Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Zdroj: Pixabay, Kamelie Kostadinová

Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci, než je miska s osením a v ní pár obarvených vajíček. Aby však mohl tento symbol jara ozdobit vaši kuchyň, je potřeba zasít osení už teď. Naštěstí se nemusíte bát, že vám nevzejde. Vždyť tuhle činnost s úspěchem zvládnou i malé děti.

Jaké rostliny můžete zasít a kde je seženete?

Přemýšlíte, co se nejrychleji zazelená? Nejlepší je vsadit na klasické obiloviny, jako jsou žito, pšenice a ječmen. Použít můžete ale i špaldu, řeřichu nebo obyčejnou čočku. Ať už se rozhodnete pro cokoli, semínka seženete snadno. Můžete pro ně zajít do hobby marketů, zahradnických nebo chovatelských potřeb či do obchodu se zdravou výživou. Někde jsou dokonce k dostání i směsi několika druhů rostlin, které jsou určené přímo na velikonoční osení.

Kdy byste se do toho měli pustit?

Aby bylo osení na Velikonoce velké tak akorát, je potřeba ho zasít minimálně deset dní předem. Jak rychle poroste, záleží především na tom, jestli ho umístíte na okenní parapet, pod nímž je topení. Pak je jasné, že bude mít rostlinka dostatek tepla a světla a poroste jako z vody. Nejrychleji roste řeřicha. Růst naopak zpomalíte, když budete osení pěstovat v chladném a temném koutě.

Kam s ním?

Výhodou je, že na pěstování osení není nutné používat květináč s odtokovým otvorem. Můžete proto zvolit jakoukoli ozdobnou nádobu, která se bude k vaší letošní velikonoční výzdobě hodit. Mohou to být třeba větší hrnek, dekorativní květináč, keramická či skleněná miska, proutěná ošatka vyložená nepropustnou fólií nebo půlky skořápek z běžných vajíček. Sázení do skořápek je sice pořádná piplačka, ale výhodou je, že to vypadá pěkně, a navíc z nich snadno naklíčenou rostlinku vytáhnete a můžete svým dětem tím pádem názorně předvést, jak postupně zakořeňuje a roste. Do skořápky ji pokaždé bez problémů vrátíte zpátky. A kam skořápky umístit, aby nepadaly? Nejlepší je nastříkat barvou karton na přenášení vajíček a tam je naaranžovat.

Jak postupovat?

  1. Nádobu vysypte asi do poloviny zahradním substrátem.
  2. Ideální je ho smíchat s drenážními kamínky (perlitem). Zabráníte tak zahnívání kořínků.
  3. Substrát navlhčete.
  4. Substrát posypte semínky. Držte se zásady, že čím hustší je výsadba, tím lepší bude výsledek.
  5. Sadbu pokryjte asi dvoucentimetrovou vrstvou substrátu, který opět navlhčíte.  

Jak se o něj starat?

Péče o osení není nijak složitá. Nejdůležitější je dbát na to, aby byla zemina stále vlhká, ne však mokrá. Většinou se mu nejlépe daří na okenním parapetu, ale můžete ho dát kamkoli na teplé a slunečné místo. Pokud vám připadá, že osení roste příliš rychle a o Velikonocích by už bylo moc přesrostlé, a tudíž nepěkné, můžete růst zpomalit. Stačí přendat nádobu s osením na chladnější místo, třeba do ložnice nebo do předsíně.

Co dělat, když jste na to zapomněli

Ani pokud jste zaváhali a Velikonoce se blíží, nemusíte na setí osení rezignovat. Jen je potřeba jeho růst trochu urychlit. Zbývá-li vám do velikonočních svátků méně než deset dní, je potřeba semínka nechat naklíčit. To uděláte tak, že je propláchnete vodou a rozložíte je na talířek nebo do misky. Důležité je, aby neuschla a byla stále vlhká, proto se někdy jako podloží využívá navlhčená vata. Jakmile začnou klíčit, tak postupujte podle výše uvedeného návodu. Chcete-li vsadit na jistotu, tak nejrychleji vám vyroste řeřicha. Není to sice typické osení, ale zase se zazelená doslova během pár dní.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie