Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arabský pudink: Horký nápoj s vůní orchidejí se považuje za afrodiziakum. Zkuste ho!
Zdroj: Freepik, Kamran Aydinov

Možná jej znáte z čajoven, možná jste se s ním setkali dokonce na dovolené v Turecku. Vypadá sice trochu je řídká mléčná kaše, krupičku v něm ale nenajdete. Jeho zázračné schopnosti mu dává jedna netypická ingredience a sice jeden z druhů orchidejí – rostlina jménem vstavač mužský.

Pudink nebo krupicová kaše?

Salep je hustý mléčný nápoj, který se podává teplý a posypaný skořicí. V Turecku jej seženete v pouličních stáncích hlavně v zimních a podzimních měsících, neboť má výborné zahřívací schopnosti, navíc umocněné skořicí. Trochu připomíná tekutý pudink a občas se můžete setkat s názvem arabský pudink. Jeho zvláštní konzistence je způsobena práškem, z něhož se připravuje. Ten se totiž vyrábí z hlízy vstavače mužského, který patří do rodu vstavačů neboli orchidejí. Jde o druh divoké orchideje s krásnými fialovými nebo bílými kvítky, který u nás také roste, hlavně v Javorníkách, Jeseníkách a v Beskydech, je ale chráněný jako silně ohrožený druh. Někdy se používá ještě vstavač vojenský, který je u nás také chráněný. Hlízy se nejprve povaří, aby se zbavily hořkosti a nepříjemného pachu, pak se suší a nakonec semelou na jemný bílý prášek, který se podobá mouce. Ten se pak uvaří s mlékem a vznikne salep. Malé hlízy obsahují hodně škrobu a také slizu, což způsobuje hustou a specifickou slizovitou konzistenci salepu. Navíc prášek dodává nápoji typickou zemitou chuť. Podle webu Thespruceeats.com je salep v Turecku ceněn nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro své zdravotní účinky. Již od dávných dob se věřilo, že je účinným afrodiziakem, tvrdilo se, že pomáhá na dýchací problémy, zmírňuje rýmu i kašel, prospívá i srdci a dokonce se doporučoval při zácpě nebo na pálení žáhy. Hlenovitá látka, která je v rostlině obsažená, pomáhá zklidnit trávicí trakt, hlavně dětem se dává při průjmech. Lidé byli rovněž přesvědčení, že salep dodává energii a zlepšuje náladu.

Nápoj, který probouzí touhy

Salep nejvíc proslavili Turci. Tento  povzbuzující nápoj se ale pije na celém Blízkém východě. Oblíbený je hlavně v zemích bývalé Osmanské říše a známý je také pod názvy sahlep, sahlab, sachlab. Nápoje z cibulek orchidejí si připravovali podle stránek 196flavors.com prý staří Římané a již oni tehdy věřili, že dokáže vyvolávat touhy a probouzet vášeň hlavně u mužů, což dokládá i název, který byl rostlině dán. Podle knihy Food and Globalization byl v dobách Osmanské říše nápoj určen hlavně ženám, neboť jim pomáhal přibrat pár kilo před svatbou. Tehdy totiž bylo přímo žádoucí, aby žena, která vstupuje do manželství, byla trochu buclatější. Z Osmanské říše se salep rozšířil do Anglie a Německa, kde se běžně nabízel v kavárnách předtím, než se rozšířily káva a čaj. Podle knihy The Oxford companion to food byl nápoj v Anglii známý jako saloop a ještě v 17. a 18. století se nevařil v mléce. Prášek se přidával do vody, nápoj se pak osladil a ochutil pomerančovým květem a růžovou vodou. Věřilo se, že salep pomůže od alkoholismu, jeho popularita však upadla poté, co se začal doporučovat jako lék na pohlavní choroby. Dát si jej na veřejnosti pak byla tak trochu ostuda a lidé o něj přestali jevit zájem.

Nápoj z orchidejí

V zemích Blízkého východu se salep připravuje z prášku z původních druhů orchidejí. Vzhledem k vysokému zájmu o tento nápoj, a nejen ten (z prášku se připravují i další dezerty nebo třeba zmrzlina), ale postupně tyto rostliny v Turecku a v Íránu vymírají. V některých oblastech Turecka proto začaly orchideje určené k přípravě salepu pěstovat. Přesto byl vývoz salepového prášku do zahraničí omezen. Když budete mít štěstí, seženete jej ale v obchodech s orientálními potravinami. Salepový prášek se svaří s mlékem a cukrem, dokud nezhoustne.  Častěji ale narazíte na směs na salep, která je jen instantní náhražkou s umělou příchutí, jež má pravý salep pouze připomínat. Husté konzistence se pak většinou dosahuje pomocí kukuřičného škrobu. Tento instantní nápoj připravíte snadno jen smícháním s horkým mlékem. Pokud neseženete salepový prášek ani směs připomínající salep, můžete si doma náhražku salepu také uvařit, jen od ní nemůžete očekávat žádné léčebné zázraky. Pokud si ale nápoj dáte horký a posypete jej skořicí, zahřeje vás určitě také. A jak na to? Připravte si 2 polévkové lžíce lepkavé rýžové mouky, 2 šálky plnotučného mléka, 4 lžičky cukru, 1/4 lžičky růžové vody, mletou skořici a 2 lžičky jemně nasekaných pistácií. V malém hrnci smíchejte rýžovou mouku a mléko a dobře prošlehejte. Hrnec postavte na střední teplotu a za stálého šlehání přiveďte k varu. Když směs zhoustne, asi za 2 minuty, přidejte cukr a růžovou vodu a promíchejte. Rozdělte salep do dvou hrnků a ozdobte skořicí a nasekanými pistáciemi.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více