Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a připravit si k svačině nebo k obědu zeleninový salát. Jenže, nestačí jen nakrájet zeleninu a smíchat ji dohromady. Respektive šlo by to, ale výsledkem je pak jídlo, slovy Pohlreicha, suché jak cesta. Šťavnatost, chuť, vůni a celkově pořádné grády dodá salátu zálivka!

Kupovaná, nebo domácí?

To je samozřejmě jen řečnická otázka. Koupit zálivku dokáže každý, ale stejně tak ji každý dokáže doma udělat. Příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i cenově neporovnatelný s tím, co seženete v supermarketu. Na základní salátovou zálivku vinaigrette nepotřebujete nic jiného než olej, vinný ocet, sůl, pepř a případně nějaké bylinky. Pokud máte tuhle verzi zmáknutou, pusťte se do experimentování.

Makovo-citronová

Milujete mák? A víte, že je nejlepší kamarád s citronem? Tahle dvojka vám svou symbiózu dokáže i v zálivce. Jak na ni? Prošlehejte dohromady 1 lžíci medu, ¼ šálku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci makových semínek, ¼ šálku kysané smetany, ¾ šálku olivového oleje a podle chuti osolte. Maková zálivka skvěle vynikne v salátu, který kombinuje ovoce a zeleninu, například v ledovém salátu s jahodami.

Avokádová

Avokádo je hit, o tom není pochyb. Tohle ovoce nejen, že má lahodnou chuť a dodá vašemu organizmu kromě vitamínů také zdravé tuky, ale zároveň má široké uplatnění v kuchyni. Jestli jste avokádo ještě nerozmixovali do zálivky, tak to udělejte teď. Co potřebujete? Jedno větší zralé avokádo, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, lžíci limetkové šťávy, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, ¼ šálku kysané smetany a vodu dle potřeby. Česnek a avokádo oloupejte, avokádo zbavte pecky. Všechny ingredience dohromady rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody tak, aby byl dresing tekutý, ale stále hustší. Avokádová zálivka nejlépe vynikne salátech v mexickém nebo asijském stylu.

Pomerančovo-zázvorová

Pomeranč a zázvor jsou na jaře oblíbenými složkami detoxikačních kúr, a přesně tak je můžete využít i v salátech. Olivový olej dodá zálivce krémovitost a sezamový zase nezaměnitelnou vůni. Při přípravě téhle zálivky potřebujete půl šálku citronové a půl šálku čerstvé pomerančové šťávy, čtvrt šálku olivového oleje, 1 lžíci sezamového oleje (lze vynechat), trochu strouhané bio pomerančové kúry, lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, dvě lžíce hnědého cukru a trochu soli. Vše důkladně smíchejte dohromady, dokud se ingredience nespojí.

Mohlo by vás zajímat

Marie