Retro šunkové předkrmy: Vzpomínáte na vejce s pěnou nebo závitky v aspiku?
29. 6. 2021 Vaření
Šunka kdysi patřila mezi relativně drahé a tudíž i vzácné suroviny. Ostatně, ani dnes nejde v případě kvalitního produktu o nic laciného. Zavzpomínejte s námi na dobu minulou a připravte sobě nebo svým blízkým dobroty, které frčely kdysi!
Od solení k uzení
Solení masa a jako způsob jeho konzervace je známá už starověku, zmiňuje jej třeba i římská kuchařská kniha De re coquinaria. Nejčastějším způsobem uchovávaní masa bylo nejdříve sušení, posléze ale i uzení. V našich zemích se šunka tradičně vyráběla buď z vykostěné, nebo nevykostěné vepřové kýty, která se nasolila, zalila lákem a uvařila nebo vyudila, případně uvařila i vyudila. V českých zemích se od 2. poloviny 19. století vyráběla šunka od kosti, která byla tak chutná, že se brzy rozšířila dále do světa. Později se vyráběla strojová lisovaná šunka, šunka v konzervě a nakonec i šunka v průhledných foliích, jak ji známe dnes. Každopádně, šunka byla a je oblíbenou součástí mnoha dobrot, od aspiků po chlebíčky. Zavzpomínejte si s námi dnes na tři nejoblíbenější šunkové předkrmy! Servírovat je můžete i jako malé svačinky.
Mohlo by vás zajímat
Šunková pěna
Klasika, která asi nikdy nezestárne. Šunková pěna se dělávala z kvalitní šunky, másla a smetany a poté se ozdobně pomocí cukrářského sáčku plnila do uvařených rozpůlených vajíček nebo se aranžovala na různé krekry či jednohubky. Udělejte si šunkovou pěnu podle našeho receptu a klidně jí naplňte vydlabané poloviny rajčátek nebo paprik, případně si udělejte klasické rohlíkové jednohubky, které ozdobíte kouskem petrželky. Na šunkovou pěnu se hodí klasická dušená vepřová nebo i kuřecí šunka nejvyšší jakosti.
Mohlo by vás zajímat
Šunka v rosolu
Rosol vytvoří zajímavý lesklý vzhled jídla a navíc zajistí, že plátky šunky tak rychle neoschnou. Možností, jak šunku zpracovat, je více. Buď můžeme plátky šunky vyložit vhodnou nádobu, na ně naskládat vařená vejce a zeleninu a poté vše zalít rosolem, nebo plátky šunky zarolujeme a plníme francouzským či bramborovým salátem a pak vše potřeme nebo opět zalijeme rosolem. Volbou je i šunku nakrájet na kostičky, smíchat s rosolovací majonézou jako při přípravě vaječné tlačenky a nalít do formy, třeba do srnčího hřbetu.
Mohlo by vás zajímat
Šunkové rolky s křenovou šlehačkou
Nejrychlejší a asi nejsnazší verze šunkových lahůdek. Na přípravu postačí jen vyšlehat dotuha smetanu ke šlehání, smíchat ji s trochou sterilované křenové pasty, případně s čerstvým, najemno nastrouhaným křenem, zabalit do kornoutku nebo do ruličky a podávat. Šunkové-křenové rolky nejlépe chutnají s křupavými malými rohlíčky zvanými banketky, které si můžete upéct podle našeho receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den šunky
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Podzimní chilli salát
Přidáno před 32 minutami
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno před 4 hodinami
Čalamáda z cuket a paprik
Přidáno před 8 hodinami
Salát z červené řepy s kozím sýrem a ořechy
Přidáno před 8 hodinami
Jednoduchý předkrm pro milovníky krevet
Přidáno před 11 hodinami