují při slavnostnějších příležitostech. Ostatně, silný vývar s játrovými knedlíčky bývá velmi často typickým chodem na svatbách.

Z masa a vnitřností

Klasikou mezi všemi jsou samozřejmě knedlíčky játrové, ve kterých nesmí chybět česnek a majoránka. Dříve patřily mezi velmi oblíbené také knedlíčky mozečkové. Na jejich přípravu potřebujete 100 g vepřového mozku, 40 g másla, kousek cibule, 1 vejce, sůl, pepř, trochu nasekané petrželky a strouhanku na zahuštění. Postup spočívá v tom, že se vepřový mozek spaří vroucí vodou a poté se odblaní. Následně se podusí na másle s cibulí, nechá vychladnout a smíchá s vejcem, solí, petrželkou, pepřem a strouhankou. Měkké těsto je potřeba tvarovat i vařit opatrně, aby se nerozvařilo. Podobně jemné jsou i morkové knedlíčky, které si můžete udělat podle tohoto receptu. Případně vyzkoušejte knedlíčky z mletého masa.

Chlebové, krupicové i drožďové

Častými levnějšími verzemi byly a jsou knedlíčky z obilovin a pečiva. Zkuste třeba chlebové knedlíčky s medvědím česnekem, nebo žemlové knedlíčky, které můžete ochutit i drobně nakrájenou šunkou či vyškvařenou slaninou. Velice jemné a chutné jsou i krupicové knedlíčky.

Často připravovanými, byť ne všemi milovanými, jsou i knedlíčky drožďové. Jejich specifické aroma nevoní každému, ale pokud je máte rádi, můžete je vyzkoušet podle tohoto receptu.

Zdravé zeleninové

Skvělou variantou, jak využít jarních bylinek nebo zeleniny, je dát je právě do knedlíčků. Uvařte si třeba špenátovémrkvové, nebo květákové. Podobným způsobem lze připravit knedlíčky z mnoha druhů zeleniny, stačí použít jako základ přesně ten druh, který vám chutná, nebo kterého máte doma nadbytek. Zelenina v polévce dodá jídlu vitamíny i vlákninu. A ještě si pochutnáte! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více