Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčka na Velikonoce: Jak poznat ta z volného chovu i to, zda je snesla česká slepice
Zdroj: Freepik, freepik

Těšíte se, až budete zase na Velikonoce malovat vajíčka? To hlavní, co se před svátky řeší, je, aby byla vajíčka bílá a barvy na nich byly vidět. Pokud byste ale chtěli koledníky podarovat vejci kvalitními, budete se muset pídit po jejich původu. Nebojte, nemusíte běhat do kurníku, stačí se podívat na razítko na vajíčku.

Jak poznat kvalitní vajíčka

Pokud nechováte slepice na dvorku nebo nemáte nějakého vlastního spolehlivého dodavatele domácích vajíček, jste odkázáni na ta z obchodu. Někteří sice jejich kvalitu neřeší, v poslední době ale čím dál tím víc lidí snaží kupovat vajíčka od slepic, které žijí v dobrých podmínkách. Každý určitě zaznamenal kampaň, jejímž cílem je odstranit z obchodů vejce od slepic z klecového chovu a nahradit je těmi z podestýlky nebo ještě lépe z volného výběhu. Mnohé supermarkety již ani vejce od slepic v klecích vyřadily ze své nabídky, do roku 2027 by měla tato vajíčka zmizet úplně a podmínky chovu slepic by se tak měly výrazně zlepšit.

Údaje na krabici s vejci

Základní informace o vejcích, která si kupujete, si přečtete na krabici. Najdete tam hlavně údaje o zemi původu vajec, firmě či počtu kusů v balení ale také velikost vajíček, respektive hmotnostní skupinu. Kromě toho tam zjistíte i praktické informace, jako je datum minimální trvanlivosti, které nesmí být delší než 28 dní po snášce, a doporučení pro uchování vajec. Tento údaj bývá stejný u všech vajec. Bez ohledu na původ by měla být všechna vajíčka uskladněna při nekolísavé teplotě od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Jak poznat české vejce 

Obal ovšem může být mnohdy zavádějící a označení čerstvá či kvalitní a obrázek slípky na louce nemusí znamenat, že jsou vejce opravdu z volného chovu. Pokud vám jde o to, aby byla vejce česká, musíte se podívat na skořápku. Na krabici je totiž pouze uvedeno, kde byla vejce balena nebo tříděna a to nemusí odpovídat opravdovému původu. Je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Vejce označená jako „česká“, tak mohou být klidně třeba z Polska. Kromě toho na obalu ještě zjistíte, zda jde o vejce jakosti A nebo B. Pro maloobchodní prodej jsou ale určena jen vejce třídy A (čerstvá). Vejce třídy B se ale smějí dodávat pouze na průmyslové zpracování, takže na ně v obchodech nenarazíte. A jak tedy poznat to vejce české? Musíme rozluštit razítko přímo na vajíčku. 

Co říká razítko na vajíčku

Chcete-li mít jistotu, prohlédněte si při nákupu razítko na vajíčku. Z něj zjistíte totiž úplně vše. Dozvíte se nejen, z jaké země vejce pocházejí, ale i z jakého jsou chovu, jejich velikost i konkrétní hospodářství. Text na vejci může mít třeba tuto podobu:  1CZ 1234 M. Prozradíme vám, co z čísel a písmen můžete vyčíst:

1. První číslice na vajíčku je právě nejdůležitější pro ty, které zajímá, v jakých podmínkách žily nosnice, označuje tedy způsob chovu. Číslo 1 znamená vejce od slepic chovaných ve volném výběhu. V tomto případě musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m² na nosnici. Číslo 2 je na vejcích od slepic z halového chovu na podestýlce. V nich může být maximálně 9 nosnic na 1 m²  plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. Podle čísla 3 poznáte vejce z klecového chovu. Jedna nosnice má v tomto případě nárok na minimálně 750 cm², v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. Nejkvalitnější a také nejdražší bývají vejce s číslem 0. Jde totiž o vejce z ekologického chovu, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

2. Písmena za první číslicí pak označují skutečnou zemi původu vajec. Česká vejce poznáte podle zkratky CZ. Nejčastější zkratky, s nimiž se u nás můžete setkat jsou tyto: zkratka PL znamená vejce polského původu, DE říká, že jsou od německého chovatele, LT jsou vejce z Litvy a NL odkazuje na původ v Nizozemí.

3. Čtyři čísla za zkratkou země označují konkrétní hospodářství/chov, který si můžete najít na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.

4. Celý kód uzavírá opět písmeno, podle něhož zjistíte velikost vejce. Rozlišují se čtyři velikosti vajíček S, M, L a XL. Vejce S váží do 53 g, M by měla mít 53 až 63 g, L 63 až 73 g a XL váží více než 73 g.

Zdroje informací:
Svscr.cz
Vitalia.cz
Akademiekvality.cz
Drubezarnapribor.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více