

Moravské koláčky
Suroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 70 g hladké mouky
- 125 g cukr krupice
- 1 lžička krupicového cukru
- 42 g droždí
- 250 ml mléka
- 150 g másla
- 4 žloutky
- povidla
- drobenka
- cukr krupice
- máslo
- polohrubá mouka
- Tvarohová náplň
- 300 g tvarohu
- 50 g cukru
- 1 lžička vanilkového pudingu
- 1 lžíce rozinek
- trochu rumu
Postup přípravy receptu
Oba druhy mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr a vykynutý kvásek z droždí, 1 lžičku cukru a 2 lžíce mléka. Vmícháme zbývající mléko, rozpuštěné máslo a 3 žloutky.
Uhněteme hladké těsto, které necháme kynout a odkrajujeme z něj lžící kousky. Zakulatíme je a vytvoříme placičky. Naplníme je utřeným tvarohem, uzavřeme a klademe na plech.
Necháme chvilku nakynout cca 10 min.
Středy koláčků vytlačíme vajíčkem a do vzniklého důlku dáme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným zbývajícím vajíčkem a posypeme drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 až 170 stupních asi 35 minut.
Vychladlé koláče pocukrujeme.
Tvarohová náplň:
Tvaroh utřeme s cukrem a pudingovým práškem a přimícháme rozinky a rum.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Moravské koláčky
-
Jsou fantastické ,jen přidat špetku soli, a já dávám 100 g másla a 50 g sádla
-
Výborné těsto,nelepí se,koláčky jsou opravdu moc dobré,děkuji za recept
-
Dneska jsem pekla tyto kolacky s povidly,tvarohem a borůvkama a je to naprosto užasnej recept
Ale nepochopila jsem tu osobu,která napsala do recenze, jak se může dát do kynutého těsta na koláče polohrubá mouka MŮŽE A JSOU VÝBORNÉ.Myslím že ten problém je úplně někde jinde,ale určitě ne v tom těstě.Vím o čem píšu,peču třicet let.Jinak pro všechny kuchařinky,nenechte se odradit takovými komentaři,bude jich tady dvacet kladnejch a vždycky se najde jeden hloupej.Pečení zdar
-
V návodu je: "Naplníme je utřeným tvarohem, uzavřeme". Ale jak naplníme a jak uzavřeme? To nejdůležitější, pro nás, co je neumíme, tu není.
-
nejlepší kynute těsto co jsem dělala
krásně vlacne koláče i třetí den
-
Dobrý večer,
teď jsem dopekla. Jsou nádherné, úžasné a všichni jsou nadšeni. Do těsta jsem pro jistotu dala špetku soli. Potřebovala jsem trochu víc mouky, neb se lepilo těsto, ale prostě nádhera. Jinak pekla jsem je poprvé. Díky za inspiraci. -
hlh:
Po třech letech bych na komentáři z 19. 10. 2013 17:02:09 neměnil ani slovo
No, snad bych jen doplnil, že do těsta na koláče se dává SŮŮŮŮŮŮLkterá není ani jen zmíněna jak v surovinách, tak v postupu
-
Probohasvatýho! Jak můžete dávat do kynutého těsta na koláče polohrubou mouku a ještě jim říkat moravské?!
A proč cpát do tvarohu pudink, když není nic lehčího než večer ho zabalit do utěrky, aby se odsála přebytečná voda a ráno je krásně hustý! -
Dnes jsem poprve udelala a jsou vynikajici, moc dekuji za recept. Jen doporucuji doopravit recept, ze testo nema kynout, jak autorka potvrzuje v komentarich.
-
Poradi mi někdo prosím jaký používáte tvaroh??? Jestli měkký, Tučný, v kalisku nebo alobalu děkuji moc za rady
-
Musim POCHVALIT....SUPRRRRRRR RECEPT!!!!!A 6 bodiku
Sice vzdy upravuji dle sveho..S cerstvym drozdim mam spatne zkusenosti,tak susene,vykyne vzdy a toto velka namka...
-
Tomáš:
Cukru stačí, mouky netřeba, mléka může být víc
(tady dávám kostku droždí na kilo mouky) -
Mohu se zeptat zdali staci na ten kvasek opravdu jen dve lžíce mleka a jedna lzicka cukru nedává se i mouka?nebo vetší mnozství mleka?
-
Tak právě jsem je dopekla jsou úžasné
Zadělávala jsem je v DP jen jsem jí vypnula než to začalo kynout
dávám bodík
-
právě jsem je dopekla...jsou mňamózní