Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
Zdroj: unplash, Jakub Kapusnak

Švestky patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Udělají parádu v koláčích, knedlících, ale hodí se i pod maso nebo jako surovina pro rychlý dezert. Víte, s čím je nejlépe spárovat, aby byl výsledek dokonalý?

Švestky a mák

Proč k sobě tyhle dvě suroviny tak ladí, není jisté, ale vypadá to, jako by se mák a švestky pro sebe narodily. Švestkové koláče s mákem jsou nejen dobré, ale taky zdravější než jiné. Ve 100 g máku se totiž, podle portálu Stobklub.cz, skrývá bezmála 1400 mg vápníku a je to silný antioxidant, stejně jako švestky. Upečte si třeba makový koláč se švestkami bez mouky. Nebo si udělejte jen malý rychlý mls: švestky nechte zkaramelizovat na grilu a pak je na talíři posypte mletým mákem a zakápněte třeba medem nebo javorovým sirupem.
Náš tip: Pro rychlou večeři doporučujeme nudle s mákem a na másle podušenými švestkami.

Švestky s rumem

Výrazná chuť ovoce a výrazná chuť rumu se k sobě perfektně hodí. Proto by rum neměl chybět typicky ve švestkových povidlech, kterým nejen vylepší chuť, ale zároveň je pomůže konzervovat. Sušené švestky se také někdy do rumu nakládají a poté buď obalují ve slanině a opékají, anebo konzumují jen jako „opilé ovoce“, případně se přidávají do různých dezertů. Podobně se švestkami funguje také portské víno, koňak anebo oblíbená slivovice.

Švestky s kořením

Ať už připravujete koláč, povidla, kompot nebo jinou zavařeninu, chuť švestek dokáže podpořit koření. Nejlépe s tímto ovocem souzní skořice, vanilka a badyán. Právě takto ochucená povidla budou třeba v cukroví tvořit geniální přísadu, ale svitek skořice dodá grády i kompotu. Originálním domácím produktem je kořeněný švestkový kečup. Švestkové knedlíky přelité vanilkovou omáčkou jsou pak vyloženě slavnostním dezertem.

Švestky s masem

Sušenými švestkami nadívaná kachní prsa nebo vepřová panenka, to jsou již klasické, léty ověřené dvojice, stejně jako švestky ve slanině, které můžete podávat i na letní party jako zajímavý teplý předkrm. Sušené švestky stačí jen opláchnout horkou vodou, vypeckovat, dovnitř dát mandli a celou švestku obalit v plátku anglické slaniny a opéct na pánvi nebo na grilu. Jinou variantou jsou pak sušené švestky plněné sýrem a obalené ve slanině.

 

Témata: švestky, maso, alkohol, povidla, kečup, léto, letní sezona

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům