Jak pečovat o porcelán a stříbrné příbory? Pomůže ocet, banánová slupka nebo kečup!
17. 12. 2021 Domácnost
Možná z porcelánového servisu jíte každý den, nebo ho vyndáte z vitríny třeba jen o Vánocích. Každopádně určitě chcete, aby vám vydržel pěkný co nejdéle, a proto byste mu měli věnovat pravidelnou péči. Podobné je to i se stříbrnými příbory. Pokud je máte uložené v šuplíku a chystáte se je použít u štědrovečerní večeře, tak se na ně raději podívejte už teď. Nepotřebují trochu přeleštit?
Zapomeňte na drátěnku
Při používání porcelánového nádobí dodržujte dvě hlavní zásady: nádobí umyjte hned po použití a před uložením do skříňky ho utřete do sucha. Zabráníte tak tomu, aby na porcelánu naschly zbytky jídla. Pokud k tomu však přesto dojde, nikdy nepoužívejte při mytí porcelánu drátěnku ani houbičku s abrazivním povrchem. Porcelán potřebuje šetrné zacházení, takže ho nechte jen odmočit ve vlažné vodě s přípravkem na nádobí. Dejte ale pozor, aby voda nebyla moc horká. Ta totiž zbytky jídel k porcelánovému povrchu spíš „připevní“, než aby je uvolnila.
Mohlo by vás zajímat
Zbavte se hnědých skvrn
Bohužel se občas stane, že na porcelánovém nádobí zůstanou nahnědlé fleky třeba od čaje. Nedrhněte je žádným abrazivním prostředkem, ale raději je nechte přes noc namočené ve vodě se saponátem. Pokud skvrny přesto nezmizí, zkuste je vyčistit domácím čistidlem, které vyrobíte smícháním bílého octa s kuchyňskou solí v poměru 1 : 1.
Mohlo by vás zajímat
Talíře prokládejte papírem nebo kávovými filtry
Máte-li doma starožitný porcelánový servis, je celkem pochopitelné, že je asi převážnou část roku uložený ve vitríně. Avšak i během skladování může dojít k jeho poškození. Naštěstí tomu snadno zabráníte. Mezi jednotlivé talíře je nejlepší dát talíře papírové. Místo nich lze použít ubrousky či kousky pečicího papíru. Misky na kompot, šálky a podšálky můžete proložit papírovými kávovými filtry, případně kousky hedvábného papíru.
Mohlo by vás zajímat
Moderní porcelán se snese i s myčkou
Je pochopitelné, že starožitné porcelánové talíře do myčky dát prostě nemůžete, protože by se v ní poškodily. S moderním porcelánem to už většinou tak jednoznačné není. Důležité je, abyste si zjistili, zda mytí v myčce doporučuje výrobce. Nicméně stále platí, že je dobré porcelánové nádobí umýt hned po jídle. Pokud nestíháte, tak alespoň pusťte krátký program na oplach.
Mohlo by vás zajímat
Příbory vyleštíte slupkou z banánu
Pokud máte doma stříbrné příbory, tak s nimi asi nejíte každý den. Pravděpodobně je používáte jen při slavnostních příležitostech, jako je například svátečně prostřený vánoční stůl. Nevýhodou stříbra však je, že časem zešedne. Když chcete, aby znovu nabylo ztracený lesk, použijte banánovou slupku. Nejprve z vnitřní strany odstraňte vlákna a pak s ní chvíli přejíždějte po stříbrném předmětu. Příbory nakonec opláchnětě a přeleštěte utěrkou z mikrovlákna.
Stříbru vrátí lesk kečup
Nejíte banány? Nevadí. K leštění stříbrných příborů použijte kečup. Nalijte ho na hluboký tác nebo pečicí plech a na noc do něj ponořte nože, vidličky i lžičky. V případě, že má nádobí na sobě různé prolisy a nerovnosti, je potřeba do nich kečup zapracovat pomocí zubního kartáčku. Ráno příbory vyndejte z kečupové lázně, opláchněte je, osušte a vyleštěte utěrkou z mikrovlákna. Uvidíte, že budou zase jako nové.
Mohlo by vás zajímat
Vyzkoušejte kyselé mléko
Další možností, jak stříbro zbavit nežádoucí patiny, je kyselé mléko. A jestli ho zrovna doma nemáte, vyrobte si ho. Podobného efektu totiž docílíte smícháním mléka s trochou bílého octa. „Kyselé“ mléko nalijte do vhodné nádoby, do které se vejdou příbory, a ty tam na hodinu ponořte. Potom je opláchněte ve vlažné mýdlové vodě a vyleštěte flanelovým hadříkem.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Jen málokterý salát je jednodušší než italský… Číst více
Jak připravit salát Caprese. Skvělá kombinace surovin a barev je výtečná i k tepelné úpravě
Červená, zelená a bílá barva jsou lákavé pro oči a připomínají italskou vlajku. Na krásně barevný salát si připravíme pěkně vyzrálá rajčata (červená… Číst více
Caprese, lehký letní salát s vůni moře a Itálie: Videonávod poradí s přípravou
V teplých letních dnech vyhledáváme hlavně lehká jídla, která dokáží příjemně zasytit, pohladit smyslové buňky a hlavně nedají tolik práce. Přesně… Číst více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Jak zavařit papriky? S tímto receptem snadno a rychle zpracujete i větší množství
Papriky sklízíme přibližně od poloviny léta až do podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom… Číst více
Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich… Číst více
7 oblíbených tvarohových pomazánek připravíme velmi rychle. Nejlépe chutnají na čerstvém pečivu, doplněné kapií a cibulkou
Tvarohové pomazánky nejlépe chutnají na krajíci čerstvého chleba nebo ke křupavému pečivu. Zdobíme je čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mažeme… Číst více
Jak udělat budapešťskou pomazánku? Retro pomazánka z tvarohu je stále populární
Jak připravit základní budapešťskou pomazánku Budapešťská pomazánka je nestárnoucí klasikou, která neztrácí na své oblíbenosti. Přitom její příprava… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více