Perníkový závin

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: 30 minut, 12 dní odležet, 90 minut Moučníky , Perníky, Záviny, rolády 32 názorů

Suroviny

600 g hladké mouky
100 g másla
250 g moučkového cukru
4 lžíce medu
3 vejce + 1 vejce na potření
1 polévková lžíce perníkového koření
1 kávová lžička sody
na špičku nože soli
Náplň:
švestková povidla
sušené švestky (namočené v alkoholu) a posekané
rum
vlašské ořechy - čím víc,tím líp
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 12 dní odležet. Pak postupně vyválíme na 4 díly, každý potřeme povidly, naskládáme švestky a posekané ořechy.

  2. Zatočíme, potřeme vejcem a můžeme posypat žmolenkou. Pečeme ne moc dlouho při asi 150-180°C. Necháme dobře zabalené ještě několik dní odležet.

Poznámka

Zdroj: kolegyně

Na poslední dva záviny jsem malinko pozapomněla při pečení a byly sušší. Zkuste špejlí a ven z trouby...;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 384 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníkový závin

  • zizala zizala(autorka receptu)

    cathleen: A já ostuda jsem si až teď všimla Tvých krásných fotek :-8:-8 Moc děkuju :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Děláváme nejen o vánocích :yes::-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ivanko, fotky jsou super :yes::yes: Díky:-K:-K

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Jaruš,tak tú prvú fotku som zmazala,nech ti to tam nešpatí:-8a pridala som nové.Musím povedať,že sa oplatilo čakať,je to pochúťka a na budúci rok si dám tú námahu znova,lebo stojí za to:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ivanko, každá trouba peče jinak. Když máš pocit, že se to peče moc zprudka, uber teplotu, klidně i na 150°C. Fotku nech, díky za vyzkoušení. A mám radost, že Ti chutná:-K:-K

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Inak,keď tú fotku nebudeš chcieť,tak zmažem:-8len som chcela ukázať ako vyzerá

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Žížalka,tak mám upečené,bohužial už po druhý krát,lebo tie prvé mi prihoreli;-(ale chuťovo je to fakt geniálne:-p:-pTento druhý,čo je na fotke síce odpočíval len týždeň,už nemám viac času,ale aj teraz som mala problémy s pečením...:-(Mne sa zdá,že tých 180 st.je asi moc,lebo zvrchu je už upečený dosť aj za 15 min.,ale stred bol surový.Tak som ho musela vrátiť do trúby...v podobnom recepte sa píše,že sa majú piecť 30 min.ale práve pri tejto dĺžke pečenia mi zhoreli.A popraskali:-(Prosím ťa,čo robím zle:-?:-?:-?Ale tento druhý už odpočíva v chlade,tak dúfam,že zmäkne,lebo je fakt vynikajúci:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :yes::-K vypadá velmi dobře:-))+

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes:týýý jo to vypadá lákavě :-K

    Odpovědět

  • Betina Betina

  • mysulka mysulka

  • Ivana79 Ivana79

    Ďakujem,Jarka.Už sa teším na Vianoce,urobím ako Pajaska,namiesto perníčkov a páčia sa mi v tom hlavne tie slivky a orechy:-pTo odležanie má určite svoj význam,len ja som sa nikdy nemohla dočkať,tak dlho v chladničke nikdy nevydržalo:-8

    Odpovědět

  • tanika tanika

    V recepte zo starej, starej Dorky (ten istý rozpis surovín) písali, že necháme odstáť cesto aspoň 1 deň. Majstri cukrári to zrejme vylepšili na 12 dní. S rozležaním cesta a prejdením chutí má zizala pravdu. Je to, podľa mňa, cesto ako na vianočné medovníky/perníky...niekto necháva odstáť a niekto nie.... A s hotovými koláčmi je to podobne. Sú lepšie po pár dňoch.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Jaru,to je moc zajímavý závin.:yes:Máme rádi perník všeho druhu.Tím,že se nechává odležet,tím líp.Krásně nabobtná lepek v mouce a drží to pohromadě a je to vůbec chutnější.Povidla,tak ta došla.Ale koupím a zkusím.Udělám to na vánoční svátky, asi místo perníčků a ozdobim akorát vršek.Míň práce a stejný efekt.Díky za recept.Teď před obědem,Jaru, co mi to děláš?:yes::-):-p:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ivanko, syrové těsto jsem zabalila do mikrotenu a dala do sklepa, protože v lednici jsem neměla dost místa. Těsto zráním nezřídne, jen se hezky proleží a prolnou chutě, koření se naleží. Kdysi prý perníkáři zadělávali těsto při narození dcery a pekli na její svatbu - co je proti tomu 12 dní :-D;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: pernikový zavin vánoční perníkový závin perníkový závin s povidly a ořechy závin z perníkového těsta perníkový štrůdl recept na perníkový závin perníkový závin s ořechy pernikovy zavin recept závin s perníkem vanočni perníková roláda pernikove zaviny vánoční závin s povidly perníkovy zavin s povidly vánoční perníkový štrůdl perníkový mikuláš cukroví recepty perník s povidly a ořechy závin perníkový cukroví s povidly perníkové těsto na závin

Zapomněl/a jsem heslo