Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé řecké frappé se dá připravit i netradičně. Třeba s colou, jahodami nebo se zmrzlinou!
Zdroj: Pixabay, rajdeepcraft

Kávou ráno začínáte a bez několika dalších kofeinových nápojů si nedokážete představit den? Zpestřete si své kávové menu našlehaným frappé. Tato specialita z řeckých taveren je báječně ledová, jemná, krémová, se sametově hebkou pěnou. Kdo by odolal?

Nápoj vzniklý omylem

Každý, kdo byl někdy v Řecku, tento studený kávový nápoj určitě někdy ochutnal. Není to klasická ledová káva, kdy se „pouze“ vychlazená káva nalije na led. Kouzlo frappé spočívá v šlehání. Na pomoc si můžete vzít ponorný mixér, klasický stolní mixér či smoothie maker a nebo tak jako v původním receptu shaker. Název frappé pochází z francouzštiny, v níž označuje nápoje chlazené ledem. Podle publikace Ice-cream and Cakes: A New Collection of Standard Fresh and Original Receipts for Household and Commercial Use se již od 19. století objevovaly různé studené kávové nápoje s názvem café frappé. Některé z nich se podobaly ledové tříšti, jiné spíše ledové kávě. Originální řecké frappé si nezakládá na výběrové kávě a její precizní přípravě, jako osvěžující nápoj ovšem působí dokonale. Stejně jako mnoho podobných gastronomických vynálezů vznikl omylem.

Podle stránek Vice.com nápoj vznikl v roce 1957 v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu. Zaměstnanec firmy Nestlé Yannis Dritsas tehdy návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. O přestávce si pak chtěl připravit svou oblíbenou instantní kávu na povzbuzení, najednou ale zjistil, že nemá žádnou horkou vodu na její zalití. Napadlo ho tedy vyzkoušet to, co nabízel pro děti, nasypal do šejkru kávu, zalil ji vodou studenou, rovnou přihodil i pár kostek ledu a protřepal. A frappé bylo na světě. Dnes je přímo řeckým národním nápojem, pije se ale i v dalších jižních přímořských zemích.

Chce to hustou pěnu

Původní frappé vyrobíte snadno, stačí vám pouze instantní káva a voda, případně mléko a cukr. Do vysoké sklenice nejprve nasypejte několik lžiček kávy, podle toho, jak ji chcete mít silnou. Přidejte cukr a přilijte trochu vody, nejvíc však tři lžíce. Pokud by bylo vody mnoho, nevytvořili byste dokonalou pěnu. Pak vše promíchejte ponorným mixérem, až vznikne pěna tak hustá, že když otočíte sklenici dnem vzhůru, pěna zůstane u dna. Na pomoc si můžete vzít i napěňovač mléka či shaker. Do hotové pěny podle chuti přidejte vodu nebo mléko. Vytvoří se efektní vrstvy. Do sklenic vhoďte kostky ledu a podávejte s brčkem, jinak byste ani kávu přes hustou pěnu nevypili. Pokud se vám ponorný mixér do sklenice nevejde, připravte pěnu nejdříve v jiné vhodné nádobě zvlášť a až poté ji přendejte do sklenice.

Ledový kávový dezert

Přestože v tradičních řeckých podnicích se frappé připravuje stále stejně, od doby jeho vzniku bylo vytvořeno mnoho dalších variant a frappé se dělá různým způsobem po celém světě. Zajímavostí je, že v Bulharsku připravují frappé s colou místo vody a v Dánsku jen s mlékem. Mnohdy se už nedělá ani z instantní kávy, označují se tak i nápoje z espressa. I tento způsob přípravy je snadný. Nejprve si připravte espresso ze své oblíbené kávy. Ve sklenici napěňte mléko a přilijte do něj espresso a led. Případně můžete espresso smíchat s mlékem rovnou, dát s ledem do shakeru či mixéru a prošlehat. A jak na colové frappé? Připravte frappé pěnu obvyklým způsobem a pak ji ve sklenici doplňte ledem a vychlazenou coca-colou.

Z frappé si můžete udělat i lahodný kávový dezert, stačí jen do každé sklenice dát na dno kopeček vanilkové či kakaové zmrzliny a pak přidat kávovou pěnu. Ještě víc frappé vylepšíte přidáním sirupů do kávy a přímo kávovou specialitu získáte, když frappé navíc dozdobíte šlehačkou a ozdobíte třeba čokoládovým či karamelovým topingem. Ledovější variantou frappé je frappuccino s ledovou tříští. Název frappé se používá i pro drinky, které neobsahují kávu. Děti určitě nadchne frappé z čokolády nebo třeba jahodové „frappé“ – našlehaný jahodový koktejl.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více