Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K Velikonocím patří nejen hezká výzdoba, ale i pěkně prostřený stůl. Díky našim tipům sváteční tabuli vyčarujete během chvilky a nepotřebujete k tomu nic speciálního. Budou vám stačit třeba jen bílá vajíčka a pár narcisek ve váze.

Nemáte doma vhodný ubrus? Nevadí

Velikonoční tabule na rozdíl od té vánoční nemusí mít nutně punc dokonalosti. Nebojte se stůl odlehčit. Začnete třeba ubrusem. Nikde není psáno, že musíte mít ubrus s velikonočními motivy. Ale možná ve skříni objevíte ubrusy v zelené nebo žluté barvě, které jsou skvělým základem nejen k dalším dekoracím, ale hlavně k podávání velikonočních lahůdek, jako jsou například nádivka nebo jehněčí kýta. Když ale žádný vhodný ubrus doma nenajdete, tak to nevadí. Stačí, když dáte doprostřed stolu alespoň běhoun (středový ubrus), anebo když použijete barevné ubrousky.

Nezapomeňte na svícny

Možná vás to překvapí, ale i o Velikonocích přispějí k příjemné náladě svíčky, které byste měli umístit do speciálních svícnů. Ideální jsou svícny keramické, které ale můžete nahradit keramickými miskami nebo kalíšky na vajíčka. Svíčky ale můžete umístit třeba na obrácený porcelánový šálek na čaj, nebo i do něj. Nejlepší je používat svíčky čajové nebo takové, z nichž nekape vosk. A pokaždé, když opouštíte místnost, tak je nezapomeňte zhasnout, aby nedošlo k požáru.

Hlavní ozdobou stolu jsou květiny

K jaru neodmyslitelně patří živé květiny. Měly by to být ty, které právě u nás rostou a které pořídíte v místním květinářství nebo je natrháte na zahradě. Většinou se jedná o narcisy, tulipány, kosatce, sasanky a hyacinty. Pro potěšení stačí jen malá kytička uprostřed stolu. Pokud však připravujete velkou, dlouhou tabuli pro hodně osob, dejte menší svazky do váz po celé délce stolu.

Bez vajíček by to nešlo

Další důležitou dekorací jsou vajíčka. Ale není nutné dávat na stůl kraslice. Pokud nestihnete vajíčka nabarvit, klidně naskládejte do barevné misky vajíčka bílá. A nejlepší spojit příjemné s užitečným a vytvořit dekoraci z rozkrojených vařených vajíček, která dozdobíte třeba bazalkou nebo medvědím česnekem. Nebo můžete upéct ptáčky v hnízdě. Ale postačí třeba i klasický mazanec, věnec nebo beránek. Nemusíte je však dávat na obyčejný talíř. Daleko víc jim to bude slušet třeba na ošatce nebo v proutěném košíku.

Využijte etažérku

Častým problémem při aranžování slavnostní tabule je příliš malý stůl. Stává se tak, že na něj nemůžete dát skoro žádné dekorace, protože se tam spolu s talíři a příbory jednoduše nevejdou. Máme pro vás ale jedno elegantní řešení. Pokud máte doma několikaposchoďovou etažérku, neboli patrový podnos, máte vyhráno. Na něj můžete nainstalovat malé vázičky s květinami, barevná nebo čokoládová vajíčka, košíčky, makronky a další dobroty. Skvěle tak ozvláštníte stůl a ještě si na vaší minitabuli hosté pochutnají. Patrové podnosy neboli etažéry či etažérky jsou k dostání už za 400 Kč a budou se vám hodit nejen na Velikonoce, ale vždycky, když budete chtít sevírovat více věcí, než na jaké máte na stole místo.

Drobné vychytávky potěší

Malovaná vajíčka jsou velikonoční klasikou a dají se využít na mnoho způsobů. Naše tipy jsou pouze inspirační. Můžete popustit uzdu své fantazii a určitě přijdete na spoustu dalších zajímavých řešení.

  1. Namočte vajíčka do metalické barvy, a vytvořte tak třpytivou dekoraci.
  2. Vydlabejte vnitřek vajíček, natřete skořápky a použijte je jako minivázičky nebo minikvětináče třeba na osení.
  3. Nalepte na vajíčka iniciály hostů a umístěte je vedle ubrousku nebo přímo na připravený talíř.

Nicméně ať už zvolíte kteroukoli variantu, pamatujte si, že nejlepší je vajíčka před zdobením vyfouknout nebo uvařit natvrdo.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více