Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro šunkové předkrmy: Vzpomínáte na vejce s pěnou nebo závitky v aspiku?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Šunka kdysi patřila mezi relativně drahé a tudíž i vzácné suroviny. Ostatně, ani dnes nejde v případě kvalitního produktu o nic laciného. Zavzpomínejte s námi na dobu minulou a připravte sobě nebo svým blízkým dobroty, které frčely kdysi!

Od solení k uzení

Solení masa a jako způsob jeho konzervace je známá už starověku, zmiňuje jej třeba i římská kuchařská kniha De re coquinaria. Nejčastějším způsobem uchovávaní masa bylo nejdříve sušení, posléze ale i uzení. V našich zemích se šunka tradičně vyráběla buď z vykostěné, nebo nevykostěné vepřové kýty, která se nasolila, zalila lákem a uvařila nebo vyudila, případně uvařila i vyudila. V českých zemích se od 2. poloviny 19. století vyráběla šunka od kosti, která byla tak chutná, že se brzy rozšířila dále do světa. Později se vyráběla strojová lisovaná šunka, šunka v konzervě a nakonec i šunka v průhledných foliích, jak ji známe dnes. Každopádně, šunka byla a je oblíbenou součástí mnoha dobrot, od aspiků po chlebíčky. Zavzpomínejte si s námi dnes na tři nejoblíbenější šunkové předkrmy! Servírovat je můžete i jako malé svačinky.

Šunková pěna

Klasika, která asi nikdy nezestárne. Šunková pěna se dělávala z kvalitní šunky, másla a smetany a poté se ozdobně pomocí cukrářského sáčku plnila do uvařených rozpůlených vajíček nebo se aranžovala na různé krekry či jednohubky. Udělejte si šunkovou pěnu podle našeho receptu a klidně jí naplňte vydlabané poloviny rajčátek nebo paprik, případně si udělejte klasické rohlíkové jednohubky, které ozdobíte kouskem petrželky. Na šunkovou pěnu se hodí klasická dušená vepřová nebo i kuřecí šunka nejvyšší jakosti.

Šunka v rosolu

Rosol vytvoří zajímavý lesklý vzhled jídla a navíc zajistí, že plátky šunky tak rychle neoschnou. Možností, jak šunku zpracovat, je více. Buď můžeme plátky šunky vyložit vhodnou nádobu, na ně naskládat vařená vejce a zeleninu a poté vše zalít rosolem, nebo plátky šunky zarolujeme a plníme francouzským či bramborovým salátem a pak vše potřeme nebo opět zalijeme rosolem. Volbou je i šunku nakrájet na kostičky, smíchat s rosolovací majonézou jako při přípravě vaječné tlačenky a nalít do formy, třeba do srnčího hřbetu.

Šunkové rolky s křenovou šlehačkou

Nejrychlejší a asi nejsnazší verze šunkových lahůdek. Na přípravu postačí jen vyšlehat dotuha smetanu ke šlehání, smíchat ji s trochou sterilované křenové pasty, případně s čerstvým, najemno nastrouhaným křenem, zabalit do kornoutku nebo do ruličky a podávat. Šunkové-křenové rolky nejlépe chutnají s křupavými malými rohlíčky zvanými banketky, které si můžete upéct podle našeho receptu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více