Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších švestkových koláčů: Zkuste to bez vážení, s tvarohem, pudinkem nebo s mákem!
Zdroj: Toprecepty, lucisan

Milujte švestky stejně jako my a jen se nedokážete rozhodnout, kterou dobrotu z nich právě připravit? Pomůžeme vám! Vybrali jsme ty nejoblíbenější z našich receptů. Na vás už je, zda dáte přednost koláči s tvarohem, pudinkem či drobenkou. Důležité bude jen to, jaké máte doma suroviny a na co dostanete chuť!

Pudinkové

Pudink patří v české kuchyni mezi nejoblíbenější surovinu. Můžete si podle našeho návodu udělat domácí, anebo si koupit pudinkový prášek. Právě ten využijete při přípravě následujících moučníků. Ve všech dominují švestky a další surovinou je právě pudink. Někdy se dává přímo do těsta, jindy tvoří součást náplně. Každopádně, pokaždé je to dobrota, vyzkoušejte:

S tvarohem

Spojení kynutého, křehkého nebo i litého těsta a vláčného jemného tvarohu dodá moučníku vždycky něco navíc. Jednak si tímto způsobem nenápadně doplníte bílkoviny, jednak tvaroh zaručí, že koláč nebude suchý. Vybrali jsme pro vás tři recepty, kde k sobě krásně dohromady ladí právě tvaroh a švestky. Samozřejmě, můžete na koláč použít i jiné ovoce, anebo zkombinovat švestky s dalším druhem, třeba s ostružinami. 

Bez vážení

Trávíte léto na chalupě bez potřebného vybavení, nebo se vám pokazila kuchyňská váha či v ní došly baterky? Žádný problém! Fantastické švestkové koláče si můžete upéct a suroviny na ně odměřit jen pomocí hrníčků. Zkuste třeba hrnkový koláč s mákem a drobenkou, nebo křehký koláč bez vážení či dokonce kynutý koláč hrnkový:

Klasické kynuté

Jestli si potrpíte spíše na poctivou cukrařinu ve stylu našich babiček, pak možná dáte přednost koláčům kynutým. Zkuste pro tentokát zadělat těsto pomocí omládku, místo z klasického drožďového kvásku. Uvidíte, jaká bude změna! Trvá to sice o něco déle, ale v nadýchanosti těsta i v jeho chuti se vynaložená námaha i čas rozhodě vrátí. 

A je-li vám to pořád málo, vsaďte na další neochvějné spojení: švestky a mák. Takový švestkový koláč s mákem a marcipánem, to je přímo nebe v ústech. Přidat můžete klidně i vlašské ořechy a trochu rumu. Nebo si přečtěte, které suroviny, koření a přísady se ke švestkám nejvíce hodí a pak už je experimentujte podle své volby. Je léto a (skoro) všechno je povoleno!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více