Dokonalé řecké frappé se dá připravit i netradičně. Třeba s colou, jahodami nebo se zmrzlinou!
7. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Kávou ráno začínáte a bez několika dalších kofeinových nápojů si nedokážete představit den? Zpestřete si své kávové menu našlehaným frappé. Tato specialita z řeckých taveren je báječně ledová, jemná, krémová, se sametově hebkou pěnou. Kdo by odolal?
Nápoj vzniklý omylem
Každý, kdo byl někdy v Řecku, tento studený kávový nápoj určitě někdy ochutnal. Není to klasická ledová káva, kdy se „pouze“ vychlazená káva nalije na led. Kouzlo frappé spočívá v šlehání. Na pomoc si můžete vzít ponorný mixér, klasický stolní mixér či smoothie maker a nebo tak jako v původním receptu shaker. Název frappé pochází z francouzštiny, v níž označuje nápoje chlazené ledem. Podle publikace Ice-cream and Cakes: A New Collection of Standard Fresh and Original Receipts for Household and Commercial Use se již od 19. století objevovaly různé studené kávové nápoje s názvem café frappé. Některé z nich se podobaly ledové tříšti, jiné spíše ledové kávě. Originální řecké frappé si nezakládá na výběrové kávě a její precizní přípravě, jako osvěžující nápoj ovšem působí dokonale. Stejně jako mnoho podobných gastronomických vynálezů vznikl omylem.
Mohlo by vás zajímat
Podle stránek Vice.com nápoj vznikl v roce 1957 v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu. Zaměstnanec firmy Nestlé Yannis Dritsas tehdy návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. O přestávce si pak chtěl připravit svou oblíbenou instantní kávu na povzbuzení, najednou ale zjistil, že nemá žádnou horkou vodu na její zalití. Napadlo ho tedy vyzkoušet to, co nabízel pro děti, nasypal do šejkru kávu, zalil ji vodou studenou, rovnou přihodil i pár kostek ledu a protřepal. A frappé bylo na světě. Dnes je přímo řeckým národním nápojem, pije se ale i v dalších jižních přímořských zemích.
Mohlo by vás zajímat
Chce to hustou pěnu
Původní frappé vyrobíte snadno, stačí vám pouze instantní káva a voda, případně mléko a cukr. Do vysoké sklenice nejprve nasypejte několik lžiček kávy, podle toho, jak ji chcete mít silnou. Přidejte cukr a přilijte trochu vody, nejvíc však tři lžíce. Pokud by bylo vody mnoho, nevytvořili byste dokonalou pěnu. Pak vše promíchejte ponorným mixérem, až vznikne pěna tak hustá, že když otočíte sklenici dnem vzhůru, pěna zůstane u dna. Na pomoc si můžete vzít i napěňovač mléka či shaker. Do hotové pěny podle chuti přidejte vodu nebo mléko. Vytvoří se efektní vrstvy. Do sklenic vhoďte kostky ledu a podávejte s brčkem, jinak byste ani kávu přes hustou pěnu nevypili. Pokud se vám ponorný mixér do sklenice nevejde, připravte pěnu nejdříve v jiné vhodné nádobě zvlášť a až poté ji přendejte do sklenice.
Ledový kávový dezert
Přestože v tradičních řeckých podnicích se frappé připravuje stále stejně, od doby jeho vzniku bylo vytvořeno mnoho dalších variant a frappé se dělá různým způsobem po celém světě. Zajímavostí je, že v Bulharsku připravují frappé s colou místo vody a v Dánsku jen s mlékem. Mnohdy se už nedělá ani z instantní kávy, označují se tak i nápoje z espressa. I tento způsob přípravy je snadný. Nejprve si připravte espresso ze své oblíbené kávy. Ve sklenici napěňte mléko a přilijte do něj espresso a led. Případně můžete espresso smíchat s mlékem rovnou, dát s ledem do shakeru či mixéru a prošlehat. A jak na colové frappé? Připravte frappé pěnu obvyklým způsobem a pak ji ve sklenici doplňte ledem a vychlazenou coca-colou.
Mohlo by vás zajímat
Z frappé si můžete udělat i lahodný kávový dezert, stačí jen do každé sklenice dát na dno kopeček vanilkové či kakaové zmrzliny a pak přidat kávovou pěnu. Ještě víc frappé vylepšíte přidáním sirupů do kávy a přímo kávovou specialitu získáte, když frappé navíc dozdobíte šlehačkou a ozdobíte třeba čokoládovým či karamelovým topingem. Ledovější variantou frappé je frappuccino s ledovou tříští. Název frappé se používá i pro drinky, které neobsahují kávu. Děti určitě nadchne frappé z čokolády nebo třeba jahodové „frappé“ – našlehaný jahodový koktejl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Britská královská rodina velmi dbá na zdravé… Číst více
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
Kurkuma je nádherně žluté koření, které zůstává… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Čím naplnit tortilly. Jak nejlépe chutnají oblíbené placky. S těmito náplněmi neuděláte chybu
Rychlé a chutné tortilly K plnění použijeme buď tortilly, které se prodávají jako polotovar nebo si je sami upečeme. Domácí jsou výborné, ale… Číst více
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Barvení vajíček k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nese si svou tradici a symboliku. Zároveň je to možnost společného rodinného tvoření, do kterého… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Nejoblíbenější dobroty s čerstvými a kompotovanými mandarinkami: Hodí se i na jednohubky
Mandarinky, velmi oblíbené citrusové ovoce, se vyznačují sladkou a jemnou chutí. Snadno se loupou a mají krásnou barvu i vzhled. Jsou lehce… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Alobal - dobrý pomocník Alobal nám poslouží k občasné přípravě jídla. Hodí se, když se chystáme prožít den v přírodě. Doma si do alobalu připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den frappé
Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 41 minutami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 1 hodinou
Ananasové kytičky
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 7 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 8 hodinami