Empanada Gallega (plněný koláč)

Slané pečivo Doba přípravy: 55 minut 8 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 55 minut 8 názorů

Suroviny 12 porcí

Těsto:
500 g hladké mouky
240 ml vlažné vody
100 ml oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
Náplň:
300 g šunky
300 g tvrdého sýra
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse si smícháme všechny ingredience na těsto, musí se všechny pěkně spojit. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a asi 10 minut hněteme. Poté zformujeme z těsta bochánek a necháme kynout na teplém místě v míse zakryté utěrkou asi hodinu a půl.

  2. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180°C.

  3. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na obdélník, který přesuneme na připravený plech a poklademe polovinou plátků šunky tak, aby pokryly celý povrch. Jen na krajích necháme asi centimetr volno. Na šunku poklademe plátky sýru a na něj opět šunku - tak, aby kompletně zakryla sýr.

  4. Pak vyválíme i druhou část těsta - stačí o kousek menší obdélník, tak aby zakryl náplň. Přesuneme ho navrch a spodní volné kraje těsta přetáhneme přes horní plát těsta a přimáčkneme.

  5. Doprostřed empanady uděláme díru, aby mohla odcházet pára a pokud nám zbyly nějaké odřezky těsta, můžeme povrch nazdobit.

  6. Povrch empanady potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 40 minut dozlatova. Před krájením necháme chvilku vychladnout.

Komentáře k receptu Empanada Gallega (plněný koláč)

  • José José(neregistrovaný)

    Kamili:
    Jedna z najrozšírenejších je plnená tuniakom zmiešaným so zeleninou (napr.: cibuľa, paprika, pór) a tepelne upravená pred vložením do cesta, ktorého príprava (domáca, nie priemyselná) je dosť pracná.
    V obchodoch sa predáva tiež hotová (ako napr.: pizza) s niekoľkotýždňovou zárukou alebo mrazená. Treba ich v rúre dokončiť piecť. Oba druhy s rôznou náplňou, aj keď prevláda tuniaková - pobrežie Galície bolo kedysi bohaté na tuniakové ryby a tak tradícia pokračuje, aj keď dnes je lov tuniakových rýb prísne kontrolovaný.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Bibinka Bibinka

    Kamili:Kamili, to znám přímo ze Španělska, kde jsem to jedla poprvé a několikrát opakovala jak to chutnalo, jen to nebylo tak veliké, jak to máš ty, ale může to mít jakýkoliv tvar. Doma jsem to zkoušela jako Pajaska s ochuceným mletým a je to šťavnatější:-p;-)Dávám ti 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já si tenhle recept brzo vyzkouším, co tam zahalim, to ještě nevím, ale takové slané “věci“ mám rád:yes::yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • Pajaska Pajaska

    Moc pěkné.:yes::yes: Dělávám také a plním čímkoliv,nejvíce nám chutná ochuceným mletým masem,to předem restuji,s trochou protlaku a zeleninou,nej je porek.Hodí se na oslavy, v létě atd.Dělávám na výlety,cestování - malé kapsy.;-)
    Kvituji domácí těsto,není to obligátní tučné listové.:yes:
    Tedy nic proti listovému.V tomto případě,je ale toto mnohem chutnější.:-K

    Odpovědět

  • Kamili Kamili(autor receptu)

    Nadja: Empanada pochází ze španělského slovesa "empanar", což znamená obalit nebo zabalit do chleba. :-) Jinak Empanada může mít jakýkoliv tvar:-) nemusí to být jenom obdélník.. Koláč je rozšířený v mnoha zemích západní Evropy, latinské Ameriky a části jihovýchodní Asie.

    Jo a zeleninu můžete klidně přidat, věřím, že tím nic nezkazíte;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Pěkný koláček se sýrem a šunkou, určitě by se mohla přidat i nějaká zeleninka.
    Odkud pochází, že má takový španělský název?
    :yes:+1.:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: empanada empanadas recept empanáda s mletým masem empanada recept koláč plněný masem empanady koláč plněný sýrem recept empanada recept na empanada empenady plneny slany kolac recept empanady enpanada empamada recept kynuty kolac plneny s mletym masem spanelsky recept španělsko empanadas recepty nej-recepty slaný koláč s mletým masem vegetarianske empanada kolac recept co je to empanada empanadas plnene mletym masem