Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš
12. 6. 2021 Vaření
Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S příjemnými chvilkami strávenými „venku“ je také spojeno jiné stravování. Co si uvařit na chalupě? Využijte sezónní potraviny i zbytky ze spíže!
Jednoduše a chutně
Na chalupě nebo na chatě dost často nemáme takové kuchyňské vybavení nebo tolik surovin jako doma. Takže experimentujeme a vaříme z mála a obvykle i šetříme nádobí. Oblíbená jsou proto jídla z jednoho hrnce; guláše, pokrmy připravené rychle v pánvi nebo u ohně. Ostatně, kdo by nemiloval třeba smaženici z čerstvě nasbíraných hub nebo u táboráku do křupava opečené, řádně začouzené špekáčky? Na tyhle dvě dobroty vám asi recept dávat nemusíme, obojí máte zcela jistě dávno v malíčku. Pojďte si s námi dnes připravit něco jiného. A jelikož už rostou houby, začneme vynikajícím houbovým gulášem.
Mohlo by vás zajímat
Houbový guláš
Na houbový guláš budete potřebovat 900 g očištěných čerstvých hub (praváky, modráky, křemenáče, kozáky, klouzky…), dále 80 g sádla nebo oleje, 120 g cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, 40 g hladké mouky a asi půl litru masového nebo zeleninového vývaru. Postupujte tak, že houby nakrájíte na větší kousky a cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte tuk a cibuli na něm osmažte do světle žluta. Pak přidejte kmín, utřený česnek, papriku, houby a sůl a za občasného míchání je duste doměkka. Jakmile bude šťáva částečně vysmahnutá, zaprašte houby moukou, osmahněte a hned podlijte vývarem a dolijte vodou. Duste do požadovaného zhoustnutí. Podle chuti můžete guláš na talíři doplnit kopečkem kysané smetany. Podávejte s čerstvým chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Šťavnatý špíz se slaninou
Pokud už jste špekáčků přejedení, zkuste si nad ohněm udělat lepší delikatesu; špíz z vepřového nebo kuřecího masa se slaninou. Potřebujete po půl kile masa, cibule, slaniny a paprik. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kousky, asi 4x4 cm. Papriky omyjte a spolu se slaninou a masem nakrájejte na kousky také asi 4x4 cm. Střídavě napichujte na kovové špízy papriku, cibuli, maso a slaninu. Maso musí obklopovat z jedné strany slanina a z druhé cibule. Právě tahle sestava zajistí šťavnatost a chuť. Jakmile máte hotovo, připravte si marinádu z oleje, grilovacího nebo jiného vámi oblíbeného koření a soli. Touto směsí špíz potřete, zabalte do alobalu a opékejte nad ohněm do změknutí. Pak alobal sundejte a opečte vše dokřupava. Případně můžete špízy opéct rovnou i bez alobalu, jen dejte pozor, aby bylo maso kompletně propečené, ale ne vysušené. Výhodou přímého pečení na ohni je, že můžete špíz průběžně potírat marinádou a tak jej stále ochucovat. Hotový pokrm podávejte s chlebem a hořčicí.
Mohlo by vás zajímat
Chalupářská omeleta
Recept na chalupářskou omeletu vznikl kdysi dávno jako „z nouze ctnost“. Na chalupě byly prostě jen vajíčka od slepic od sousedů a chipsy. A z tohoto „mála“ vzniklo vlastně fantastické jídlo. Na jeho přípravu vám budou stačit pouze dvě suroviny; balíček klasických chipsů a 3 vejce. Vajíčka rozšlehejte v míse a přisypte do nich menší balíček chipsů. Nechte chvilku odstát, řádně promíchejte a směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem. Omeletu smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s nadrobno nakrájenou cibulí promíchanou s kečupem. Cibule díky kečupu ztratí svoji pálivost a dohromady se tenhle mix skvěle k omeletě hodí. Jak vidíte, i na chalupě se dá vařit velmi chutně, a přitom nijak zvlášť složitě!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
16 receptů na domácí slané pečivo: Upečte si rohlíky, kaiserky, bagety nebo dalamánky
V našem výběru najdete jen ověřené a spolehlivé recepty na slané pečivo. Můžete si podle nich upéct výborné a křupavé rohlíky, rohlíky hotové do… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Večeře do 30 korun na porci: Zkuste chalupářskou omeletu, jáhlovou kaši či pečená křidélka
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
7 oblíbených rychlých jídel: Tipy na jednoduché pokrmy, které zvládnou i začátečníci
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14