Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
21. 8. 2021 Vaření
Švestky patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Udělají parádu v koláčích, knedlících, ale hodí se i pod maso nebo jako surovina pro rychlý dezert. Víte, s čím je nejlépe spárovat, aby byl výsledek dokonalý?
Švestky a mák
Proč k sobě tyhle dvě suroviny tak ladí, není jisté, ale vypadá to, jako by se mák a švestky pro sebe narodily. Švestkové koláče s mákem jsou nejen dobré, ale taky zdravější než jiné. Ve 100 g máku se totiž, podle portálu Stobklub.cz, skrývá bezmála 1400 mg vápníku a je to silný antioxidant, stejně jako švestky. Upečte si třeba makový koláč se švestkami bez mouky. Nebo si udělejte jen malý rychlý mls: švestky nechte zkaramelizovat na grilu a pak je na talíři posypte mletým mákem a zakápněte třeba medem nebo javorovým sirupem.
Náš tip: Pro rychlou večeři doporučujeme nudle s mákem a na másle podušenými švestkami.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s rumem
Výrazná chuť ovoce a výrazná chuť rumu se k sobě perfektně hodí. Proto by rum neměl chybět typicky ve švestkových povidlech, kterým nejen vylepší chuť, ale zároveň je pomůže konzervovat. Sušené švestky se také někdy do rumu nakládají a poté buď obalují ve slanině a opékají, anebo konzumují jen jako „opilé ovoce“, případně se přidávají do různých dezertů. Podobně se švestkami funguje také portské víno, koňak anebo oblíbená slivovice.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s kořením
Ať už připravujete koláč, povidla, kompot nebo jinou zavařeninu, chuť švestek dokáže podpořit koření. Nejlépe s tímto ovocem souzní skořice, vanilka a badyán. Právě takto ochucená povidla budou třeba v cukroví tvořit geniální přísadu, ale svitek skořice dodá grády i kompotu. Originálním domácím produktem je kořeněný švestkový kečup. Švestkové knedlíky přelité vanilkovou omáčkou jsou pak vyloženě slavnostním dezertem.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s masem
Sušenými švestkami nadívaná kachní prsa nebo vepřová panenka, to jsou již klasické, léty ověřené dvojice, stejně jako švestky ve slanině, které můžete podávat i na letní party jako zajímavý teplý předkrm. Sušené švestky stačí jen opláchnout horkou vodou, vypeckovat, dovnitř dát mandli a celou švestku obalit v plátku anglické slaniny a opéct na pánvi nebo na grilu. Jinou variantou jsou pak sušené švestky plněné sýrem a obalené ve slanině.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
Švestky do českých zemí přinesl Karel IV. Kde ještě dnes najdeme jejich sušírny?
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami