Jak se hospodyňky za války praly s nouzí? Pekly hrachový dort s krémem z ničeho

8. 3. 2021 17:54

Ostatní Kateřina Horáková

Foto: Kateřina Horáková pro Toprecepty Foto: Kateřina Horáková pro Toprecepty
Období druhé světové války nepřinášelo moc důvodů k radosti, přesto - nebo možná právě proto - se lidé snažili udržovat alespoň malé slavnostní okamžiky. K takovým událostem patří něco sladkého. Ale cukru bylo málo, stejně tak másla či vajec a někdy také mouky. Ale i s takovou nouzí si české hospodyně uměly poradit...

Je libo dort z mrkve či hrachu?

Za dob Protektorátu Čechy a Morava toho moc nebylo. Jídlo se rozdávalo na příděl, a i tak byla nabídka surovin dosti omezená. Maso dostávali především vojáci a máslo, vejce a další „luxusní“ potraviny se dostaly jen k prominentům. Běžný občan si musel vystačit s málem, proto Hospodářská pomoc v roce 1942 vydala knížku Vaříme z přídělu, která nabízela chytrá řešení pro kreativní hospodyňky. Tento návod, jak vařit se silně omezenými možnostmi, chodil zdarma do schránek českých žen a dívek a radil jim nejen s každodenním vařením, ale také s pečením.

Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?

Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?

Jablečný závin neboli štrúdl oblíbený dezert je takový nenápadný pracant. Jí ho všichni, je rychle…

I ve válečné době se totiž lidé museli alespoň trochu těšit a udržovat zdání normálního chodu života. To znamenalo nevzdávat se svateb, oslav narozenin či výročí a dalších slavnostních událostí. A k takovým samozřejmě patří i sladké pohoštění. Jenže jak na to, když spižírna zeje prázdnotou?

Jednou z variant, jak nahradit klasický dort, bylo připravit dort z mrkve nebo z ještě dostupnějšího hrachu. „15 dkg hrachu, večer předtím namočeného, se uvaří a prolisuje. 1 žloutek, 8 dkg cukru, 3 dkg ořechů a citronová kůra se utře, přidá se prolisovaný hrách, sníh ze dvou bílků a polovina pečivového prášku,“ stojí ve Vaříme z přídělu. Upečený a rozříznutý dort se pak měl vymazat zavařeninou. S tou se dělaly také klasické ovocné knedlíky, ještě úspornější pak bylo vyrábět knedlíky z bramborového těsta nastaveného krupicí, které se podávaly s povidly.

Do legendární cukrárny Myšák chodil za první republiky mlsat i Oldřich Nový

Do legendární cukrárny Myšák chodil za první republiky mlsat i Oldřich Nový

Prvorepubliková Praha nabízela řadu společenského vyžití. Vlastně se dá říci, že od rána do večera…

Mrkev mohla posloužit také k výrobě perníku, a to tak, že se tato syrová strouhaná zelenina přimíchala k rozpuštěnému cukru se syrobem. Do toho se pak přisypala mouka s perníkovým práškem, až vzniklo středně tuhé těsto. To se dosladilo sekanými fíky a mohlo se vylepšit ořechy. Pak se rozložilo na vymaštěný plech, upeklo a ihned po vytažení z trouby se ozdobilo cukrovou polevou a podávalo. Ani o Vánocích Češi nebyli zkrátka - kuchařka totiž radí i s tím, jak upéct tradiční Vánočku úplně bez vajec. Asi nepřekvapí, že vedle poměrně běžných přísad jako mouka či hrozinky do ní také přijdou vařené brambory.

Krém (téměř) z ničeho

Jedním z receptů, které úsporný návod Vaříme z přídělu hospodyním nabízel, je i postup na přípravu krému „téměř z ničeho. Tak to opravdu v knize stojí a tento název není vůbec žádnou nadsázkou. Jen uznejte sami; náplň do sladkých dezertů se dělala ze čtvrt litru vody, šťávy z poloviny citronu, 4 kostek cukru a jedné polévkové lžíce mouky nebo krupičky. A jak na to? Kniha radí vše smíchat a vařit asi 10 minut. „Potom dáme nádobu do studené vody a šleháme půl hodiny, až vznikne velmi hustý krém. Podle chuti přidáme malinovou šťávu, jam nebo v trošce vody rozmícháme kakao s cukrem. Pozor! Přimíchati do vyšlehaného krému velmi pozorně a nikoliv s těmito přísadami šlehati!“ Takto připravený krém se mohl využít na ozdobení pečeného dezertu, anebo se podával samostatně ve sklenici doplněný piškoty či keksy a v létě také čerstvým sezónním ovocem. Kreativita v nouzi opravdu nezná hranic!

Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky

Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky

Období Protektorátu Čechy a Morava nebylo zrovna časem hojnosti. Potraviny se rozdávaly na příděl a…

Zpracováno s využitím kuchařky Vaříme z přídělu; autor Jiří Šimek; vydala Hospodářská pomoc v roce 1942

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Jarní sbírka potravin již tuto sobotu! Pomozte s Tesco, třeba i online!

    Jarní sbírka potravin již tuto sobotu! Pomozte s Tesco, třeba i online!

    Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 24. dubna ve všech hypermarketech Tesco a…
    Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

    Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

    Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm,…
    Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

    Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

    Není krásnějšího ročního období než jara. Okolní krajina se vybarvuje do odstínu pastelových barev…
    Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

    Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

    Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je…
    Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

    Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

    Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den…
    Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

    Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

    Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a…
    Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

    Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

    Blond kadeře, velké rudé rty a dokonalá postava. Marilyn Monroe dodnes platí za ikonu stříbrného…
    Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

    Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

    Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i…