Jak se hospodyňky za války praly s nouzí? Pekly hrachový dort s krémem z ničeho
8. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Období druhé světové války nepřinášelo moc důvodů k radosti, přesto - nebo možná právě proto - se lidé snažili udržovat alespoň malé slavnostní okamžiky. K takovým událostem patří něco sladkého. Ale cukru bylo málo, stejně tak másla či vajec a někdy také mouky. Ale i s takovou nouzí si české hospodyně uměly poradit...
Je libo dort z mrkve či hrachu?
Za dob Protektorátu Čechy a Morava toho moc nebylo. Jídlo se rozdávalo na příděl, a i tak byla nabídka surovin dosti omezená. Maso dostávali především vojáci a máslo, vejce a další „luxusní“ potraviny se dostaly jen k prominentům. Běžný občan si musel vystačit s málem, proto Hospodářská pomoc v roce 1942 vydala knížku Vaříme z přídělu, která nabízela chytrá řešení pro kreativní hospodyňky. Tento návod, jak vařit se silně omezenými možnostmi, chodil zdarma do schránek českých žen a dívek a radil jim nejen s každodenním vařením, ale také s pečením.
Mohlo by vás zajímat
I ve válečné době se totiž lidé museli alespoň trochu těšit a udržovat zdání normálního chodu života. To znamenalo nevzdávat se svateb, oslav narozenin či výročí a dalších slavnostních událostí. A k takovým samozřejmě patří i sladké pohoštění. Jenže jak na to, když spižírna zeje prázdnotou?
Jednou z variant, jak nahradit klasický dort, bylo připravit dort z mrkve nebo z ještě dostupnějšího hrachu. „15 dkg hrachu, večer předtím namočeného, se uvaří a prolisuje. 1 žloutek, 8 dkg cukru, 3 dkg ořechů a citronová kůra se utře, přidá se prolisovaný hrách, sníh ze dvou bílků a polovina pečivového prášku,“ stojí ve Vaříme z přídělu. Upečený a rozříznutý dort se pak měl vymazat zavařeninou. S tou se dělaly také klasické ovocné knedlíky, ještě úspornější pak bylo vyrábět knedlíky z bramborového těsta nastaveného krupicí, které se podávaly s povidly.
Mohlo by vás zajímat
Mrkev mohla posloužit také k výrobě perníku, a to tak, že se tato syrová strouhaná zelenina přimíchala k rozpuštěnému cukru se syrobem. Do toho se pak přisypala mouka s perníkovým práškem, až vzniklo středně tuhé těsto. To se dosladilo sekanými fíky a mohlo se vylepšit ořechy. Pak se rozložilo na vymaštěný plech, upeklo a ihned po vytažení z trouby se ozdobilo cukrovou polevou a podávalo. Ani o Vánocích Češi nebyli zkrátka - kuchařka totiž radí i s tím, jak upéct tradiční Vánočku úplně bez vajec. Asi nepřekvapí, že vedle poměrně běžných přísad jako mouka či hrozinky do ní také přijdou vařené brambory.
Krém (téměř) z ničeho
Jedním z receptů, které úsporný návod Vaříme z přídělu hospodyním nabízel, je i postup na přípravu krému „téměř z ničeho“. Tak to opravdu v knize stojí a tento název není vůbec žádnou nadsázkou. Jen uznejte sami; náplň do sladkých dezertů se dělala ze čtvrt litru vody, šťávy z poloviny citronu, 4 kostek cukru a jedné polévkové lžíce mouky nebo krupičky. A jak na to? Kniha radí vše smíchat a vařit asi 10 minut. „Potom dáme nádobu do studené vody a šleháme půl hodiny, až vznikne velmi hustý krém. Podle chuti přidáme malinovou šťávu, jam nebo v trošce vody rozmícháme kakao s cukrem. Pozor! Přimíchati do vyšlehaného krému velmi pozorně a nikoliv s těmito přísadami šlehati!“ Takto připravený krém se mohl využít na ozdobení pečeného dezertu, anebo se podával samostatně ve sklenici doplněný piškoty či keksy a v létě také čerstvým sezónním ovocem. Kreativita v nouzi opravdu nezná hranic!
Mohlo by vás zajímat
Zpracováno s využitím kuchařky Vaříme z přídělu; autor Jiří Šimek; vydala Hospodářská pomoc v roce 1942
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Do legendární cukrárny Myšák chodil za první republiky mlsat i Oldřich Nový
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 9 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar