Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vaření s Kristinou: Víte, jaká byla dělnická kuchyně za první republiky? Frčel koňský guláš!
Zdroj: Pavel Zábrodský

Na první republiku mnozí nostalgicky vzpomínají jako na gurmánský ráj plný vybraných lahůdek. Tehdejší realita však byla o poznání skromnější. Pojďte si ji dnes se mnou připomenout.

Na venkově zdravěji 

Jídelníček v období první republiky určovalo do velké míry zaměstnání a výše platu a bydliště. Na venkově si lidé mohli přilepšit pěstováním zeleniny na políčku, v (pod)horských oblastech byli vydáni na milost přírodě a jedli víceméně stále stejné pokrmy, ve městě si veškeré jídlo museli koupit. Zemědělci a venkované tak jedli zpravidla zdravěji a výživněji než dělníci z továren. Právě dělníků bylo v mladé republice nejvíce, v roce 1921 tvořilo průmyslové dělnictvo 47 % (práceschopných) obyvatel, v roce 1930 se za dělníka označil již každý druhý pracující dospělý. Jídelníček dělníků jsem zkoumala ve své diplomové práci Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách (2012) a dnes se s vámi o své poznatky podělím. Pojďte si se mnou vzpomenout na naše předky i na to, jak skromně se museli před sto lety živit

Nejchudší vrstva

Po první světové válce patřili dělníci k nejchudším členům společnosti. Za stejnou práci získali lidé zhruba 37,4 % mzdy roku 1913, zboží však zdražilo třikrát. „Lidé mohli za tohoto stavu opravdu jen přežívat, brát z posledního, rozprodávat majetek, pokud ho měli, a ti slabší prostě nevydrželi. (...) Reálný se zdál odhad, že dělnická rodina mohla přežívat ze dne na den – aniž by cokoli ušetřila, ale tohoto postavení se propracovala tedy rodina nejlépe placených těžce pracujících horníků a jim na roveň postavených. Ostatní zatím stále jen přežívali s újmou na zdraví, třeba o trochu lépe než za války. (...) Za svoji týdenní mzdu brzy po válce zaměstnanec v hornictví, zaměstnaný na povrchu (či „na haldě“) koupil asi po 1 kg vepřového masa, másla a cukru,“ popisuje Zdeněk Kárník v prvním díle trilogie České země v éře První republiky (1918 – 1938). V roce 1919 se však situace začala zlepšovat, mzdy rostly rychleji než ceny a existenciální nouze již masově neohrožovala lid, v druhé polovině 20. let nastala konjunktura a pracovní vztahy garantovaly smlouvy průmyslového dělnictva. Přestože životní úroveň dělníků stoupala, dělnické listy stále upozorňovaly na drahotu, která dělníky postihovala či jim hrozila. Drahé bylo maso i vejce, dělníci proto jedli více brambor, moučných pokrmů a náhražek. Ženy se snažily nakoupit levně a uvařit rychle.

Maso jednou týdně

Státní statistický úřad provedl v letech 1926 až 1931 rozhovory s několika desítkami (a později i stovkami) dělnických rodin mj. i o jejich stravování. Výsledky popisuje Stanislav Holubec ve své knize Lidé periferie: „Podle vzpomínek dobových pamětníků bylo maso v dělnických rodinách konzumováno velmi zřídka, obvykle jednou až dvakrát týdně.“ Často jej dostávali jen živitelé rodiny, ženy kupovaly zpravidla vepřové kvůli jeho nižší ceně, případně hovězí maso horší kvality a koňské, které však platilo za znak chudoby, a tak jeho konzumaci nikdo nezmiňoval, ačkoliv řeznictví jej nabízela.

Podle Stravování zemědělců u srovnání se stravováním úředníků, zřízenců a dělníků (1933) od Antonína Slaniny, vynikali ze všech skupin obyvatel dělníci ve spotřebě tuků – například za rok 1929 zvládli zkonzumovat na osobu 23 kg, z toho sádla a slaniny 10,75 kg, másla 2,51 kg a umělých tuků 2,24 kg. Lékaři a noviny sice doporučovali jíst hodně ovoce a zeleniny, ale většina dělnických rodin si je nemohla dovolit, a hlavně na ně vůbec nebyla zvyklá. Zelenina se jedla zřídka a když už tak v polévce nebo jako dušená příloha k masu a knedlíkům. Od 30. let se ekonomická situace opět zhoršovala v důsledku hospodářské krize a na velkou část dělnictva znovu dolehl hlad. Továrny se zavíraly, mzdy snižovaly a ceny zvyšovaly…

Tradiční jídelníček průměrně vydělávajících dělníků – mléko, chléb, máslo, káva a jednou týdně maso – opanovaly náhražkybrambory, sacharin, cikorka, sádlo, případně margarín. „Káva je dnes kromě chleba potravinou nejobecnější, je lahůdkou bohatých a často hlavním pokrmem chudých,“ píše list Rozsévačka. Pod kávou si však představte náhražku z žita, sladu či cikorky, ačkoliv se dala koupit i pravá brazilská káva. „Nejhůře vydělávající část dělnictva, osamělé matky s dětmi, rodiny alkoholiků (...), nemocných a dlouhodobě nezaměstnaných dělníků, jedla tyto náhražky po většinu času. Skutečný hlad zde byl reálnou hrozbou,“ popisuje Stanislav Holubec v knize Lidé periferie. Velmi častou kombinací na chudých stolech byly bramborové škubánky a káva.

Týdenní jídelníček představila v listu Rozsévačka jedna čtenářka se sedmičlennou rodinou z Vinohrad: „Dostávám týdně 120 Kč na domácnost. Spotřebuji uhlí za 15,60 Kč, cukru za 15 Kč, mléka a chleba za 28,70 Kč, žitné kávy za 5 Kč. (...) V neděli vařím bramborovou polévku, vepřová žebírka, knedlík a zelí. V pondělí peru, to nevařím, odbudeme se zbytky od neděle a dojídáme chlebem. V úterý je polévka a nudle s mákem nebo se sýrem. (...) Ve středu byla polévka, kilogram kolínek, brambory a okurkový salát. (...) Čtvrteční oběd: koňský guláš a brambory.“ Během týdne se rodina scházela pouze u večeře, společně se obědvalo jen v neděli. „V případě, že dělnická rodina měla jen malý stůl, obědval u něj pouze otec, zatímco matka a děti obědvaly u kamen,“ popisuje kniha Lidé periferie. Jedlo se většinou lžící, příbor sloužil pouze ke konzumaci masa.

Teplý oběd do hodiny

Ačkoliv dělníci chodili do továren na 8 hodin, závodní stravování tehdy teprve začínalo a jen ve velkých podnicích. Většina lidí si přinesla obložený chléb a bandasku kávy, nebo jim do továren nosily oběd v kastrůlku děti či ženy. Ty mívaly i pauzu přes oběd, během které jej musely stihnout uvařit a sníst, pokud bydlely tak blízko. Lednice tehdy neexistovaly, a proto ženy nakupovaly každý den či obden a vařily denně. Jak připravit rychlý a chutný oběd v pracovním dni radí redaktorka Ženských novin: „Večer si připravím maso, naklepu, osolím, event. ovařím a ráno hovězí dovařím, kotlety, řízky, karbanátky obalím v housce a dám do studena. Mimo to umyji podlahu, nádobí neb žehlím. Ráno oloupám brambory, udělám jíšku, strouhanku, čtverečky neb nudle, prolisuji vařené brambory a až v poledne přijdu, pak vše dodělám, takže za půl hodiny obědváme. Mám pouze 1 hod. volného času, tudíž musím jistě pospíchati. Podotýkám, že vařím vše na plynu, vzhledem k úspoře peněz při dnešní drahotě uhlí a též kvůli čistotě, v druhé místnosti topím koksem a vytápím i kuchyň. Venkovské soudružky, jež nemáte plynu, připravte si vše k zatopení, aby vás to v poledne nezdržovalo. Toto provádím již 5 roků a vařím různá jídla, ale nikdy mi to déle netrvá.Vaření na plynu se začínalo rozmáhat a listy jej občas zmínily jako čisté, levné a praktické řešení. Pražské obecní plynárny pořádaly pro ženy přednášky s praktickými ukázkami. Uvedený příklad však ukazuje pokrmy spíše bohatších dělníků, kteří se snažili napodobovat střední vrstvu – větší konzumací masa, sladkého pečiva a náročnějších pokrmů, které měla čas připravit žena, která byla v domácnosti. O Vánocích si dopřáli i exotické ovoce. Chléb s máslem či sádlem, velký hrnek kafe s mlékem, rohlík namáčený v cikorce, čaji či kakau, bramborové pokrmy, knedlíky s omáčkou a nejrůznější polévky zahuštěné jíškou jsou dědictvím dělnických rodin. 

novinářka Kristina Šemberová

Kristina Šemberová píše už přes deset let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.

 

Komentáře

CstavaDobreta

24. 9. 2022 19:31

Juraj Horak: Jelikož autorka mlčí, zkusím napsat za ni pár názvů. Pro vaření jde dohledat i na internetu. Nejjednodušší je matlafous, jícha, panádlová polévka, žebrácká polévka, šoulet (kočičí svarba), krupicová (sladká) kaše, jáhlová kaše, spálenec, pučálka, bramborové placky, halušky (hanušky, sejkory, bramboráky, cmunda), brambory na loupačku (koropteu třílená motykou). Další jednoduché recepty je možné vidět i na ytb z Valašska, Slovácka z vesnic. Ve městech na to byli o něco málo líp, ale ne o tolik.

Juraj Horak

11. 3. 2022 20:32

Mohla by jste napsat par receptu z nejchudobnejsich rodin . Dekuju .

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více