

Zavařené, velmi chutné cukety
Suroviny 3 skleničky-300 ml
- 6 menších cuket (nebo 1 veliká a tu oloupat)
- 4 větší cibule
- 2 čerstvé papriky
- 5 stroužků česneku
- 1 malý rajčatový protlak
- 130-200 ml dobrého kečupu (kdo rád ostřejší, dá ostrý kečup)
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce Worchesterové omáčky
- 1 lžíce mletého zázvoru
- dobrý olej
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Cukety a papriky nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, cibuli na menší kousky a hned jí dáme krátce osmažit na oleji do sklovita. Přidáme cukety, papriky, česnek a chvíli dusíme. Dál přidáme zázvor, kečup, rajčatový protlak, sojovou a worcesterskou omáčku, opepříme, osolíme a necháme dusit 20 minut za občasného promíchání.
Necháme vychladnout, dáme do čistých skleniček do 2/3 a trochu zalijeme kvalitním olejem, aby nám od víčka zbyl tak 1 cm, zavíčkujeme a dáme na 20 minut sterilizovat na 85 °C.
Poznámka od kuchařky
Kdo má rád ostřejší dá ostrý kečup a může přidat chilli papričku na kousíčky nakrájenou. Olejem zalít skleničky není nutné, kdo nemá mastné rád, nemusí polévat!
Inspiroval mě jeden odlišný recept v PC a úplně jsem ho pozměnila k naší chuti. Je to opravdu moc chutné, jak mám v názvu.
Můžeme použít k veškerému masu a v zimě do špaget, jako výbornou omáčku, nebo na topinky ap.!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zavařené, velmi chutné cukety
-
Naďa: Milá Naďo, dnes jsme dělali vaši cuketovou polévku a byla vskutku vynikající, opravdu se po ní jen zaprášilo. Moc děkuji za recept.
-
dagmara49: Dáši, za málo...
-
Bibinka: děkuji moc za odpověď
-
dagmara49: Dagmaro, já jsem to v nich sterilizovala v pohodě
-
jen se chci zeptat, v těch skleničkách od tělového másla z lidlu se to dá také sterilovat? děkuji
-
já místo protlaku a kečupu dala 3/4 kila rajčat, vydusila štávu a pak zbytek dle receptu :) už se těším na výsledek
-
Z cuket se dá dělat ledacos. Na tomto receptu se mi nelíbí kecup. To raději přidat další rajský protlak a přidal chilli papricku. Kdyz uz sojovku, tak kvalitní a ne náhražku od vitany.
-
Naďa: Naďo děkuji, celkem dobře jsi mě s tou polévkou zastoupila
Já ještě dala brambory, nic jsem neloupala ani nemixovala a dělala jsem s jíškou, také je možné vynechat brambory a dát tam nějakou menší těstovinu, zelené bylinky, hlavně libeček a dochutit solí, je-li třeba.... fakt byla dobrá
-
Marta:cuketeu oloupat ,nakrájet na malé kostičky a podusit 5 minut na oleji,pak přidat snítku máty a zalít vývarem jen co se cuketa potopí,přidat pepř a chvíli povařit, pak rozmixovat tyčovým mixérem,přidat muškátový květ,v zakysané smetaně rozmíchat trochu hladké mouky,pořádně rozšlehat a dle chuti dosolit.Já ještě přidala kousek nadrobno nakrájené Nivy. Snědli jsme s manželem celý kastrol. Byla moc dobrá.
-
Prosim jak delate z teto zavareniny polevku? Na spagety
si dovedu predstavit ale polevku moc ne :) Prosim na mail marta.82@seznam.cz
-
Bibinka:Jinak Bibinko,toto dělávám také a potvrzuji,že je to moc dobré a hodí se do mnoha pokrmů.
-
Werik153:Werikl, já jsem to dělala záčátkem září, což je bezmála půl roku, mám to v ledničce, normálně na poličce a teď jsem z toho dělala takovou šmrncovní polévku a bylo to, jako bych to tam právě dala-tak si myslím, že ten rok beze zněny určitě a asi i déle
-
Werik153:
No záleží na spoustě podmínek.Co je zavařené,jakým způsobem,z jak kvalitních surovin,jakou má teplotu sklep atd atd. atd.Normál cca rok,pak se mění konzistence,vůně chuť....Třeba okurky mám dva roky,čalamády také,některé džemy i 3 roky.
Našla jsem 10 let starý kompot švestkový,zavařený klasika,jinak ani nezavařuji a byl v pořádku,myslím nebyl zkažený,ale byl rozbředlý,barva vybledlá atd.Vyhodila jsem ho,ani jsem neochutnala,nelákalo to zrovna k jídlu.
Jen pro ilustraci.
-
Možná blbá otázka, ale budiž. jak dlouho vydrží zavařený věci ve sklenici než se zkazí ?
Teď přemýšlím nad tím jak dlouho by to mohlo vydržet ve sklepě třeba...? hm ? :)
-
Pěkná fotka musí to být dobrota
+15