Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý? Stačí voda a alobal!
Zdroj: unplash, Wesual Click

Každý z nás to zná. Někdy to člověk neodhadne a nakoupí více pečiva, než se doma sní. To, co zbude, ztvrdne a pak zbytečně putuje do koše. Jedna varianta je přebytečné pečivo hned po nákupu zamrazit, ale i když na tohle zapomenete, nic není ztraceno. Se ztvrdlým chlebem se taky dá pracovat. Poradíme vám, jak ho přeměnit na křupavý a čerstvý.

Chléb náš vezdejší

Čerstvý, voňavý, uvnitř měkký, na povrchu křupavý... stačí jej jen namazat máslem, posolit, posypat třeba nasekanou pažitkou nebo přidat domácí marmeládu. Nad dobrý chléb zkrátka není! Jak už jsme psali dříve, první „chléb“ vznikal jednoduše; bez kvásku i bez droždí. Nadrcené nebo pomleté obilí se smíchalo s vodou, z této hmoty se vytvarovaly placky a ty se následně pekly v rozžhaveném popelu, nebo na rozpálených kamenech. Jak se uvádí v knize Domácnosti našich babiček, nejstarší dochovaný kvašený chléb pochází z doby asi 3500 let př.n.l. a byl nalezen při archeologických průzkumech ve Švýcarsku. První chleby s kváskem vznikly asi zapomenutím zbytku neupečeného chlebového těsta, které zkvasilo a vykynulo. Kvas a kvašený chléb znali Slované v 10. století, pečení chleba v peci se pak datuje do 11. století. Daniel Adam z Veleslavína se v roce 1598 zmiňoval o devíti druzích chleba. Mimo jiné byly mezi nimi bílý pšeničný, prosný, podpopelný nebo pohankový otrubový chléb. Dnes jsou ve slovanských zemích tisíce druhů chleba, jen Švýcarsko jich má přes dvě stovky, a další pak můžeme napočítat v mnoha zemích na celém světě. A možná i pro tu dostupnost a relativně nízkou cenu někdy nakoupíme chleba více, než zvládneme sníst. Nemusíme jej hned házet do koše. Jsou jiné možnosti!

Dejte mu nový život! 

Ze starého chleba se samozřejmě dají udělat skvělé topinky, dokonce je na to nejvhodnější. Starý chléb se dá skvěle využít i do nádivek nebo pro přípravu falešného parmazánu. Ale to všechno jsou známé věci. Co když ovšem máte chuť na shora křupavý a uvnitř vláčný krajíc? Jde to a existuje jeden trik, s nímž to zvládnete: Dejte suchý chléb (nebo bagetu) pod kohoutek, pusťte na něj trochu studené vody, pak jej zabalte do alobalu a vložte do trouby. Tam pečte při teplotě 150 stupňů asi 15 až 20 minut. Následně vyndejte pečivo z trouby, odstraňte alobal a ještě ho na chvíli vložte do trouby. Po dalších cca 5 minutách vytáhnete teplé pečivo, které bude uvnitř měkké, na povrchu křupavé a navíc bude vonět, jako když jste si ho přinesli z pekárny.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mikesanda1

3. 12. 2021 13:25

Já kupuji Cvrčovický kváskový chleba, moc nám chutná. Také jsem kdysi pekla kváskové chleby protože manžel nesmí droždí, nebylo to špatné, ale chleba to nebyl.

janatka janatka

13. 2. 2021 18:33

Snažím se péct chléb doma každý týden, já ho miluji více než pečivo. Používám špaldu, žitnou mouku různé druhy a grahamovou mouku. Když se chléb koupí, tak vždy se sní jen několik krajíců, ale to musím být ten den koupený, jinak když zůstane tři dny ve špajzu, je cítit plísní a už není chutný. Vždy raději čerstvý.:-Q

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více