Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?
20. 7. 2021 Životní styl
Malé kuličky muchovníku vypadají jako kanadské borůvky, jejich chuť je ale mnohem zajímavější. Trochu připomíná nejen lesní borůvky, ale i angrešt, rybíz, arónii nebo někdy i třešně. Navíc v mnoha ohledech prospívá našemu zdraví, je totiž dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů.
Ozdobí i zahradu
Plody muchovníku rostou, stejně jako kanadské borůvky, na keřích, které ovšem mohou dosahovat výšky až tří metrů. Na rozdíl od borůvek jsou ovšem muchovníky poměrně nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům a pyšnit se mohou i dlouhověkostí. Plody vám sice přinesou až druhý či třetí rok po vysazení, zato je pak můžete sklízet až 80 let. Muchovníky mají ale i další přednosti, jak je uvedeno v knize Netradiční ovoce pro každou zahradu od Lee Reicha. Zvládají vysoké mrazy, na jaře vám udělají radost krásně bílými květy a na podzim nádherně zbarveným listím. Jejich výhodou je také to, že plody dozrávají postupně a neopadávají, takže je vždy stihnete sklidit a zpracovat a druhý den už zase můžete ozobávat kuličky z keříku. Vzrostlejší keř vám tak poskytne v jednom roce až 10 kg úrody.
Mohlo by vás zajímat
Muchovníků existuje velké množství druhů, které se i liší chutí. Podle pěstitelů jsou některé druhy chutnější, jiné o trochu méně. Nejznámější jsou muchovník olšolistý a lamarckův, příliš chutný není třeba muchovník kusického nebo hladký, ty jsou vhodnější jako okrasné keře. Jedinou nevýhodou muchovníku je, že si jej musíte sami vypěstovat nebo najít někoho, kdo má keř na zahradě, běžně v obchodech se plody neprodávají.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiné borůvky
Pro jejich podobnost s borůvkami se muchovníku i říká indiánská borůvka. Malé asi centimetrové kuličky mají nejčastěji modrou a fialovou barvu, mohou být ovšem zbarvené i více do červena nebo naopak do černa. S borůvkami ale muchovník ve skutečnosti nemá nic společného. Borůvky totiž patří mezi brusnice, muchovníky mezi růžovité. Plody s malinkými semínky jsou malvice, takže mají mnohem blíže k jablkům nebo hruškám. Jsou šťavnaté a mají příjemnou sladkou, trochu pikantní a v závislosti na odrůdě lehce nakyslou chuť. Jen je třeba je jíst dostatečně zralé. Konzumace většího množství nedozrálých plodů by vám totiž mohla způsobit zdravotní problémy.
Fialový elixír zdraví
Zralé plody muchovníku jsou velice zdravé a využívají se i v lidovém léčitelství. Podle serveru Healthbenefitstimes.com obsahují kuličky muchovníku hlavně velké množství vitaminu C, dále manganu, vápníku, hořčíku a železa. Bohaté jsou rovněž na antioxidanty. Jejich konzumací tak předcházíte vzniku kardiovaskulárních chorob, snižujete krevní tlak a zpomalujete proces stárnutí. Léčivé jsou i listy muchovníku. Ty se mohou usušit a pak z nich připravíte čaj prospěšný při žaludečních a střevních problémech. Vhodný je také na pročištění organizmu.
Mohlo by vás zajímat
Je libo likér nebo marmeládu?
Plody je možné sušit i jako rozinky, proto se muchovníku někdy říká rozinkový strom. Z plodů se nejčastěji vyrábějí marmelády, džemy, šťávy nebo likéry. Výborné jsou ovšem i na koláčích, použít je můžete na jakýkoliv koláč místo borůvek nebo rybízu. Pečením se navíc krásně zvýrazní vůně a chuť plodů muchovníku. Vzhledem k tomu, že je v muchovníku dostatek pektinu, je také ideální na přípravu džemů. Recept je jednoduchý. Očištěné plody muchovníku pouze nasypte do hrnce, přidejte 500 g želírovacího cukru 2:1 a svitek skořicové kůry a povařte. Pak ještě vmíchejte 2 lžíce citronové šťávy a opět ještě asi 5 minut vařte. Hotový džem přelijte do sterilovaných sklenic, zavřete je a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Džem z muchovníku si pak v zimě můžete přidat třeba do jogurtu, je to vynikající kombinace.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cake pops, dortová lízátka: Na originální pochoutku využijete nepovedený moučník a přesto sklidíte pochvalu
Možná jste již slyšeli o dortových lízátkách tzv. cake pops, která se připravují z dortového korpusu a polevy. Hotová lízátka vypadají krásně, a… Číst více
Den lízátek
Lízátko je sladkost určená k olizování nebo sání. Sladká část lízátka je obvykle připevněna na plastové nebo papírové tyčince, zatímco větší varianty… Číst více
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Jedlý dárek pro kamaráda nebo paní učitelku nemusí být drahý, ale měl by být vyrobený s láskou. S jeho přípravou může pomoci maminka nebo babička a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na oblíbené Míša řezy? Dejte je do skleničky a podávejte na party nebo dětem na svačinku!
Máte v těchto dnech náladu na pečení a chcete… Číst více
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Tvarem připínají normální lízátka, pod barevnou… Číst více
Jak si vyrobit domácí lízátka: Cukrovinky do mikulášského balíčku
Svátek svatého Mikuláše se kvapem blíží a nastává čas přemýšlet nad tím, jaké dobroty zvolíme do balíčku pro naše ratolesti. Připravit si pro ně… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, pak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elixír zdraví: Dejte si borůvky! Posílíte svoji imunitu a možná i omládnete
Čím odšťavňovat rybíz a jak na rybízový džem bez peciček?
Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl II.
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami