Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořápky z velikonočních vajíček nevyhazujte! Vyčistíte s nimi vázu, hrnec i utěrky a ještě poslouží jako hnojivo
Zdroj: Unsplash Michel Bosma

O Velikonocích určitě nebude v žádné domácnosti o skořápky z vajíček nouze. Taky si myslíte, že je škoda je vyhodit? Máte pravdu. Přinášíme vám několik tipů, jak je můžete ještě využít. A je jedno, jestli se jedná o skořápky, z nich vyklepnete vajíčko do těsta na velikonoční mazanec, nebo o ty oloupané z vajíček natvrdo.

Použijte je jako miniaturní květináče

Když jste šikovní a podaří se vám při pečení velikonočního beránka rozklepnout vajíčko v půli, neházejte skořápku do koše. Pár si jich schovejte, a pak si z nich udělejte malé květináčky. Můžete do nich zasít osení, nebo na poslední chvíli řeřichu, ale třeba i bylinky a sami si vypěstovat malé sazeničky. Aby byly stabilní, tak je můžete dát do nosičů na vajíčka, do držáků na vajíčka, které vyndáte z poličky v lednici nebo třeba do kalíšků na vajíčka.

Pak je už jen krůček k bylinkové minizahrádce, kterou budete mít neustále po ruce. Bylinky vám poslouží k dochucení různých pokrmů. Až budete přesazovat bylinky do větších truhlíků, tak je nemusíte ze skořápek vyndávat. Stačí jen skořápky trochu rozmačkat a sazeničky v nich nechat. Rostlinku tak podpoříte v růstu, protože vaječné skořápky obsahují vápník, a tím pádem poslouží jako hnojivo.

Ze skořápek budou nadšené pokojovky i rajčata

Když už jsme u použití skořápek jako hnojiva, nemusíte se omezovat jen na bylinky. Rozdrcené skořápky z vajíček můžete přimíchat i do substrátu při sázení pokojových rostlin. A kterým rostlinám ještě hnojení vaječnými skořápkami prospěje? Jsou to především rajčata. Tak ať už je pěstujete na zahradě nebo třeba na balkoně, nezapomeňte jim do půdy přidat pár rozdrcených skořápek. Jedině ze zdravých rajčat pak připravíte kvalitní saláty i omáčky.

Hrnky na čaj bude zase jako nové

Také jsou vaše keramické nebo porcelánové hrnky na čaj uvnitř zahnědlé? A podobně je na tom určitě i konvice na čaj, která se vevnitř navíc velmi špatně myje. Skořápky z vajíček si však s tímhle problémem snadno poradí. Jsou totiž porézní, a proto dobře absorbují okolní látky. Stačí jen rozdrtit skořápky z několika vajíček, nasypat je do zahnědlé nádoby, zalít teplou vodou a nechat působit přes noc. Ráno přípravek vylijte a vybělené nádobí velmi pečlivě vymyjte, aby tam nezůstaly žádné úlomky.

Vydrhněte s nimi hrnec

Už jste slyšeli o tom, že z vaječných skořápek si můžete připravit účinné abrazivní čistidlo na spálené hrnce? Nashromážděte skořápky asi z patnácti vajec. Omyjte je a vyrovnejte na pečicí plech. Pak je nechte na slunci nebo v mírně zahřáté troubě oschnout. Pomocí hmoždíře, mlýnku na kávu nebo vysokorychlostního mixéru skořápky rozmixujte. Měli byste mít asi jeden šálek práškové směsi. Tu pak vysypejte do mísy nebo jiné nádoby a přidejte k ní tři šálky jedné sody. Vše pak smíchejte s několika lžicemi octa tak, aby vám vznikla hustá pasta. Tou pak vydrhněte připečená dna hrnců a pánví.

Vyčistěte úzké vázy

Nejen o Velikonocích, ale po celý rok jsou ozdobou prostřeného stolu řezané květiny. Těm to samozřejmě nejvíce sluší v pěkné skleněné nebo keramické váze. Nevíte, jak ji zbavit usazenin, když má hrdlo příliš úzké? Opět je řada na skořápkách. Vázu vyčistíte tak, že rozdrcené skořápky nasypete do vázy, zalijete je teplou vodou a přidáte půl šálku citronové šťávy, tak aby byly zašpiněné stěny vázy potopené. Toto čistidlo nechte působit alespoň pět dní. Důležité však je směs občas proklepat, aby se vše promíchalo, skořápky mohly všude působit a neusazovaly se pouze u dna. Až bude váza čistá, tak ji nezapomeňte důkladně propláchnout čistou vodou.

Konec zašedlých utěrek na nádobí

Určitě budete souhlasit, že udržet utěrky na nádobí nebo ubrusy na stůl pořád pěkně bílé není snadné. Většinou se prostě časem zaperou a zešednou. A zázračná chemická bělidla mnohdy nepomáhají. Díky našemu tipu tento problém snadno vyřešíte. Bavlněný sáček naplňte z poloviny rozdrcenými skořápkami a pořádně ho zavažte nebo zašijte. To je velmi důležité, protože jinak by vám kousky skořápek mohly ucpat odtok pračky! Pračku naplňte bílým prádlem a k němu přidejte sáček se skořápkami. S použitím běžného pracího prášku vše vyperte na 60 stupňů Celsia. Uvidíte, že utěrky a ubrusy budou zase jako nové.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více