Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Zdroj: zdroj: Pixabay, Danielle Giberti

Bohatá snídaně, jejíž součástí jsou vajíčka na různé způsoby, nás zasytí, pochutnáme si a navíc je zdravá. Nemusí to ale být jen obvyklé volské oko, existují i další možnosti přípravy vajec. Zkuste s námi variace na vaječné téma!

Správná míchaná a vařená vejce

Míchaná nebo někdy smažená vajíčka umí snad každý. Ale připravujete je správně? Jak se dočteme v knize Co by měl vědět správný kuchař, Američané je jen lehce prošlehají vidličkou, přidají trochu smetany, někdy i bílého vína, a nalijí na rozpálené máslo a míchají do ztuhnutí. To Francouzi mají v oblibě míchaná vejce v páře. Rozšlehaná vejce nejprve přecedí přes sítko, aby se zbavili i těch nejmenších chuchvalečků. Na každé vejce pak přidají lžíci smetany a půl lžíce másla. Mísu dají do kastrolu s vařící vodou a za neustálého šlehání vaří v páře na mírném ohni, dokud neztuhnou. Umění je také vejce uvařit! Přesný čas totiž není možné určit, protože záleží na velikosti vejce i na tom, jestli se chladilo v ledničce. Před vařením lehce propíchněte jehlou jeho zaoblenější špičku, aby mohl unikat vzduch. Zamezíte tím popraskání skořápky a vytékání obsahu do kastrolu. V každém případě vejce vždy vkládejte do vařící vody! Té by mělo být v kastrolu tolik, aby asi o dva centimetry převyšovala vejce. Na hniličku jsou hotová asi za 4 minuty, uvařená pak za 8. Nevařte je déle než 10 minut, protože pak se vysuší žloutek. Čas vaření počítejte od chvíle, kdy vejce ponoříte do vroucí vody. A trik našich babiček? Vejce nechte nejdříve odstát při pokojové teplotě, nejméně 30 minut, a až pak je vkládejte do vroucí vody. Tu navíc řádně osolte. Obojí by mělo zabránit nechtěnému prasknutí vajíčka.

Omeleta, ztracená vejce a Benedikt

Vaječná omeleta je zdánlivě jednoduchá, ale počítejte s tím, že ty  první se možná nepovedou. Chce to totiž zkušenost a správný „grif“. Na jednu omeletu metlou rozšlehejte 2 až 3 vejce, osolte a opepřete. Na pánvi o průměru 20 cm rozpalte máslo (nejlépe přepuštěné) a počkejte, až začne pěnit. Zakružte pánví, aby se rovnoměrně rozprostřelo a vlijte vejce. Nechte ztuhnout na mírném ohni a pak nechte omeletu sklouznout na talíř. Pozor, neměla by být nikdy úplně "vysušená". O kuchařský krok výše jsou ztracená neboli pošírovaná vejce. Ta by se měla připravovat z co nejčerstvějších vajec, která mají hustý bílek. A jak na to? Vejce opatrně rozklepneme do misky. Do kastrolu s vroucí vodou přidáme trochu octa, vejce pomalu necháme sklouznout z misky do vody a pomocí dvouzubé vidličky obtočíme ve vodě bílek kolem žloutku a na mírném ohni vaříme 3 minuty, dokud bílky neztuhnou. Vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme na opečeném bílém pečivu. Vejce Benedikt se slaninou a holandskou omáčkou si můžete připravit podle našeho receptu.

Pro „vaječné“ specialisty

Už jste ochutnali vejce v kokotce? Tahle dobrota pochází z Francie a určitě s ní po ránu překvapíte strávníky. Jde o celá vejce zapečená v malých formičkách. Potřebovat budete: 4 zapékací formičky (třeba na muffiny), 15 g másla, 4 vejce, 4 lžíce tučnější smetany (nejlépe aspoň 30ti procentní), sůl, pepř a nakrájenou zelenou petrželku (nebo jiné bylinky). Do každé formičky dejte trochu rozpuštěného másla, vejce opatrně rozklepněte do misky, aby se nepoškodila, a pak je pomalu nechte vklouznout do formiček. Osolte, opepřete a navrch každé formičky ještě nalijte lžíci smetany. Formičky postavte do pekáčku s vroucí vodou (ta by měla dosahovat do poloviny výšky formiček), přikryje alobalem a dejte na 10 minut do na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) vyhřáté trouby. Servírujte posypané petrželkou. Vylepšit je můžete například kouskem sýru feta. Trochu náročnější jsou vejce po florentinsku. Na ty si nejprve připravte 4 ztracená vejce. Poduste 250 g listového špenátu, promíchejte s 3 jarními cibulkami nakrájenými na plátky a s 2 lžícemi smetany na šlehání. Rozpálené máslo zaprašte moukou a promíchejte. Pak přidejte 250 ml mléka, za stálého míchání přiveďte k varu, nasypte 175 g nastrouhaného čedaru, sůl, pepř, muškátový oříšek. Do ohnivzdorné misky dejte špenátovou směs, položte na ni ztracená vejce, přelijte sýrovou omáčkou a posypte strouhaným parmezánem. Zapečte pod rozehřátým grilem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více