Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinková mini zahrádka v obýváku: Kam umístit šalvěj a co s rozmarýnem a mátou?
Zdroj: Unsplash Harry Grout

Bylinky se v kuchyni používají od nepaměti. Hodí se k ochucení jídel, jako přísada do salátů a dají se z nich připravit také skvělé čaje s léčivými účinky. Víte, kterým druhům se bude dařit doma na poličce či okenním parapetu?

Bazalka miluje slunce, máta má radši stín

Každá bylinka má jiné potřeby, a ty je potřeba zohlednit i při jejich pěstování v interiéru. Například bazalce, oregánu, rozmarýnu, tymiánu a levanduli se bude dobře dařit na slunečné straně, zatímco mátu, meduňku a stévii potěší částečný stín. A severní strana, kde je poměrně málo světla, je zas vhodná pro mátu, pažitku, libeček a meduňku. Přímo na okenním parapetu rychle naklíčí třeba řeřicha.

Pažitka si rozumí majoránkou a anýz s koprem

Nemusíte sázet každou bylinku zvlášť. Praktičtější a dokonce i hezčí je skupinová výsadba v truhlíku nebo v kaskádovém květináči. Nicméně musíte dát pozor na to, které bylinky zkombinujete. Ne všechny se spolu snesou. Proto sázejte raději zvlášť například libeček a pelyněk nebo kmín a koriandr. Vzájemně si naopak nebudou vadit šalvěj, petrželová nať, pažitka, majoránka či mateřídouška. Další vhodnou kombinací jsou třeba kopr, anýz, koriandr a fenykl. K dravcům mezi bylinkami patří třeba máta, mateřídouška nebo tymián, které se rychle rozrůstají a začnou okolní rostliny utlačovat. To je důvod, proč byste jim měli vybrat velkou nádobu a sázet je spíš jako solitéry.  

Bylinkám svědčí rašelina

Bylinky sázejte do kvalitního substrátu s přídavkem rašeliny. Při sázení nezapomeňte dát na dno nádoby drenážní vrstvu, tzn. pár malých kamínků, kousků starých květináčů nebo trochu hrubšího písku či štěrku. Zajistíte tak provzdušňování kořenů bylinek a alespoň částečně předejte případnému podmáčení.

Dejte pozor, abyste je nepřelili

Bylinky pěstované doma vyžadují častou, ale mírnou zálivku. Přemokřený substrát jim nesvědčí, protože začnou zahnívat. Elegantním řešením jsou samozavlažovací květináče a truhlíky. Samozavlažovací systém zaručí, že si každá rostlina vezme právě tolik vláhy, kolik potřebuje. Stačí tam občas doplnit vodu smíchanou s tekutým hnojivem určeným pro bylinky.

Stříhejte celé výhonky

Bylinkám však nestačí jen přiměřená zálivka, ale je potřeba je také pravidelně stříhat, ideálně těsně před jejich použitím. Vždycky odstřihávejte vždy celé výhonky, ne samotné listy. Rostliny tak zůstanou déle pěkné. Upřednostňujte mladé výhony, velké listy ve spodní části totiž pohánějí celkový růst. Proto zastřihávání začněte až nad spodní dvojicí lístků. K pohodlnému sběru bylinek vám poslouží speciální nůžky na bylinky.

Oddalujte kvetení

Listy bylinek mají nejvýraznější chuť i vůni před tím, než začne rostlina kvést. To je ideální chvíle pro sběr zvláště těch bylinek, které chcete usušit. Když potom začne rostlina kvést, soustředí se většina její energie do květů. Bylinkovou sezonu si však můžete snadno prodloužit, tím že oddálíte kvetení. Stačí jen, když květné puky z rostliny ihned po jejich vyrašení odstraníte.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

25. 2. 2022 09:55

:-):-):-):-):-):-K:-K:-K:-K:-K

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více