Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nějaký ten hrnec určitě najdete v každé kuchyni. Bez něj to prostě nejde. Přečtěte si, které druhy hrnců a z jakých materiálů by u vás neměly chybět. Přece se nebudete při vaření zdržovat neustálým mytím nádobí, protože vám počet stávajících hrnců nestačí.

Než se vydáte do obchodu

Vypadá to, že nákup hrnce není nic složitého. To je sice pravda. Ale vzhledem k tomu, že se většinou nejedná o úplně levnou záležitost, vyplatí si to předem rozmyslet. Přitom byste měli vzít v potaz nejen to, zda používáte k vaření plyn, elektřinu a zda máte doma indukční desku, ale také to, jak často a co nejčastěji vaříte, případně pro kolik strávníků jídlo připravujete.

Malý slovníček odborných názvů

Kastrol je nízká nádoba s větším průměrem, která se hodí například k přípravě guláše.

Na těstoviny používáme vysoký hrnec s otvory v poklici nebo s perforovaným nástavcem, který usnadňuje cezení.

Napařovací hrnec disponuje vyjímatelným napařovacím nástavcem a slouží k ohřívání některých druhů jídel, jako jsou například houskové knedlíky., podle velikosti otvorů v pařáčku se na něm také připravuje tradiční metodou kuskus. Takový napařovací hrnec se pak jmenuje kuskusiér.

Rendlík je malý hrnec s delší rukojetí, jehož využití je univerzální, od ohřívání mléka až po přípravu míchaných vajíček.

Univerzální hrnec je typ nádoby, která je středně velká (objem 2 až 3 litry) a dá se využít jak k vaření polévky, tak i brambor nebo masa na omáčku.

Velký hrnec je velká nádoba, kterou využijí početné rodiny (objem více než 5 litrů).

Bez kterých hrnců se neobejdete?

Je otázka, jestli se dá jen tak tipnout, které hrnce by v žádné kuchyni neměly chybět? Určitě je to zčásti věc individuální, nicméně nějaký základ by měli mít doma všichni. Sice se říká, že sváteční kuchaři vystačí i s jedním hrncem, ale přece jen je lepší si pořídit alespoň univerzální hrnec, kastrol a rendlík.

Nejde jen o objem

Při výběru hrnců hraje hlavní roli jejich objem, podle něhož poznáte, kolik jídla v něm uvaříte. Měli byste se však zaměřit ještě na jiný rozměr, a tím je průměr dna. Podívejte se, jak velké má váš sporák nebo varná deska plotýnky a podle nich vyberte hrnec s vhodným průměrem. Některé sporáky mají plotýnky menší a hrnec s velkým dnem by moc přesahoval, případně z plynových mřížek by i padal. Ale především by docházelo k nerovnoměrnému ohřevu. Příliš malý průměr dna zase vede k tomu, že se mohou poškodit stěny hrnce nebo úchyty.

Na čem vaříte?

Přestože možností není mnoho, je důležité mít při výběru hrnce na zřeteli také to, jestli máte plynovou nebo elektrickou desku či sporák. Specifikem je pak indukce. Většina moderních hrnců se sice dát použít na všechny typy desek, ale přece jen tam může být nějaká výjimka. Zvláště, když používáte indukční desku, je potřeba si ověřit, jestli je vámi vybrané nádobí pro tento typ spotřebiče vhodný. Přesné doporučení od výrobce najdete v návodu k použití.

Nejoblíbenější je nerezová ocel

S nerezem se setkáte v kuchyni velice často. Je velmi populární i co se týká hrnců, protože odolá vysokým teplotám, kovovým nástrojům a dobře snáší mytí v myčce. Abyste při nákupu nenaletěli, je dobré si zkontrolovat tloušťku stěn a dna hrnce. Dno by mělo být složené z několika vrstev (sendvičové), což zlepšuje tepelnou vodivost výrobku. Na dně najdete také označení kvality, a to 18/8, 18/10 či 18/12. Tyto značky znamenají, že je výrobek kvalitní. Pokud uvidíte na dně hodnotu 8/0, hrnci se obloukem vyhněte, protože jeho stěny jsou příliš tenké a brzy se vlivem vysokých teplot zdeformují.

Neznámější je smalt

Kdo by neznal smaltované hrnce? Vařilo v nich s velkým úspěchem několik generací. Aby taky ne. Vždyť jsou k dostání v pestrých designech a bez problémů vydrží změny teploty, takže se vyznačují dlouhou životností. Většinou se jedná o hliník, který má smaltovanou povrchovou úpravu. A to je také nejčastější problém. Smalt se snadno odrazí, vyštípne, a pak začne hrnec nejen reznout, ale obnažený kov může být i zdravotně závadný.

Těžká, ale věčná je litina

Litinové nádobí všeobecně, včetně forem na bábovku a pekáčů, má poměrně velkou hmotnost. Hůře se s ním proto manipuluje a je o něco méně oblíbené. Přitom litinové hrnce dlouho vydrží, mají skvělou tepelnou vodivost, odolají vysokým teplotám a jídlo v nich vydrží dlouho teplé i po skončení vaření. Co však litinovým hrncům nesvědčí, je prudká změna teplot, takže jídlo v horkém litinovém hrnci byste neměli dávat vychladnout na mráz.

Skvělá, ale křehká je keramika

Keramické nádobí se vyznačuje nepřilnavým povrchem a jídlo je z nich šťavnaté a chutné. Bohužel se keramické hrnce velmi snadno rozbijí nebo neopatrnou manipulací prasknou. A navíc jsou poměrně drahé.

Titanové hrnce dlouho vydrží

Tělo nádoby z titanu je vyrobené z kovu, většinou se jedná o hliník, jehož povrch je potažený vrstvou oxidu titaničitého. Takto vyrobené hrnce jsou hodně odolné jak proti změnám teplot, tak i proti oděru nebo poškrábání.

Královnou kuchyní je měď

Hrnce vyrobené pouze z mědi se dnes už nepoužívají. Pod pojmem měděné nádobí se skrývá většinou kombinace nerezové oceli a mědi. Takové hrnce mají skvělé vodivé vlastnosti. Přitom jsou lehké, takže se s nimi dobře manipuluje. A protože i pěkně vypadají, velmi často se neschovávají do kuchyňské linky, ale nechávají na policích, protože jsou v kuchyni skvělou dekorací. Bohužel jsou poměrně drahé a náročné na údržbu.

Hliník jedině s antiadhezivním povrchem

U hliníkových hrnců se využívá výborné vodivosti tohoto kovu a vyrábí se z něj především tělo nádoby. Protože se však neustále vedou debaty o zdravotní závadnosti, tak se většinou jeho povrch potahuje nepřilnavým materiálem, jako je například teflon.

Díky granitu jsou napálené hrnce minulostí

Také granitové hrnce jsou podobně jako hrnce titanové vyrobené z vodivého kovu. Vnitřní stěny hrnců jsou pak potaženy vrstvou granitu (žuly), která je odolná proti vysokým teplotám a poškrábání. Navíc se díky tomuto povrchu stává i ruční mytí nádobí nenáročnou banalitou, protože se k němu opravdu nikdy nic nepřipeče ani nepřipálí.

Kolik zaplatíte?

Určitě vás napadlo, kolik asi takový kvalitní hrnec stojí. Za méně než tisícovku pořídíte spíše menší hrnce hliníkové, smaltované a nerezové. Pokud se rozhodnete sáhnout hlouběji do kapsy, tak v kategorii do 2000 korun se už můžete zaměřit na kvalitu a vybrat si hrnce větší především z nerezu, ale třeba i titanu nebo granitu. Nicméně za kvalitu se platí, takže hrnec, který stojí víc než 2000 korun, není nic výjimečného, ať už je to ocel, keramika, titan nebo různé slitiny.

Co k hrnci ještě patří?

K hrnci neodmyslitelně patří ucha nebo rukojeti. Na jejich provedení závisí pohodlná a bezpečná manipulace zvláště s horkou nádobou. Proto je lepší, když jsou nedílnou součástí hrnce. Pokud jsou jen přišroubované, tak se šroubky po čase uvolní a hrozí vám třeba i nepříjemné popálení. Dalším důležitým doplňkem hrnce je poklička, která by na něm měla přesně sedět. O tom, proč je poklička důležitá, si přečtěte zde.

Recepty k tomuto článku