Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Zdroj: se souhlasem České televize

Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním díle porotci připravili netradiční kreativní výzvu. Koláč empanada gallega, který budou mít za úkol upéct, je totiž slaný a plný lahodné náplně s masem či rybami. Ve Španělsku jej mají ve velké oblibě a rádi jej připravují na různé rodinné oslavy.

Obří empanada z Galicie

Když se řekne empanadas, většina lidí si představí dozlatova vypečené masové taštičky původem rovněž ze Španělska, které jsou populární hlavně v zemích Latinské Ameriky. Tvoří je těsto a náplň, která může být různá (nejčastěji je to ale hovězí maso nebo sýr). Většinou se podávají s různými omáčkami a jde o ideální pokrm nejen na párty nebo rychlé odpolední občerstvení. To empanada z Galicie (oblasti na severozápadu Pyrenejského poloostrova) je trochu jiná. Jde totiž o velký rodinný koláč z  těsta. To však není jen vespod, ale jedna placka zakrývá ještě vynikající náplň, jež zůstává až do konzumace strávníkům utajena. Koláč je tak vlastně takovou velkou kapsou s náplní, navíc se horní vrstva často nějak zajímavě dekoruje, aby pokrm vypadal lákavě.

Slaný koláč španělského původu

Stejně jako malé taštičky empanadas je tato empanada oblíbená nejen ve Španělsku, ale i v Latinské Americe nebo na Filipínách, kam se dostala díky španělským kolonistům. V Galicii se empanady pekly již v 7. století. V galicijských obcích se připravovaly hlavně během svátků a poutí. Šlo ale i o ideální pokrm pro cestovatele. Vrchní plát těsta měl svůj význam – bránil totiž tomu, aby se do náplně na cestách dostal prach. Galicijské empanadě se hodně podobá její katalánské obdoba, které se říká panada. Ta ale spíš připomíná naši gulášovku v chlebu. Těstový obal je vyšší a náplň má spíš blíž k polévce.

Základem empanady je křupavé těsto

Empanada se peče na celý plech nebo do kulaté koláčové formy a pak se krájí na řezy. Často se tak podává i v rámci španělských předkrmů nebo pochutin k vínu zvaných tapas. Obal pro lahodnou náplň může tvořit jakékoliv těsto – nejčastěji bývá křehké, může být ale i kynuté nebo listové. Těsto se převážně připravuje z běžné hladké mouky, v některých receptech se objevuje i kukuřičná. Těsto se předem nepředpéká, jak jsme zvyklí u některých našich koláčů, ale peče se rovnou s náplní. Zásadní je, aby se koláč důkladně upekl, náplň byla dostatečně propečená, ale nebyla naopak přepečená a vysušená. Doprostřed vrchní vrstvy těsta je rovněž třeba udělat nějaký otvor, aby měla kudy unikat pára.

Je libo empanadu s tuňákem nebo s chorizem?

I když i těsto empanady je výborné, nejúžasnější na ní je náplň uvnitř. První empanady byly většinou kuřecí s houbami, dnes se v těstě ukrývá většinou náplň z čerstvého tuňáka (ale i toho z konzervy), sardinek nebo salámu chorizo. Častá je také náplň z hovězího či vepřového masa, vynikající je rovněž s krevetami nebo mušlemi. Všechny ingredience se obvykle dusí v rajčatové omáčce společně s cibulí a kořením nebo bylinkami podle chuti. Používají se hlavně místní suroviny a typické španělské ingredience. Protože je Galicie přímořskou oblastí, převládají zcela logicky ryby a mořské plody. V případě, že jste přece jen spíš na sladké, určitě vás potěší, že se empanada dělá i sladká s čokoládou. V tom případě se spíš používá těsto z kukuřičné mouky.

Náš tip: Pokud jsme vás na empanadu gallega nalákali, připravte si tento slaný španělský koláč podle našeho receptu.

Pořad Peče celá země, ve kterém se soutěžící popasují nejen se slaným koláčem, ale i s indiánkem a s vánočkou, vysílá ČT v sobotu 2. 4. 2022 od 20.00.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více