Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Zdroj: Freepik, timolina

Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase to napravit. Velkou předností žluťoučké kukuřičné krupice je její univerzálnost. Můžete z ní připravit hladkou a tekutější kaši, nebo ji udělat hustší, nechat vychladnout, ztuhnout a pak opéct nebo osmažit. Navíc je vhodná i pro ty, kteří nemohou lepek.

Pokrm italských horalů

Pokud polentu znáte a spojujete si ji pouze s italskou kuchyní, možná vás překvapí, že kaši z kukuřičné krupice jedí i v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře. Na Balkáně je známá pod názvy kačamak, žganci nebo mămăligă, kde se někdy dochucuje speciálním čerstvým sýrem kajmak. Polenta byla v minulosti nejčastějším jídlem chudých vrstev, ostatně jako jiné slané a sladké kaše. Podle článku More on the Introduction of Temperate Maize into Europe: Large-Scale Bulk SSR Genotyping and New Historical Elements se ale kukuřice dostala do Evropy z Ameriky až na počátku 16. století. Proto se dřív připravovaly kaše z obilovin, jako je pohanka, proso, špalda či kaštanová mouka. I název polenta je odvozen z latinského slova, které označovalo vyloupané a drcené obilí, hlavně ječmen. V současnosti je jako polenta označována jen ta kukuřičná. Populární je hlavně v severní Itálii a také ve Švýcarsku. Od dřívějších dob je brána jako ideální syté jídlo, které poskytuje dostatek energie místním horalům. Aby se podpořila jeho vydatnost, často se do polentové kaše vmíchávají různé druhy sýrů – třeba gorgonzola nebo parmezán. Nejvíc si ji pak vychutnáte s italským bílým vínem.

Hranolky či knedlíky z polenty

Polentová kaše je ideální přílohou k mnoha pokrmům. Výborně chutná k různým směsím a dušeným masovým či zeleninovým pokrmům. Báječně se hodí ovšem třeba i k houbovému ragú. Určitě do ní zkuste vmíchat již zmiňované italské sýry, ale nic nezkazíte ani, když si ji dáte jen s máslem nebo olivovým olejem. Ztuhlá polenta může nahradit také klasické bramborové hranolky. Stačí ji nakrájet na kousky, zakápnout olejem, posypat bylinkami a v troubě péct 30 minut při 180 °C. Hotové hranolky jsou nejlepší s domácím kečupem, tatarkou nebo jakýmkoliv dipem. Z husté a lehce vychladlé polentové kaše se dají tvarovat také knedlíky nebo noky. Hotové tvary se pak nechají jen ztuhnout. Výborná je polenta i nasladko, třeba jako výborná snídaňová kaše dochucená vanilkou, oslazená medem a nazdobená ovocem.

Aby byla krásně krémová

Italové tvrdí, že připravit správně polentu nezvládne jen tak někdo. Vzhledem k tomu, že dnes se prodává i polenta instantní, není to již takový problém. Tato polenta již totiž byla předem uvařena a pak vysušena (raději vybírejte tu předvařenou na páře), nevyžaduje proto tak dlouhou přípravu a už za pár minut budete mít hotovo. K přípravě polentové kaše použijte na 100 g instantní polenty 1 litr vody. Osolenou vodu přiveďte k varu a polentu do ní vsypejte. Pak vařte za stálého míchání na velmi mírném plameni přibližně 5 minut. Nakonec do kaše vmíchejte máslo či olej, případně ji dochuťte podle vašich potřeb. 

Tuhou polentu připravíte úplně stejně, jen na 100 g instantní polenty použijte pouze 600 ml vody. Můžete ji také vylepšit trochou strouhaného sýra, např. parmazánu. Jakmile polenta zhoustne, přelijte ji do vymazané formy nebo pekáčku vyloženého pečicím papírem a dejte ztuhnout do lednice. Nejlepší je připravit ji den předem, v lednici vám vydrží 2 až 3 dny. A opět, jak jsme popisovali výše, tuhou poletu využijete třeba na poletové hranolky. 

Pokud se chcete držet tradiční přípravy, musíte si koupit hrubou kukuřičnou mouku nebo krupici. Pozor jen, ať nevyberete hladkou kukuřičnou mouku nebo kukuřičný škrob. Jemná krupice ovšem nevadí, ta se výborně hodí do kaší. V minulosti se polenta dělávala tradičně v měděném hrnci zavěšeném nad ohněm. Ale nebojte, zvládnete to i v normálním kastrolu. Největší věda je umíchat krupici tak, aby byla krásně hladká a jemná a nebyly v ní hrudky. Jak na to? Stejně jako u instantní polenty nejprve přiveďte k varu vodu, cca 1,5 litru. Vodu osolte lžící soli a pak do ní postupně přisypávejte 400 g kukuřičné mouky. Neustále míchejte a připravte se, že budete míchat ještě tak půl hodiny. To, že je polenta hotová poznáte podle toho, že se bude oddělovat od kastrůlku. Dávejte si pozor, aby se nepřipálila a na povrchu se nevytvořil škraloup. Pokud by byla příliš hustá, přidejte vodu. Chuť polenty si můžete vylepšit tak, že místo vody použijete vývar. Lahodnější a krémovější sladkou polentovou kaši získáte pomocí mléka. Sladkou poletovou kaši dochuťte skořicí, švestkami a trochou másla. Dobrou chuť! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více