Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výlet do světa omamných vůní: Z růže uděláte marmeládu, růžová voda zase ovoní cukroví
Zdroj: Toprecepty, Herbateka

Růže je královnou květin a klidně se může stát i královnou, nebo aspoň princeznou, vaší kuchyně. Poradíme vám, k čemu poslouží okvětní lístky i v jakých receptech se obvykle používá růžová voda. Možná vás všechny možnosti překvapí…

Růžové lístky

Růže patří do rodu keřovitých rostlin z čeledi růžovitých s více než 100 druhy. V přírodě se vyskytují na severní polokouli, nejvíce v oblasti mírného pásu Eurasie, a pak taky v Severní Americe. Růže kvetou v pestré barevné škále od bílé přes všechny možné odstíny růžové až po purpurově rudou a fialovou, výjimečně i žlutou. Byť se růže pěstují jako okrasné rostliny, od nepaměti se využívají také v léčitelství, v kosmetice nebo v gastronomii. Z růží se vyrábí růžový olej, sirupy, marmelády a růžová voda. Samotné lístky bez jakékoliv úpravy mají také značné využití. Máte-li růže na zahradě, je to snadné. Pokud ne, rozhodně k jídlu ani jeho dekoraci nekupujte květy z květinářství, ale raději si je nasbírejte sami. Sbírejte je ale jen na místech, která nejsou znečištěná; ať už lidmi, zvířaty nebo chemickou kontaminací z okolního prostředí. Proto raději ne přímo u frekventovaných cest nebo v okolí továren. Jakmile máte lístky nasbírané, můžete se pokusit s nimi obohatit mnohá jídla či nápoje.

Přírodní zdobení

Kromě toho, že skvěle ozdobí prakticky jakýkoliv dezert nebo moučník, od dortů přes ovocné saláty až po piškotovou roládu, lístky růží vypadají parádně i v letních drincích. Můžete jimi ozdobit vychlazený sekt, limonádu či jiné nealko nápoje, anebo lze lístky využít přímo k výrobě voňavého pití. Stačí lístky nasypat do karafy a zalít vodou. Pokud chcete, přidejte citron nebo limetu a vše společně nechte louhovat nejméně hodinku. Vznikne takzvaná infuzovaná voda, která báječně voní, dobře chutná a nepřiberete po ní ani deko.

Cukr, káva, marmeláda

Růžovými lístky lze ochutit cukr a získat tak místo vanilkového růžový. Lístky otrhejte, nechte proschnout, a pak je promíchejte s krystalovým cukrem. Uzavřete ve sklenici a nechte 14 dní působit. Poté buď lístky odstraňte, nebo používejte cukr i s nimi, případně můžete cukr s růžovými lístky rozmixovat. Sušené květy růží se rovněž hodí na čaj, čerstvými se dá ochutit káva. Stačí vhodit jeden nebo dva lístky do hotového vroucího nápoje a nechat pár minut působit, případně kávu uvařit rovnou z vody ochucené růžovými plátky. Z pouhých čtyř květů uděláte také zajímavou zavařeninu, kterou v zimě můžete plnit cukroví. Skvělou variantou je džem z růží smíchaný s lístky levandule.

Mohlo by vás zajímat

Růžová voda

Růžová voda vzniká destilováním růžových okvětních plátků nad párou. Růžová voda nádherně voní a může tak výtečně ochutit různé moučníky. Arabská kuchyně se bez ní neobjede. Chcete-li růžovou vodu vyzkoušet, vyrazte pro ni do obchodu s orientálními potravinami a doma s ní pak zkuste lehce pokapat zrníčka granátového jablka nebo ji přidejte do vody, případně k jasmínové rýži. Hodí se i do piškotových nebo křehkých těst. Ale pozor, vždy stačí jen trochu, růžová voda je silně aromatická. Pak se můžete naučit třeba tradiční voňavé arabské cukroví s mandlovou náplní a růžovou vodou.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více