Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
31. 8. 2021 Vaření
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako příloha k tataráku, potřené česnekem, s pomazánkou, s volským okem nebo s nějakou dobrou masovou či houbovou směsí. Jsou ideální rychlou a levnou večeří, která se jen tak neomrzí. Víte, jak topinky správně udělat, abyste si na nich pochutnali?
Opečený je vždy lepší
Když se řekne topinka, většinou si představíme na oleji či na sádle opečený krajíc klasického českého chleba, jako je třeba Šumava. Dříve se výrazem topinka označoval i opečený bílý chléb, tomu ale dnes spíš říkáme toast. Ve slavné kuchařské knize Viléma Vrabce nazvané Velká kuchařka je topinka charakterizována takto: „Topinky jsou opečené krajíčky bílého nebo tmavého chleba, které se dají upravovat v různých obměnách. Topinky ve vhodné úpravě se hodí za přílohu k různým pokrmům, jako jsou kaviár, dušená zelenina, hašé, ragú apod., k obložení dušených zelenin a teplých mís, k přípravě teplých obložených chlebíčků, nebo se podávají jako samostatný zákusek. Kromě toho jsou teplé topinky vhodně obložené také dobrým pohoštěním a výborně se hodí k čaji, pivu a k vínu.“ Vilém Vrabec je zkrátka pojímal jako luxusnější pokrm. Toastový chléb u nás tenkrát běžný nebyl a i pro bílý opečený chléb se upřednostňoval český výraz topinka.
Mohlo by vás zajímat
Ve vrstvě tuku nebo nasucho?
Ať už na topinky použijete tmavý nebo světlý chléb, vždy by měl být nakrájený narovno. Zaprvé získáte úhlednější topinky, zadruhé se vám lépe propečou. Jako ideální tloušťka se bere 1 cm. Pokud nemáte dostatečně pevnou ruku, raději krájení chleba svěřte kráječi nebo jej rovnou kupte nakrájený. Vilém Vrabec doporučuje z chleba okrájet kůrku a krajíčky ještě nakrájet na úhledné čtverečky či trojúhelníčky nebo z něj vykrájet rovnou různé tvary, tato nóbl úprava ale spíš sluší právě toastovému chlebu. Poctivé české topinky jsou prostě jen obyčejné krajíce chleba, na nichž je právě ta pořádně propečená kůrka nejlepší. Topinky se smaží rychle při vysoké teplotě, aby uvnitř zůstaly vláčné, ale na povrchu byly dokonale křupavé.
I když smažení není nejzdravější úpravou, na tuku opečené topinky jsou stejně nejlepší. Pro smažení topinek je nejlepší sádlo nebo jakýkoliv druh oleje. Pokud použijete olivový, dodáte jim trochu středomořský nádech, k němuž se pak bude hodit nějaká lehčí obloha, třeba rajčata nebo nakládané papriky. Když už se rozhodnete pro úpravu na tuku, určitě s ním nešetřete. Tuku by mělo být tak 1,5 cm, důležité je, aby v něm topinka plavala. Kdybyste dali oleje či sádla málo, topinka tuk nasákne a bude spíš jen rozmáčená a hodně mastná. V dostatečném množství tuku je naopak krásně křupavá. Smažit se musí tzv. dorůžova, dejte si hlavně pozor, ať ji nespálíte. Osmažené topinky vyjměte a nechte okapat na ubrousku. Ještě horké topinky ihned posolte. Jen díky tomu se sůl dostane i dovnitř topinek. Dáváte-li přednost zdravější úpravě, můžete opéct topinky nasucho v toustovači nebo na plechu v troubě předehřáté na 250 °C asi 10 minut.
Trochu vylepšené
Topinky jsou výborné samotné nebo jen potřené česnekem, vždy se ale vyplatí si je trochu vylepšit nějakou pomazánkou nebo jinou zajímavou oblohou. Oblíbenou variantou na večeři, když vás tlačí čas, je topinka s pikantní masovou směsí, tzv. ďábelská nebo čertovská topinka. Do směsi můžete i spotřebovat zbytky z lednice – kousky pečeného kuřete, salám, slaninu, tvrdý sýr či zbytky rajčat v konzervě. Na topinkách se také báječně vyjímají smažená vajíčka. Verzi s míchanými vejci se říká šumavská topinka. Vynikající jsou rovněž s houbami, můžete je obložit třeba na sádle opečenými bedlami posypanými kmínem nebo klasickou houbovou smaženicí. A pokud patříte do skupiny otrlých gurmánů, kteří se vyžívají v aromatických sýrech, určitě si pochutnáte na topinkách s tvarůžky. Tvarůžky si můžete předem naložit třeba podle jednoduchého receptu z kuchařky Kouzelný tvarůžek: Tvarůžky naskládejte do skleněné nádoby, průběžně je prosypávejte kmínem. Poté je zalijte pivem tak, aby byly zcela ponořené. Nádobu zakryjte a nechte několik dní odstát v chladu a temnu. Jednolitou hmotu pak naneste na topinky. Nakonec vše posypejte nakrájenou cibulkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
11 tipů, čím nahradit pečivo: Příloha může být i zdravá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 3 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 6 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 7 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 18 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 21 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
18. 1. 2023 22:19
17. 1. 2023 15:07
2. 9. 2021 08:26