Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
17. 8. 2021 Vaření
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle nízkokalorická zelenina má v kuchyni prakticky univerzální použití. Dá se zpracovat klasicky, třeba jako placky nebo součást perníku, ale taky netradičně do pomazánky, tataráku či na způsob matjesů. Inspirujte se našimi vybranými recepty!
Placky a placičky
Jednoduché, rychlé a moc dobré jídlo. Placky z mouky, luštěnin či brambor dělávali naši předkové již tradičně, cuketa jako hlavní surovina tenhle pokrm vylepšuje. Přidat můžete také slaninu, strouhaný sýr, bylinky, anebo udělat cuketový „bramborák“ s majoránkou a česnekem. Zajímavou variací jsou i cuketová kolečka v těstíčku.
Cuketové moučníky
Ve všech těstech funguje cuketa podobně jako nastrouhaná jablka, což znamená, že perník, buchtu nebo koláč učiní vláčnějším a kromě toho zajistí i více vlákniny. Nejsnazší je právě perník, do kterého stačí jen smíchat všechny suroviny. Pikantnost zajistí marmeláda. Podobně je na tom i cuketová buchta, provoněná rumem. Pro cuketový koláč zase můžete využít ty druhy ovoce, které máte zrovna na zahradě, anebo jsou levně k mání.
Zapečená cuketa
Chcete-li naopak z trouby vytahovat slané dobroty, upečte třeba klasickou slanou buchtu na plech, aneb oblíbený cukteťák, v naší verzi ještě vylepšený klobáskou. Případně cuketu vydlabejte a naplňte mletým masem. Skvělým lehkým letním jídlem jsou i zapečené brambory s cuketou.
Cuketa jako příloha
Kedlubnové zelí znáte, už jste ale ochutnali cuketové? Je fantastické k sekané, pečenému vepřovému masu nebo dokonce ke kachně a můžete je i zavařit na zimu. Máte-li rádi pikantnější chutě, zavařte naopak cukety se sladkokyselým nálevem. Hodí se všude tam, kde byste jinak použili třeba kyselé okurky.
Pro fajnšmekry
Patříte-li mezi skalní fanoušky cukety, pak vás možná zaujmou recepty na cuketovou pomazánku, naložené matjesy, které skutečně chutnají jako ryby, anebo parádní cuketový tatarák. Na rozdíl od toho hovězího, je cuketový tatarák zdravější, chuťově přitom může se svým masovým předchůdcem klidně soutěžit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj… Číst více
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
Pljeskavica je obdoba oblíbeného hamburgeru, se… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Jak a v čem obalit a usmažit lososa nebo jinou filetovanou rybu. Rady pro začátečníky pomohou s jednoduchou přípravou
Většinou koupíme lososa už naporcovaného, v tom případě ho stačí jen upéct nebo usmažit. Při oblíbeném smažení občas obměníme obal, abychom nejedli… Číst více
Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také… Číst více
Kuřecí řízky patří mezi nejoblíbenější, a to i mezi dětmi. A ochutnali jste je už v sýrovém těstíčku? Poradíme, jak na to
Těstíčka na obalování řízků lze připravit různá, ale ta sýrová jsou ze všech nejoblíbenější. Nastrouhaný tvrdý sýr vytvoří z těstíčka opravdu… Číst více
7 skvělých receptů na řízky: Kromě trojobalu u nás vyhrávají řízky plněné, jogurtové nebo smažené v sýrovém těstíčku
Do našeho přehledu jsme vybrali sedm receptů, které patří mezi nejčtenější z našeho receptáře. Náš výběr zahrnuje např. recepty na řízky v těstíčku,… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
7 receptů na řízky, tentokrát trochu jinak: Vyzkoušejte je s námi
Co můžeme udělat jinak? Největší "kouzla" provedeme změnami v obalování, ale maso můžeme také dopředu marinovat, aby získalo křehkost, nebo péct v… Číst více
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět tipů na využití květů černého bezu: Vyzkoušejte nápoje, dezerty i smažené těstíčko
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami