Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort Napoleon vznikl kdysi na počest vítězství. Víte, v čem tkví jeho kouzlo?
Zdroj: Flickr, Marco Verch Professional Photographer

Jestli máte rádi dorty s příběhem, tak je tenhle moučník pro vás to pravé! Křehké pláty těsta, proložené jemným žloutkovým krémem, byly kdysi stvořeny na honosnou oslavu. A přesně pro jakoukoliv oslavu se hodí i dnes!

Oslava vítězství

Psal se rok 1912 a v Rusku se slavilo 100 let výroční od porážky francouzského vojevůdce a státníka, Napoleona Bonaparte. Takzvaná francouzsko–ruská válka, v ruské historiografii nazývaná též Vlastenecká válka, byla, podle portálu Nationalgeographic.org, vojenská operace během napoleonských válek, při které se síly Francouzského císařství pokusily dobýt Ruské impérium. Ovšem neúspěšně, protože operace skončila v prosinci 1812 zničením francouzské Napoleonovy Velké armády. Jelikož Rusové po dlouhá léta neslavili Vánoce, byla jednou z jejich hlavních každoročních oslav ta silvestrovská. Oslava se vždy pojila nejen se vstupem do nového roku, ale právě také s oslavou již zmíněného vítězství. A co by to bylo za oslavu bez pořádného dortu! Zřejmě této cti ale nebyl žádný mouční dost hoden, proto v prosinci 1912 vznikl dort s příznačným názvem Napoleonův.

Tisíce vrstev

Samotný dezert byl podle stránek Atlasobscura.com inspirován francouzským moučníkem Mille-feuille, což jsou plátky z těsta, které se plní vanilkovým krémem. První verze Napoleonova dortu byla ale mnohem menší, než jak jsme u dortu zvyklí, šlo vlastně jen o jednoporcové pečivo plněné krémem, které mělo připomínat trojúhelníkový klobouk poraženého Napoleona. V průběhu let prošel Napoleonův dort řadou změn. Nakonec se moučník zformoval do podoby obrovského, mnohapatrového dortu, posypaného drobenkou, která podle některých názorů symbolizuje sníh, jenž údajně pomohl Rusům Napoleona porazit. Originální ruský dort by měl mít deset nebo klidně i dvacet pater a jeho sestavování je taková malá cukrářská bitva. Ovšem o velikost v tomto případě nejde. Fantastickou chuť si můžete užít i v menším měřítku.

Jde to i jednoduše

Dostali jste na Dort Napoleon chuť? Příprava je snadná. Upečte v troubě klasickým způsobem pláty listového těsta a pak je potřete skvělým krémem z mléka, rumu, žloutků, vanilky a másla podle našeho receptu. Takzvaný krém patissiere se hodí i do jiných moučníků a zákusků, naplnit jím můžete třeba věnečky z odpalovaného těsta. A pokud máte dost času i chuti, připravte si Napoleonův dort opravdu se vším všudy včetně domácího těsta. To nemusí být listové, klidně zkuste variaci dle našeho receptu na Dort Napoleon. Na ozdobení povrchu moučníku využijte upečené odřezky těsta nebo plátky mandlí. Dort před podáváním nechte několik hodin odležet, chutě se krásně propojí.

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více