Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako příloha k tataráku, potřené česnekem, s pomazánkou, s volským okem nebo s nějakou dobrou masovou či houbovou směsí. Jsou ideální rychlou a levnou večeří, která se jen tak neomrzí. Víte, jak topinky správně udělat, abyste si na nich pochutnali?

Opečený je vždy lepší

Když se řekne topinka, většinou si představíme na oleji či na sádle opečený krajíc klasického českého chleba, jako je třeba Šumava. Dříve se výrazem topinka označoval i opečený bílý chléb, tomu ale dnes spíš říkáme toast. Ve slavné kuchařské knize Viléma Vrabce nazvané Velká kuchařka je topinka charakterizována takto: „Topinky jsou opečené krajíčky bílého nebo tmavého chleba, které se dají upravovat v různých obměnách. Topinky ve vhodné úpravě se hodí za přílohu k různým pokrmům, jako jsou kaviár, dušená zelenina, hašé, ragú apod., k obložení dušených zelenin a teplých mís, k přípravě teplých obložených chlebíčků, nebo se podávají jako samostatný zákusek. Kromě toho jsou teplé topinky vhodně obložené také dobrým pohoštěním a výborně se hodí k čaji, pivu a k vínu.“  Vilém Vrabec je zkrátka pojímal jako luxusnější pokrm. Toastový chléb u nás tenkrát běžný nebyl a i pro bílý opečený chléb se upřednostňoval český výraz topinka.

Ve vrstvě tuku nebo nasucho?

Ať už na topinky použijete tmavý nebo světlý chléb, vždy by měl být nakrájený narovno. Zaprvé získáte úhlednější topinky, zadruhé se vám lépe propečou. Jako ideální tloušťka se bere 1 cm. Pokud nemáte dostatečně pevnou ruku, raději krájení chleba svěřte kráječi nebo jej rovnou kupte nakrájený. Vilém Vrabec doporučuje z chleba okrájet kůrku a krajíčky ještě nakrájet na úhledné čtverečky či trojúhelníčky nebo z něj vykrájet rovnou různé tvary, tato nóbl úprava ale spíš sluší právě toastovému chlebu. Poctivé české topinky jsou prostě jen obyčejné krajíce chleba, na nichž je právě ta pořádně propečená kůrka nejlepší. Topinky se smaží rychle při vysoké teplotě, aby uvnitř zůstaly vláčné, ale na povrchu byly dokonale křupavé.

I když smažení není nejzdravější úpravou, na tuku opečené topinky jsou stejně nejlepší. Pro smažení topinek je nejlepší sádlo nebo jakýkoliv druh oleje. Pokud použijete olivový, dodáte jim trochu středomořský nádech, k němuž se pak bude hodit nějaká lehčí obloha, třeba rajčata nebo nakládané papriky. Když už se rozhodnete pro úpravu na tuku, určitě s ním nešetřete. Tuku by mělo být tak 1,5 cm, důležité je, aby v něm topinka plavala. Kdybyste dali oleje či sádla málo, topinka tuk nasákne a bude spíš jen rozmáčená a hodně mastná. V dostatečném množství tuku je naopak krásně křupavá. Smažit se musí tzv. dorůžova, dejte si hlavně pozor, ať ji nespálíte. Osmažené topinky vyjměte a nechte okapat na ubrousku. Ještě horké topinky ihned posolte. Jen díky tomu se sůl dostane i dovnitř topinek. Dáváte-li přednost zdravější úpravě, můžete opéct topinky nasucho v toustovači nebo na plechu v troubě předehřáté na 250 °C asi 10 minut.

Trochu vylepšené

Topinky jsou výborné samotné nebo jen potřené česnekem, vždy se ale vyplatí si je trochu vylepšit nějakou pomazánkou nebo jinou zajímavou oblohou. Oblíbenou variantou na večeři, když vás tlačí čas, je topinka s pikantní masovou směsí, tzv. ďábelská nebo čertovská topinka. Do směsi můžete i spotřebovat zbytky z lednice – kousky pečeného kuřete, salám, slaninu, tvrdý sýr či zbytky rajčat v konzervě. Na topinkách se také báječně vyjímají smažená vajíčka. Verzi s míchanými vejci se říká šumavská topinka. Vynikající jsou rovněž s houbami, můžete je obložit třeba na sádle opečenými bedlami posypanými kmínem nebo klasickou houbovou smaženicí. A pokud patříte do skupiny otrlých gurmánů, kteří se vyžívají v aromatických sýrech, určitě si pochutnáte na topinkách s tvarůžky. Tvarůžky si můžete předem naložit třeba podle jednoduchého receptu z kuchařky Kouzelný tvarůžek: Tvarůžky naskládejte do skleněné nádoby, průběžně je prosypávejte kmínem. Poté je zalijte pivem tak, aby byly zcela ponořené. Nádobu zakryjte a nechte několik dní odstát v chladu a temnu. Jednolitou hmotu pak naneste na topinky. Nakonec vše posypejte nakrájenou cibulkou.

Více o smažení najdete zde ➔

Recepty k tomuto článku

Komentáře

NikdoNic

18. 1. 2023 22:19

Na tuku opečené topinky nejsou nejlepší. Nejlepší jsou totiž opečené nasucho - přímo na kamnech nebo na ohni :-)

zujali

17. 1. 2023 15:07

Děkuji za typy :-)

Capri12

2. 9. 2021 08:26

Ano, někdy je topinka se směsí zeleniny a třeba zapéct se sýrem, docela příjemná letni večeře.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více