Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

23. 4. 2021 12:00

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Varenistecz Zdroj: Toprecepty, Varenistecz
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a připravit si k svačině nebo k obědu zeleninový salát. Jenže, nestačí jen nakrájet zeleninu a smíchat ji dohromady. Respektive šlo by to, ale výsledkem je pak jídlo, slovy Pohlreicha, suché jak cesta. Šťavnatost, chuť, vůni a celkově pořádné grády dodá salátu zálivka!

Kupovaná, nebo domácí?

To je samozřejmě jen řečnická otázka. Koupit zálivku dokáže každý, ale stejně tak ji každý dokáže doma udělat. Příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i cenově neporovnatelný s tím, co seženete v supermarketu. Na základní salátovou zálivku vinaigrette nepotřebujete nic jiného než olej, vinný ocet, sůl, pepř a případně nějaké bylinky. Pokud máte tuhle verzi zmáknutou, pusťte se do experimentování.

Makovo-citronová

Milujete mák? A víte, že je nejlepší kamarád s citronem? Tahle dvojka vám svou symbiózu dokáže i v zálivce. Jak na ni? Prošlehejte dohromady 1 lžíci medu, ¼ šálku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci makových semínek, ¼ šálku kysané smetany, ¾ šálku olivového oleje a podle chuti osolte. Maková zálivka skvěle vynikne v salátu, který kombinuje ovoce a zeleninu, například v ledovém salátu s jahodami.

Avokádová

Avokádo je hit, o tom není pochyb. Tohle ovoce nejen, že má lahodnou chuť a dodá vašemu organizmu kromě vitamínů také zdravé tuky, ale zároveň má široké uplatnění v kuchyni. Jestli jste avokádo ještě nerozmixovali do zálivky, tak to udělejte teď. Co potřebujete? Jedno větší zralé avokádo, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, lžíci limetkové šťávy, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, ¼ šálku kysané smetany a vodu dle potřeby. Česnek a avokádo oloupejte, avokádo zbavte pecky. Všechny ingredience dohromady rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody tak, aby byl dresing tekutý, ale stále hustší. Avokádová zálivka nejlépe vynikne salátech v mexickém nebo asijském stylu.

Pomerančovo-zázvorová

Pomeranč a zázvor jsou na jaře oblíbenými složkami detoxikačních kúr, a přesně tak je můžete využít i v salátech. Olivový olej dodá zálivce krémovitost a sezamový zase nezaměnitelnou vůni. Při přípravě téhle zálivky potřebujete půl šálku citronové a půl šálku čerstvé pomerančové šťávy, čtvrt šálku olivového oleje, 1 lžíci sezamového oleje (lze vynechat), trochu strouhané bio pomerančové kúry, lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, dvě lžíce hnědého cukru a trochu soli. Vše důkladně smíchejte dohromady, dokud se ingredience nespojí.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
    Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

    Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

    Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
    Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

    Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

    Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
    Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

    Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

    Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
    Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

    Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

    Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
    Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

    Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

    Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
    Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

    Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

    Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…